montowanie pami
- szmergiell
- Beginner
fnmirk, nie musiałem formatować napędu, wystarczył restart komputera i sam zadziałał. Nie wiem czy to jest tylko chwilowe, czy już stałe -- ale na razie działa automontowanie i kopiowanie jako użytkownik.
Jednakże myślałem, że problemy typu: po restarcie zadziała, dotyczyły mnie tylko podczas używania Windowsa.
edit:
OK. Z tego co widzę, to problem dotyczy teraz innego pendrive'a, czyli nadal jest źle, ale teraz już w innym miejscu. Stąd wniosek -- kurczę, coś nie tak jest z tym HAL-em.
Coś mi świta, że może być problem z montowaniem z powodu modemu HUAWEI, o którym pisałem wcześniej. Jeżeli dobrze kojarzę, to była tam informacja, że w przypadku gdy jest on zamontowany, można podłączyć dodatkowo maksymalnie dwa inne urządzenia pod porty USB.
edit2:
Z tego co zauważyłem, to problem występuje w momencie, gdy HAL automatycznie montuje podłączony napęd jako wtedy to nie ma możliwości zapisu do niego jako użytkownik. Każde kolejne urządzenie może być zamontowane przy użyciu thunara po kliknięciu na jego oznaczenie. Wtedy też, montuje się już z możliwością zapisu dla użytkownika.
Na wszelki wypadek podaję zawartość
/etc/PolicyKit/PolicyKit.conf
W ww. katalogu nie znajduje się żaden inny plik. Powyższa konfiguracja została stworzona przeze mnie, na podstawie wcześniej podawanych linków.
Jednakże myślałem, że problemy typu: po restarcie zadziała, dotyczyły mnie tylko podczas używania Windowsa.
edit:
OK. Z tego co widzę, to problem dotyczy teraz innego pendrive'a, czyli nadal jest źle, ale teraz już w innym miejscu. Stąd wniosek -- kurczę, coś nie tak jest z tym HAL-em.
Coś mi świta, że może być problem z montowaniem z powodu modemu HUAWEI, o którym pisałem wcześniej. Jeżeli dobrze kojarzę, to była tam informacja, że w przypadku gdy jest on zamontowany, można podłączyć dodatkowo maksymalnie dwa inne urządzenia pod porty USB.
edit2:
Z tego co zauważyłem, to problem występuje w momencie, gdy HAL automatycznie montuje podłączony napęd jako
Kod: Zaznacz cały
/media/usb0
Na wszelki wypadek podaję zawartość
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<!DOCTYPE pkconfig PUBLIC "-//freedesktop//DTD PolicyKit Configuration 1.0//EN"
"http://hal.freedesktop.org/releases/PolicyKit/1.0/config.dtd">
<match action="org.freedesktop.hal.*">
<return result="yes"/>
</match>
Nie musisz restartować systemu tylko odpowiednie usługi. Jednak jak usług do restartu jest więcej to można którąś przeoczyć. Wtedy najprostszym rozwiązaniem jest restart lub bardzo dobra próba poznania systemu przez przejrzenie dokumentacji. To ostatnie jest czasochłonne i szybciej wychodzi restart.
Przeczytaj może Cię na coś naprowadzi:
http://dug.net.pl/texty/udev.pdf
Przeczytaj może Cię na coś naprowadzi:
http://dug.net.pl/texty/udev.pdf
Dziękuję wszystkim za pomoc. Edycja /etc/PolicyKit/PolicyKit.conf pomogła. Jednakże pojawił się nowy problem. Po aktualizacji GNOME do 2.24 partycja NTFS zaczęła automatycznie się montować zaraz po starcie GNOME. Na pulpicie pojawia się ikonka tejże partycji, a ja chciałbym mieć możliwość zamontowania jej tylko wtedy kiedy zechcę. Czy da się to jakoś zrobić?
Przewertuj gconf-editor, w ustawieniach nautilusa jest opcja automatycznego montowania. Problem w tym, że dotyczy ona wszystkich nośników.
Druga sprawa, że pewnie nadałeś sobie upoważnienie (zakładka "mount file systems from internal drives") w polkit-gnome-authorization. Proponuję zamiast tego używać fstaba, problem rozwiąże się sam.
Druga sprawa, że pewnie nadałeś sobie upoważnienie (zakładka "mount file systems from internal drives") w polkit-gnome-authorization. Proponuję zamiast tego używać fstaba, problem rozwiąże się sam.
- szmergiell
- Beginner
Nadal nie rozwiązałem problemu dotyczącego montowania napędów USB. Dla przypomnienia i odświeżenia:
Po którejś z rzędu aktualizacji, mam problem z montowaniem napędów USB. Za każdym razem pierwszy podłączony do komputera pendrive jest automatycznie montowany i jego właścicielem zostaje root. Nie pomaga próba zmiany właściciela przez chown. Co dziwniejsze, podłączenie kolejnych urządzeń przebiega bezproblemowo. Nie są montowane automatycznie, tylko po kliknięciu na nazwę danego urządzenia w Thunarze (korzystam z XFCE 4.6). Właścicielem kolejnych jest użytkownik.
Rodzaj podłączanych urządzeń nie gra roli. Obojętnie czy najpierw podłączę większy, czy mniejszy pendrive. Zawsze pierwszy jest "rootowski".
W komputerze podłączony dodatkowo jest modem USB Huawei E220. Całość działa dzięki Debianowi Squeeze.
Zawartość /etc/PolicyKit/PolicyKit.conf
Katalogi information/ oraz preprobe/ w /etc/hal/fdi/ są puste. Plik preferences.fdi z katalogu policy/:
Wynik polecenia lshal --monitor (w treści jako [Komentarz] zamieściłem swoje uwagi):
Wynik polecenia lsusb przed i po podłączeniu pendrive'ów:
fnmirk, przejrzałem ten link, który podałeś, jednak nie wydaje mi się, że problemem jest udev.
Może ktoś zna rozwiązanie, bo niestety ale wujek G. nie był na tyle miły, by mi pomóc.
Co chciałbym uzyskać? Pendrive'y nie muszą być montowane automatycznie, wystarczy, że są wykrywane. Chodzi o to, żeby pierwszy USB był również dostępny jako użytkownik, a nie tylko jako root.
Po którejś z rzędu aktualizacji, mam problem z montowaniem napędów USB. Za każdym razem pierwszy podłączony do komputera pendrive jest automatycznie montowany i jego właścicielem zostaje root. Nie pomaga próba zmiany właściciela przez chown. Co dziwniejsze, podłączenie kolejnych urządzeń przebiega bezproblemowo. Nie są montowane automatycznie, tylko po kliknięciu na nazwę danego urządzenia w Thunarze (korzystam z XFCE 4.6). Właścicielem kolejnych jest użytkownik.
Rodzaj podłączanych urządzeń nie gra roli. Obojętnie czy najpierw podłączę większy, czy mniejszy pendrive. Zawsze pierwszy jest "rootowski".
W komputerze podłączony dodatkowo jest modem USB Huawei E220. Całość działa dzięki Debianowi Squeeze.
Zawartość /etc/PolicyKit/PolicyKit.conf
<!DOCTYPE pkconfig PUBLIC "-//freedesktop//DTD PolicyKit Configuration 1.0//EN"
"http://hal.freedesktop.org/releases/PolicyKit/1.0/config.dtd">
<match action="org.freedesktop.hal.*">
<return result="yes"/>
</match>
<!--
Some examples how to use hal fdi files for system preferences
You can either uncomment the examples here or put them in a seperate .fdi
file.
-->
<deviceinfo version="0.2">
<!--
The following shows how to hint gnome-volume-manager and other programs
that honor the storage.automount_enabled_hint to not mount non-removable
media.
-->
<!--
<device>
<match key="storage.hotpluggable" bool="false">
<match key="storage.removable" bool="false">
<merge key="storage.automount_enabled_hint" type="bool">false</merge>
</match>
</match>
</device>
-->
</deviceinfo>
szmergiell@debian:/usr/share$ lshal --monitor
Start monitoring devicelist:
-------------------------------------------------
[Komentarz]Podłączenie pierwszego pendrive'a
23:16:31.564: usb_device_13fe_1d00_0776150001CB added
23:16:31.617: usb_device_13fe_1d00_0776150001CB_if0 added
23:16:31.637: usb_device_13fe_1d00_0776150001CB_usbraw added
23:16:36.558: usb_device_13fe_1d00_0776150001CB_if0_scsi_host added
23:16:36.562: usb_device_13fe_1d00_0776150001CB_if0_scsi_host_scsi_device_lun0 added
23:16:36.759: usb_device_13fe_1d00_0776150001CB_if0_scsi_host_scsi_device_lun0_scsi_generic added
23:16:37.130: storage_serial__USB_DISK_2_0_0776150001CB_0_0 added
23:16:37.136: storage_serial__USB_DISK_2_0_0776150001CB_0_0 property info.interfaces = {'org.freedesktop.Hal.Device.Storage.Removable'} (new)
23:16:37.239: volume_uuid_D6C3_9770 added
[Komentarz]Automatyczne montowanie pendrive (dostęp tylko jako root)
23:16:37.332: volume_uuid_D6C3_9770 property volume.mount_point = '/media/usb0'
23:16:37.335: volume_uuid_D6C3_9770 property volume.is_mounted = true
[Komentarz]Podłączony drugi pendrive
23:16:45.070: usb_device_951_1607_5B8205005662 added
23:16:45.097: usb_device_951_1607_5B8205005662_if0 added
23:16:45.115: usb_device_951_1607_5B8205005662_usbraw added
23:16:50.070: usb_device_951_1607_5B8205005662_if0_scsi_host added
23:16:50.071: usb_device_951_1607_5B8205005662_if0_scsi_host_scsi_device_lun0 added
23:16:50.786: usb_device_951_1607_5B8205005662_if0_scsi_host_scsi_device_lun0_scsi_generic added
23:16:51.077: storage_serial_Kingston_DataTraveler_2_0_5B8205005662_0_0 added
23:16:51.081: storage_serial_Kingston_DataTraveler_2_0_5B8205005662_0_0 property info.interfaces = {'org.freedesktop.Hal.Device.Storage.Removable'} (new)
23:16:51.195: volume_uuid_2484_BB05 added
[Komentarz]Montowanie pendrive dopiero po wybraniu takiej opcji w Thunarze
23:16:58.997: volume_uuid_2484_BB05 property volume.mount_point = '/media/disk'
23:16:58.998: volume_uuid_2484_BB05 property volume.is_mounted = true
szmergiell@debian:/usr/share$ lsusb
Bus 003 Device 003: ID 12d1:1003 Huawei Technologies Co., Ltd. E220 HSDPA Modem / E270 HSDPA/HSUPA Modem
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 002 Device 002: ID 058f:9360 Alcor Micro Corp. 8-in-1 Media Card Reader
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
szmergiell@debian:/usr/share$ lsusb
Bus 003 Device 003: ID 12d1:1003 Huawei Technologies Co., Ltd. E220 HSDPA Modem / E270 HSDPA/HSUPA Modem
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 002 Device 002: ID 058f:9360 Alcor Micro Corp. 8-in-1 Media Card Reader
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0001 Linux Foundation 1.1 root hub
Bus 001 Device 019: ID 13fe:1d00 Kingston Technology Company Inc. DataTraveler 2.0 1GB/4GB Flash Drive / Patriot Xporter 4GB Flash Drive
Bus 001 Device 018: ID 0951:1607 Kingston Technology Data Traveler 2.0
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Może ktoś zna rozwiązanie, bo niestety ale wujek G. nie był na tyle miły, by mi pomóc.
Co chciałbym uzyskać? Pendrive'y nie muszą być montowane automatycznie, wystarczy, że są wykrywane. Chodzi o to, żeby pierwszy USB był również dostępny jako użytkownik, a nie tylko jako root.
Może nie być problemem ale dzięki niemu możesz przypisać urządzenia do stałych nazw pod jakimi będą rozpoznawane przez system.szmergiell pisze:jednak nie wydaje mi się, że problemem jest udev.
szmergiell pisze:Chodzi o to, żeby pierwszy USB był również dostępny jako użytkownik, a nie tylko jako root.
Jeżeli to nadal ma miejsce to odtwarzacz ma możliwość zapisu i tu może być przyczyna zmiany uprawnień.szmergiell pisze:Mam trzy pendrive'y, z czego jeden z nich to nawet odtwarzacz MP3. Po kolei: DataTraveler Kingstona 2GB, Samsunga 4GB i rzeczony odtwarzacz Creative MuVo v100 1GB.
Problemu nie ma w przypadku pierwszych dwóch,
szmergiell, miałem identyczny problem i oto jak go rozwiązałem:
W katalogu /usr/share/PolicyKit/policy znajdują się 2 pliki odpowiedzialne za dostęp do urządzeń org.freedesktop.hal.device-access.policy oraz org.freedesktop.hal.storage.policy Należy się w nie wczytać i poustawiać odpowiednie wartości. Ja na oko w sekcjach zawierających słowa mount, umount, removable devices bądź media wstawiłem po prostu wartości yes i gdzieś musiałem trafić bo teraz bez problemu montuje pendrive jako użytkownik a nie jako root i mogę korzystać z funkcji kopiuj bądź usuń bez uprawnień roota. Pewnie trochę przez to zmniejszyłem bezpieczeństwo swojego systemu, ale to się okaże w przyszłości
Druga sprawa to przynależność do grup. W moim przypadku jest to:
Trzecia sprawa: jak ktoś posiada zainstalowany pakiet usbmount, należy go usunąć bo wtedy to on zajmuje się montowaniem urządzeń usb w katalogu /media/usb0 a nie hal. Po usunięci tego pakietu zauważyłem że pendrive został zamontowany w /media/disk
W katalogu /usr/share/PolicyKit/policy znajdują się 2 pliki odpowiedzialne za dostęp do urządzeń org.freedesktop.hal.device-access.policy oraz org.freedesktop.hal.storage.policy Należy się w nie wczytać i poustawiać odpowiednie wartości. Ja na oko w sekcjach zawierających słowa mount, umount, removable devices bądź media wstawiłem po prostu wartości yes i gdzieś musiałem trafić bo teraz bez problemu montuje pendrive jako użytkownik a nie jako root i mogę korzystać z funkcji kopiuj bądź usuń bez uprawnień roota. Pewnie trochę przez to zmniejszyłem bezpieczeństwo swojego systemu, ale to się okaże w przyszłości

Druga sprawa to przynależność do grup. W moim przypadku jest to:
ziecio@debian:/etc$ groups
ziecio disk dialout cdrom floppy audio video plugdev powerdev polkituser
U mnie pomogła zmiana w:
Powinno działać bez wpisu w:
/usr/share/PolicyKit/policy/org.freedesktop.hal.storage.policy
<action id="org.freedesktop.hal.storage.mount-removable">
<description>Mount file systems from removable drives.</description>
<message>System policy prevents mounting removable media</message>
<defaults>
<allow_inactive>yes</allow_inactive>#zmiana no na yes
<allow_active>yes</allow_active>
</defaults>
</action>
- szmergiell
- Beginner
Pomogło usunięcie usbmount (dlaczego zrobiłem to dopiero wczoraj?)ziecio pisze:Trzecia sprawa: jak ktoś posiada zainstalowany pakiet usbmount, należy go usunąć bo wtedy to on zajmuje się montowaniem urządzeń usb w katalogu /media/usb0 a nie hal. Po usunięci tego pakietu zauważyłem że pendrive został zamontowany w /media/disk

Dzięki.
PS A już byłem zdecydowany zmieniać Debiana na Ubuntu. :]