Wykonanie pe

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
greg23

Wykonanie pełnego, długiego zrzutu ekranu lub strony www

Post autor: greg23 »

Witam.

Może ktoś ma jakiś pomysł jak zrobić zrzut długiego albo rozjechanego ekranu (co przydatne jest w przypadku stron internetowych). Od razu uprzedzam, że wtyczka do Firefoksa ,,Screengrab'' jest mi znana.

Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Unit
Beginner

Post autor: Unit »

ksnapshot - zrobisz sobie zrzut dowolnego okna, dowolnej części ekranu bądź całego ekranu.
Awatar użytkownika
Katiusha
Beginner

Post autor: Katiusha »

Przyłączam się również do pytania.

Ksnapshot nie rozwiązuje sprawy, bo nie umie robić zrzutów przewijanych okien w przeglądarkach tzn również tego co jest dopiero widoczne na monitorze po przewinięciu strony niżej tj nie robi zrzutu całości strony internetowej, widocznej części i niewidocznej.
Właśnie takiego programu potrzebuje w Debianie który potrafi to zrobić.
Coś podobnego jak Windowsowy, bardzo dobry do tego typu spraw FastStone Capture.

Ewentualnie jak nikt nie zna podobnego programu dla Linuksa, to zobacze czy ten FastStone Capture zadziała przez Wine.
ArnVaker

Post autor: ArnVaker »

Katiusha pisze:Ewentualnie jak nikt nie zna podobnego programu dla Linuksa, to zobacze czy ten FastStone Capture zadziała przez Wine.
Sam program zadziała, ale opcje o które Ci chodzi już nie. Oczywiście mogę się mylić lub coś mogło się do tej pory zmienić, próbowałem tego dawno temu.
greg23

Dokładnie. Ksnapshot nie rozwiązuje sytuacji. Ogólnie to jest chyba jakaś ogromna luka, jeśli chodzi o kompleksowe oprogramowanie do robienia zrzutów ekranu. Także czekam na dalsze propozycje.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Ze stronami www macie problem. Zawsze działa drukuj do pliku pdf lub ps.
Awatar użytkownika
Katiusha
Beginner

Post autor: Katiusha »

fnmirk pisze:Ze stronami www macie problem. Zawsze działa drukuj do pliku pdf lub ps.
fnmirk, nie zawsze chodzi o strony typowo internetowe...
Jak mam "wydrukować" np. "strone" opera:config aby mieć porównanie ustawień ze starej Opery i nowo instalowanej?
Musze robic kilka "normalnych" zrzutów aby ogarnać całą strone z konfiguracją Opery.

Ze zwykłymi stronami www robie jak piszesz, ale z tym co akurat potrzebuje czyli opera:config tak nie da rady, bo "wydrukuje" Ci wybiórczo tekst bez ramek z opcjami i bez "kwadracików" na odznaczenia (ptaszki).
Akurat do tego, aby był dokładny zrzut, potrzeba konwersji "strony" do pliku czysto graficznego np jpeg, png, bmp itd.
greg23

Pojawił się pod Gnome program o nazwie Shutter. Można nim robić zrzuty stron www.
ODPOWIEDZ