OpenLDAP - do czego?

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
Tom:-)
Beginner

OpenLDAP - do czego?

Post autor: Tom:-) »

Pytanie kieruję do użytkowników którzy wykorzystują usługę OpenLDAP

Do czego wykorzystujecie OpenLDAP?
Awatar użytkownika
Unit
Beginner

Post autor: Unit »

np. wszystkie usługi, które wykorzystują htaccess/apache2 (trac, dokuwiki, svn, nagiosadmin, nagios) oprócz tego pam.d, openfire
Beginner

Unit, dziękuję a sam korzystasz z usług katalogowania?
Awatar użytkownika
grzesiek
Junior Member

Post autor: grzesiek »

Witam
Korzystanie z LDAP, a potrzeba jego używania to co innego. Wszystkie np. opisy jak postawić kontroler domeny na Sambie, albo wirtualne domeny dla kont pocztowych itp. opisują jak wykorzystać LDAP. Ale czy to jest naprawdę potrzebne? Podejrzewam, że w większości przypadków gdzie LDAP jest wykorzystywane - nie jest potrzebne.
W opisach zazwyczaj pisze, że to sposób konfiguracji dla dużych korporacji, najczęściej integrujących oddziały za pomocą usługi katalogowej.
Sam z niego zrezygnowałem (do Samby) bo w niczym nie pomagał, a sposób dodawania użytkowników gdy ma się tylko tryb tekstowy odstrasza, musisz się trzymać struktury, która na dobrą sprawę nie jest ci potrzebne.
Tak samo moim zdaniem wygląda np. wykorzystanie MySQL do przetrzymywania danych dla poczty, która obsługuje np. 3 domeny i w każdej 10-30 użytkowników. Niepotrzebna złożoność i zależności. Wystarczy, że MySQL przestanie działaś i wraz z nim poczta.
A czy Ci jest potrzebne LDAP?
Co LDAP zrobi dla Ciebie? ;-)
Awatar użytkownika
Unit
Beginner

Post autor: Unit »

Tom:-) pisze:Unit, dziękuję a sam korzystasz z usług katalogowania?
Tak. Wystarczy, że masz 100 osób do obsługi i:
*część z nich ma mieć dostęp do kont ftp
*w zależności od grupy jakiej użytkownik się znajduje ma możliwość odczyt/zapis lub sam odczyt z różnych gałęzi svn-a
*zakładanie kont-a bądź ich usuwanie jest związane tylko z przeszukaniem ldapa, nie grzebiesz w plikach tam w plikach tu
*wywali Ci się ldap i wszystkie usługi leżą, dlatego stawiasz sobie slave jednego albo nawet dwa
*jeden login jedno hasło do wszystkich usług - są tego plusy są minusy
Beginner

Ja mam 4 jednostki w sieci, nie potrzebuję usługi katalogowania ale w książce był ten dział, w serwerach sieciowych, a dla mnie to taka dziwna nowość (dziwna bo bardziej mi pasuje baza danych SQL) więc chciałem się bliżej zaznajomić z tym zagadnieniem ale z osobami, które z tego korzystają i mają z tego ułatwioną pracę.
ODPOWIEDZ