Serwer DNS - czy mi si
Serwer DNS - czy mi się przyda
Czy jeśli stawiam serwer LAMP to potrzebuję też postawić serwer DNS. Wiem do czego służy taki serwis ale nie wiem po co można go sobie stworzyć dla siebie
Oczywiscie ze mozesz to zrobic przez home.pl tylko tam jestes uzalezniony od operatora.
Np gdy masz swoj DNS mozesz zrobic prosty load balancing oparty o serwer DNS do serwerow LAMP.
No i kwestia edukacyjna oczywiscie, jezeli nie wiesz jak dziala DNS to z czasem mozesz tego zalowac.
Majac swoj masz mozliwosc pelnej konfiguracji samemu.
Np gdy masz swoj DNS mozesz zrobic prosty load balancing oparty o serwer DNS do serwerow LAMP.
No i kwestia edukacyjna oczywiscie, jezeli nie wiesz jak dziala DNS to z czasem mozesz tego zalowac.
Majac swoj masz mozliwosc pelnej konfiguracji samemu.
opłata domeny nie zależy od tego czy znajduje się u ciebie na serwerze w domu czy u jakiegoś hostingodawcy.
Jak wykupiłeś domenę (obojętnie czy z jakiejś firmy hostingowej czy bezpośrednio w NASK) musisz za nią płacić za przedłużenie także. Powiem więcej w Polsce to nawet darmowe domeny sporo kosztują jak np. .org
Jak wykupiłeś domenę (obojętnie czy z jakiejś firmy hostingowej czy bezpośrednio w NASK) musisz za nią płacić za przedłużenie także. Powiem więcej w Polsce to nawet darmowe domeny sporo kosztują jak np. .org