Twoje pytania nie były za precyzyjne, więc czego się spodziewałeś.zuku3000 pisze:Witam.
Tak w ogóle to ,,cukierkowe'' odpowiedzi mi podrzuciliście - a raczej ich brak.
zuku3000 pisze:Potrzebuję zabezpieczyć dane z baz danych (serwer MS Windows 2003 SP2).
Mój pomysł jest taki:
- Instaluję Linuksa z minimalną ilością aplikacji, instaluję tylko to co będzie mi potrzebne.
- Konfiguruję skrypty, które będą automatycznie kopiowały lub eksportowały dane z serwera MS Windows 2003.
- Zapisuję te dane na dwóch/trzech dyskach jednocześnie. W razie awarii któregoś z dysków, wystarczy wymienić.
- Po wykonaniu w/w kroków, mogę nazwać serwer Linux jako "backup".
- A czemu chcesz instalować, tylko minimalne środowisko, ja się nie oszczędzałem.
- Zainteresuj się Bacul-ą, rsync-iem
- Na 3 dyskach? Ale rozumiem ze spięte w RAIDA? Ja mam zrobione tak: Na jednym dysku mam instalację Linuksa, a na 4 dyskach spiętych w raid mam kopie backupów.
Ja ma co prawda MSQL, kopie bazy robię raz dziennie przez program obsługiwany przez Windows, kopię zgrywam na serwer backupu, a potem na tasiemkę.zuku3000 pisze:Jak już napisałem:Jak wy widzicie takie rozwiązywanie? Np. czy muszę uruchomić serwer Oracle na Linuksie, czy może nie muszę?na MS Windows 2003 pracuje min. serwer Oracle. Problem w tym, że ten serwer odbiera/wysyła dane około 20 godzin dziennie (ok 5 tyś. zapytań). Chciałbym kopiować te dane kilka razy dziennie, tak żeby nie wyłączać serwera.
Pozdrawiam.
Marcin