Uruchomiłem Openvpn-a w oparciu o certyfikaty (serwer Debian, stacje klienckie Windows), konfiguracja dla jednego klienta nie sprawiła żadnego problemu, pytanie brzmi:
Jak powinny być zdefiniowane zakresy adresów dla stacji klienckich w pliku serwera oraz jak powinno to wyglądać w pliku klienta?
da ci to liste dostepnych ip dla klientow. Jeszcze na serwerze musisz podac w konfiguracji ze klienci korzystaja z tego samego certyfikatu - do pliku konfiguracji Openvpn dodaj
server 192.168.2.0 255.255.255.0
push "route 10.0.0.0 255.0.0.0"
oznacza pule adresów z której są one przydzielane serwerowi oraz klientom a także przekierowanie domyślnej trasy bodajże do klienta. Chodzi chyba by dostać się przez tunel do sieci lan gdzie 10.0.0.0 to siec lokalna serwera. Ale głowy za to nie dam.
No tak, mozna z tego tak wnioskować ale dobrze by było wiedzieć co dokładnie się wpisuje. Może ktoś jeszcze się wypowie i pomoże odszyfrować te magiczne wpisy?
ten adres to zapewne adres sieci lan po stronie klienta, tak by można było dostać się do niej. Tyle wiem i tyle wywnioskowałem z google.pl.
Wydaje mi się że nie, a tu więcej już do wyjaśnienia chyba ze skorygowania mojej wypowiedzi jeśli się mylę.
Bo adres 192.168.2.0 to jest pula adresów do utworzenia połączenia miedzy wami na tej wirtualnej karcie sieciowej.
Natomiast ta sieć 10.0.0.0 to sieć powiedzmy klienta. Sieć wewnętrzna. Powiedzmy że klient jest serwerem sieci lan 10.0.0.0. To żebyś mógł się do niej dostać to musisz mu podać tą drogę.
Oznacza ze vpn będzie startował na uprawnieniach użytkownika nobody.
w logach mam ostrzeżenie ze użytkownik nobody może nie mieć uprawnień do podniesienia interfejsu wirtualnego.
Czy uruchamianie na uprawnienia roota (czyli bez tych linijek) może czymś zaszkodzić?
Czy jak nie ma tych linijek w konfigu serwera to znaczy, że połączenie nie jest szyfrowane?
Odpowiedz na dwie linijki
comp-lzo – to algorytm kompresji
client-config-dir ccd - to katalog z plikami specyficznych ustawień użytkowników
Jeśli chcemy aby użytkownicy dostawali za każdym razem ten sam adres IP, możemy w
pliku dla każdego użytkownika, w katalogu ccd, wpisać: