Brak dźwi
Witam. Mam niemalże dokładnie taki sam problem na dokładnie takiej karcie dźwiękowej. W powyższym tłumaczeniu zaciąłem się w miejcu, gdzie trzeba "zmienić dowiązanie na gcc" - w katalogu /usr/bin nie mam katalogu /gcc, ale konsola twierdzi, że gcc-4.1 został dobrze zainstalowany (za pomocą aptitude install, rzecz jasna).
Różnica między autorem tematu, a mną jest taka, że ja, po pierwsze: korzystam z wersji stabilnej - Lenny'ego, po drugie: nie mam katalogu /proc/asound/cards i /proc/asound/modules (w ogóle asound), po trzecie: jestem kompletnym, absolutnym newbie w Linuxie
(zacząłem z niego korzystać jakieś 3 dni temu i jak do tej pory znam tylko kilka podstawowych komend
).
Czy mogę liczyć na pomoc, polegającą na dokładnym objaśnieniu, co mam zrobić, żeby uruchomić dźwięk? (że zainstalować sterownik, to wiem, ale jak?)
Różnica między autorem tematu, a mną jest taka, że ja, po pierwsze: korzystam z wersji stabilnej - Lenny'ego, po drugie: nie mam katalogu /proc/asound/cards i /proc/asound/modules (w ogóle asound), po trzecie: jestem kompletnym, absolutnym newbie w Linuxie

Czy mogę liczyć na pomoc, polegającą na dokładnym objaśnieniu, co mam zrobić, żeby uruchomić dźwięk? (że zainstalować sterownik, to wiem, ale jak?)
Pokaż
Kod: Zaznacz cały
dpkg -l | grep gcc
van@debian:~$ dpkg -l | grep gcc
ii gcc-4.1 4.1.2-25 The GNU C compiler
ii gcc-4.1-base 4.1.2-25 The GNU Compiler Collection (base package)
ii gcc-4.2-base 4.2.4-6 The GNU Compiler Collection (base package)
ii gcc-4.3-base 4.3.2-1.1 The GNU Compiler Collection (base package)
ii libgcc1 1:4.3.2-1.1 GCC support library
No to zrób te dwa polecenia w terminalu
i
Potem kompiluj stery.
Wszystko masz w tym wątku opisane.
rm /usr/bin/gcc
ln -s /usr/bin/gcc-4.1 /usr/bin/gcc
Wszystko masz w tym wątku opisane.
Jak już wspomniałem wyżej:
debian:/home/van# rm /usr/bin/gcc
rm: nie można usunąć `/usr/bin/gcc': Nie ma takiego pliku ani katalogu
Skoro nie ma to nie ma.Zaraz będzie.
Wydaj drugie polecenie a potem pokaz
Wydaj drugie polecenie a potem pokaz
gcc --ver
van@debian:~$ gcc --ver
Using built-in specs.
Target: i486-linux-gnu
Configured with: ../src/configure -v --enable-languages=c,c++ --prefix=/usr --enable-shared --with-system-zlib --libexecdir=/usr/lib --without-included-gettext --enable-threads=posix --enable-nls --with-gxx-include-dir=/usr/include/c++/4.1.3 --program-suffix=-4.1 --enable-__cxa_atexit --enable-clocale=gnu --enable-libstdcxx-debug --with-tune=generic --enable-checking=release i486-linux-gnu
Thread model: posix
gcc version 4.1.3 20080704 (prerelease) (Debian 4.1.2-25)
Wskazuję na to, co mam umieszczone nad avatarem i z rozbrajającą szczerością mówię: nie wiem jak?
Edycja:
Tzn. wiem, że:
Edycja:
Tzn. wiem, że:
Ale nie wiem, jak to dokładnie zrobić.ilin pisze:Jajo w sprawie dźwięku jest zepsute.
£atwiej będzie zainstalować sam sterownik:
ftp://ftp.alsa-project.org/pub/driver/a ... 20.tar.bz2
Do kompilacji użyj gcc-4.1 i zaznacz opcję do configureSkompilujesz tylko ten moduł.Kod: Zaznacz cały
./configure --with-cards=snd-cs46xx