Podzia

Pomoc dotycząca instalacji systemu
Awatar użytkownika
raven18
Beginner

Post autor: raven18 »

Zamonitorowałem
Hę?
Chcesz instalować z poziomu Windowsa czy jak?

ps. może masz jednak obraz 5.01 jeśli ściągałeś jakiś czas temu
ArnVaker

Post autor: ArnVaker »

raven18 pisze:może masz jednak obraz 5.01 jeśli ściągałeś jakiś czas temu
A sumy kontrolne całkowicie przypadkiem zgadzają się z aktualną wersją testową... :shock:

Hadouken, obraz jest w porządku. Jednak w instalację z poziomu Windowsa to ja bym się nie pchał. Wystarczy kilka kroków, żeby całą operację przeprowadzić bezpiecznie.
  1. Przemyśl, gdzie chcesz mieć Linuksa (wystarczy 10GB, a nawet mniej). Weź pod uwagę, że będziesz musiał utworzyć przynajmniej dwie partycje.
  2. Zdefragmentuj windowsowe partycje które chcesz zmniejszyć, zmniejsz je.
  3. Zaopatrz się w dystrybucję Linuksa typu livecd, wypal, uruchom.
  4. Z poziomu livecd utwórz partycje na których chcesz zainstalować Linuksa (na przykład programem gparted). Jeśli chodzi o system plików, to ja polecam reiserfs (poza partycją "swap" oczywiście).
  5. Dopiero z tak przygotowanym dyskiem zabierz się za właściwą instalację systemu. Masz już odpowiedni obraz, wypal go, uruchom. Podczas instalacji jedynie wskaż wcześniej przygotowane partycje (ręczne partycjonowanie).
tomekmad

Post autor: tomekmad »

Nie rozumiem po co te tworzenie partycji z Live CD. Przecież równie dobrze można podczas instalacji to zrobić.
Hadouken

Post autor: Hadouken »

Dobra zmarnowałem juz 2cd bo niby źle nagrywam. Sciągnołem obraz, załadowałem go do daemona, w nero wybrałem opcje "utwórz dyska zdanymi" i dodałem wszystkie pliki które były na plłcie (zamonitorowanej przez daemona). No chyba że ja mam nagrać ten cały iso jako jeden plik na cd
Awatar użytkownika
Wieloryb

Post autor: Wieloryb »

Masz nagrać obraz iso na płytkę cd. W nero jest taka opcja nagraj obraz. Podajesz wtedy ten właśnie iso plik i nero wypala go na płycie. Później jeżeli włożysz płytę do napędu w Windowsie to na płycie będą wszystkie pliki które w obrazie się znajdowały. Z właśnie tak wypalonej płyty możesz wystartować system.
Awatar użytkownika
gruby
Beginner

Post autor: gruby »

Dobra zmarnowałem juz 2cd bo niby źle nagrywam
Na przyszłość korzystaj z jakiejś CD-RW jak nie wiesz jak się nagrywa pliki .iso

Spróbuj otworzyć ten plik .iso w Nero Burning Rom on powinien ci to nagrać bez problemów.
ArnVaker

A jeszcze lepiej odpal Nero Express. Przejdź do zakładki "Obraz, projekt, kopia", następnie "Obraz dysku albo zapisany projekt" i wskaż plik z Debianem który pobrałeś.
Awatar użytkownika
Pajtusy

Post autor: Pajtusy »

Ewentualnie, gdy posiadasz Nero w wersji 6 lub powyżej to możesz też tą opcję znaleźć w Nero Start Smart.
Hadouken

Post autor: Hadouken »

A co z tą informacją że po restarcie systemu zostanę poproszony o wybór czy instalować system czy odpalić Windows XP? Wy też tak mieliście?
ArnVaker

Hadouken pisze:A co z tą informacją ze po restarcie systemu zostane poproszony wybor czy instalowac system czy odpali xp ? Wy też tak mieliscie ?
Nie, ponieważ my nie uruchamialiśmy instalatora Debiana z poziomu Windowsa.

Zrób tak jak było napisane w komunikacie, który wrzuciłeś.
Usuń "Loader" przez "Panel sterowania", "Dodaj/Usuń programy".
ODPOWIEDZ