raven18 pisze:może masz jednak obraz 5.01 jeśli ściągałeś jakiś czas temu
A sumy kontrolne całkowicie przypadkiem zgadzają się z aktualną wersją testową... :shock:
Hadouken, obraz jest w porządku. Jednak w instalację z poziomu Windowsa to ja bym się nie pchał. Wystarczy kilka kroków, żeby całą operację przeprowadzić bezpiecznie.
Przemyśl, gdzie chcesz mieć Linuksa (wystarczy 10GB, a nawet mniej). Weź pod uwagę, że będziesz musiał utworzyć przynajmniej dwie partycje.
Zdefragmentuj windowsowe partycje które chcesz zmniejszyć, zmniejsz je.
Zaopatrz się w dystrybucję Linuksa typu livecd, wypal, uruchom.
Z poziomu livecd utwórz partycje na których chcesz zainstalować Linuksa (na przykład programem gparted). Jeśli chodzi o system plików, to ja polecam reiserfs (poza partycją "swap" oczywiście).
Dopiero z tak przygotowanym dyskiem zabierz się za właściwą instalację systemu. Masz już odpowiedni obraz, wypal go, uruchom. Podczas instalacji jedynie wskaż wcześniej przygotowane partycje (ręczne partycjonowanie).
Dobra zmarnowałem juz 2cd bo niby źle nagrywam. Sciągnołem obraz, załadowałem go do daemona, w nero wybrałem opcje "utwórz dyska zdanymi" i dodałem wszystkie pliki które były na plłcie (zamonitorowanej przez daemona). No chyba że ja mam nagrać ten cały iso jako jeden plik na cd
Masz nagrać obraz iso na płytkę cd. W nero jest taka opcja nagraj obraz. Podajesz wtedy ten właśnie iso plik i nero wypala go na płycie. Później jeżeli włożysz płytę do napędu w Windowsie to na płycie będą wszystkie pliki które w obrazie się znajdowały. Z właśnie tak wypalonej płyty możesz wystartować system.
A jeszcze lepiej odpal Nero Express. Przejdź do zakładki "Obraz, projekt, kopia", następnie "Obraz dysku albo zapisany projekt" i wskaż plik z Debianem który pobrałeś.