nvidia-upgrade-the end

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
fanatico
Beginner

nvidia-upgrade-the end

Post autor: fanatico »

Witam , po ostatnim upgradzie systemu x'y mi nie wstały.Wiem że temat był poruszany wczseśniej - napisze co zrobiłem a ktoś jak może mi podpowiedzieć co jeszcze mogę zrobić.
Pierwsze co postanowiłem zrobić to :

Kod: Zaznacz cały

dpkg-reconfigure xserver-xorg
- nie pomogło.Następnie postanowiłem zainstalować nowe sterowniki(nie pamiętam jakie a pisze z pracy więc nie jestem w stanie podać dokładnej nazwy).X 'ów nie musiałem wyłączać bo mi nie wstają :-P .Zapuściłem instalator przez sh NVIDIA-Linux-.......run i już na początku wyskakują błedy.Nie pamiętam jakiej treści one są ale domyślam się że to komunikat o braku

kernel-headears
lub

kernel-source
więc zapuściłem

apt-get install kernel-headers
(i tu właśnie nie wiem czy aby na pewno tak powinienem to zrobić )
W każdym bądź razie wyskoczył komunikat o jakimś tam błędzie i podpowiedż :-P -Uruchom

apt-get  -f install 
więc uruchomiłem i poszło ok.Wyskoczył komunikat , że zamienił mi plik libx6...(też nie pamiętam).Ten plik wczoraj zamieniłem na starszy.Dzisiaj apt chyba domyślnie ustawił ten z wczorajszej aktualizacji.Następnie ponownie wpisałem

dostałem mnóstwo możliwości do wybrania - oczywiście wybrałem zgodnie z moim distro i jajkiem i jak sie okazało pokazał mi że nie ma takiego pakietu :shock: .Chaos i anarchia normalnie!.Dodam tylko , że przy startx dostaje jakiś error związany ze sterownikiem nvidii.
A i właśnie później postanowiłem odinstalować całkiem ten sterownik- też nic nie dało.Pomyślałem że odinstalowanie sterownika doprowadzi do odpalenia trybu graficznego po prostu bez sterownika , czyli tak jak po instalce - dobrze myślę?.Może podsumuje - brakuje 2 bądź jednego z tych 2 plików kernel-headers , kernle-source , nie mogę żadnego z nich dociągnąć (czyli nie mogę też zainstalować sterowników z oficjalnejstrony nvidii) , sterowniki z repo nic mi nie dadzą bo właśnie przez nie mi się system "wysypał" , ponowna konfiguracja nic nie daje(wcale mnie to nie zdziwiło)...niechciałbym doprowadzić do reinstalki bo:
a) mam za dużo cennych pliczków na pulpicie(między innymi w katalogu domowym mam dwa świeże filmy)
b) mam dość przeinstalowywania systemu
c) pierwsze dwa myślę że w zupełności wystarczą :-/
A tak na poważnie to potrzebuje pomocy!¦więta idą :-P - zlitujcie się.
Pozdrawiam i przepraszam za wypracowanko :mrgreen:
Kaka'
Senior Member

Post autor: Kaka' »

fanatico pisze:(i tu właśnie nie wiem czy aby na pewno tak powinienem to zrobić )

aptitude install linux-headers-`uname -r`
Po tym zainstaluj ponownie sterowniki nVidii.
fanatico
Beginner

Tak z ciekawości - odświezasz sam co jakis czas forum , czy moze jest jakis programik który informuje o nowym poscie :?: :shock: .Jestes najszybszym moderatorem jakiego nie znam , ale podziwiam.To sie chwali.Dzieki za podpowiedz - to sa szczegoly których po prostu jeszcze nie poznałem ;-)
Kaka'
Senior Member

[quote="fanatico"]Tak z ciekawości - odświezasz sam co jakis czas forum , czy moze jest jakis programik który informuje o nowym poscie :?: :shock: .Jestes najszybszym moderatorem jakiego nie znam , ale podziwiam.To sie chwali.Dzieki za podpowiedz - to sa szczegoly których po prostu jeszcze nie poznałem ]

Co 5 minut zaglądam na forum, czy wszystko jest ok ;) Moderator musi czuwać ;-) Po prostu jak zobaczę, ze są nowe posty, staram się jak najszybciej odpisać.
fanatico
Beginner

Takie buty :-) .
A co do

to mi sie wydaje ze właśnie tak robiłem tylko po swojemu , zamiast tej właśnie składni sprawdziłem wersję jajka

uname -r
i pozniej wpisałem

aptitude install kernel-headers-2.16...
i w tym momencie pokazał mi się komunikat że nie ma takiego pliku?.Po wpisaniu

aptitude install linux-headers
pokazały mi się wszystkiedostępne pliki do pobrania/zainstalowania - jednak po wybraniu tego odpowiedniego czyli zgadzającego się z uname-r pokazuje mi że takiego pliku nie ma do zainstalowania. :shock:
Kaka'
Senior Member

Być może masz taki kernel dla, którego nie ma nagłówków. Pokaż tu wynik polecenia:

uname -r
el_carles
Junior Member

Post autor: el_carles »

jest różnica pomiędzy linux-headers a kernel-headers...

zresztą:
Kaka' pisze:

fanatico pisze:

a tak apropos jakie masz jajo?

$ aptitude search linux-headers
v   linux-headers                               -
v   linux-headers-2.6                           -
p   linux-headers-2.6-486                       - Header files for Linux 2.6 on x86
p   linux-headers-2.6-686                       - Header files for Linux 2.6 on PPro/Celeron/PII/PIII/P4
p   linux-headers-2.6-686-bigmem                - Header files for Linux 2.6 on PPro/Celeron/PII/PIII/P4
v   linux-headers-2.6-all                       -
v   linux-headers-2.6-all-i386                  -
p   linux-headers-2.6-amd64                     - Header files for Linux 2.6 on AMD64
p   linux-headers-2.6-k7                        - Header files for Linux 2.6 on AMD K7
p   linux-headers-2.6-vserver-686               - Header files for Linux 2.6 on PPro/Celeron/PII/PIII/P4
p   linux-headers-2.6-vserver-k7                - Header files for Linux 2.6 on AMD K7
p   linux-headers-2.6-xen-686                   - Header files for Linux 2.6 on i686
p   linux-headers-2.6-xen-vserver-686           - Header files for Linux 2.6 on i686
i A linux-headers-2.6.18-4                      - Common header files for Linux 2.6.18
p   linux-headers-2.6.18-4-486                  - Header files for Linux 2.6.18 on x86
i   linux-headers-2.6.18-4-686                  - Header files for Linux 2.6.18 on PPro/Celeron/PII/PIII
p   linux-headers-2.6.18-4-686-bigmem           - Header files for Linux 2.6.18 on PPro/Celeron/PII/PIII
p   linux-headers-2.6.18-4-all                  - All header files for Linux 2.6.18
p   linux-headers-2.6.18-4-all-i386             - All header files for Linux 2.6.18
p   linux-headers-2.6.18-4-amd64                - Header files for Linux 2.6.18 on AMD64
p   linux-headers-2.6.18-4-k7                   - Header files for Linux 2.6.18 on AMD K7
p   linux-headers-2.6.18-4-vserver              - Common header files for Linux 2.6.18
p   linux-headers-2.6.18-4-vserver-686          - Header files for Linux 2.6.18 on PPro/Celeron/PII/PIII
p   linux-headers-2.6.18-4-vserver-k7           - Header files for Linux 2.6.18 on AMD K7
p   linux-headers-2.6.18-4-xen                  - Common header files for Linux 2.6.18
p   linux-headers-2.6.18-4-xen-686              - Header files for Linux 2.6.18 on i686
p   linux-headers-2.6.18-4-xen-vserver          - Common header files for Linux 2.6.18
p   linux-headers-2.6.18-4-xen-vserver-686      - Header files for Linux 2.6.18 on i686
v   linux-headers-2.6.18-all                    -
v   linux-headers-2.6.18-all-i386               -
więc powinno się znaleźć...

chyba że masz 2.6.18-3...

wtedy proponowałbym zainstalować nowsze jajko ;)
fanatico
Beginner

Zgadza się - źle napisałem - pisze z pracy , po cichu i z głowy więc nie pamiętam , ale robiłem tak jak napisał Kaka.
Co do mojego jajka to mam 2.6-18-4-486 .
Kaka'
Senior Member

fanatico, są nagłówki dla Twojego kernela. Patrz tu: http://packages.debian.org/cgi-bin/sear ... elease=all

Zatem, wpisz tak:

aptitude install linux-headers-2.6.18-4-486
fanatico
Beginner

Po wpisaniu j/w dostałem komunikat o ilości zainstalowanych , niezainstalowanych i zaktualizowanych plikach - w niezaktualizowanych był 1 a w reszcie 0.
Dałem

aptitude install nvidia-glx
i jak widać śmiga ;-)
ODPOWIEDZ