[+] Virtualbox - brak dost
[+] Virtualbox - brak dostępu do internetu
Witam.
Na wstępie zaznaczam że dosyć mocno szukałem, i wszystkie "oczywiste" rozwiązania u mnie nie podziałały.
Mam Debiana Lenny Testing i Virtualboxa w wersji OSE 1.66-dfsg-6 oraz moduły dla jądra 2.6.26-2-686 (nie mam żadnej kaszany w kernelach, nie brakuje mi też plików nagłówkowych w odpowiednich wersjach itp.).
Jako system gość mam zainstalowanego Windows XP. Sieciówka podłączona do NAT, kabel sieciowy podłączony, jestem w grupie vboxusers, moduł vboxdrv załadowany bezproblemowo, testuję na module prosto z paczki jak i na tym przygotowanym przez module-assistant.
Nie ma połączenia z siecią na Windowsie. Jakieś tam pakiety niby odebrano, ale internetu nie ma, nie chce też mapować schowka.
Próbowałem dosłownie wszystkiego (może poza aktualizacją dystrybucji). Kiedyś ta konfiguracja działała w tych samych warunkach. Miałem przerwę w używaniu vboxa, zmienił się tylko system [b[gościa[/b], i prawdopodobnie było kilka aktualizacji paczek wymaganych przez virtualbox, chyba nawet zaktualizowało jego samego). Pracuję na tej samej instalacji Debiana w tej samej sieci (sieć akademicka, dosyć spory LAN).
Co więc mogło spowodować problem?
Edit:
Zapomniałem dodać, że takie rzeczy jak IP, maska, brama itp. zostały bezproblemowo przydzielone mu przez DHCP.
Na wstępie zaznaczam że dosyć mocno szukałem, i wszystkie "oczywiste" rozwiązania u mnie nie podziałały.
Mam Debiana Lenny Testing i Virtualboxa w wersji OSE 1.66-dfsg-6 oraz moduły dla jądra 2.6.26-2-686 (nie mam żadnej kaszany w kernelach, nie brakuje mi też plików nagłówkowych w odpowiednich wersjach itp.).
Jako system gość mam zainstalowanego Windows XP. Sieciówka podłączona do NAT, kabel sieciowy podłączony, jestem w grupie vboxusers, moduł vboxdrv załadowany bezproblemowo, testuję na module prosto z paczki jak i na tym przygotowanym przez module-assistant.
Nie ma połączenia z siecią na Windowsie. Jakieś tam pakiety niby odebrano, ale internetu nie ma, nie chce też mapować schowka.
Próbowałem dosłownie wszystkiego (może poza aktualizacją dystrybucji). Kiedyś ta konfiguracja działała w tych samych warunkach. Miałem przerwę w używaniu vboxa, zmienił się tylko system [b[gościa[/b], i prawdopodobnie było kilka aktualizacji paczek wymaganych przez virtualbox, chyba nawet zaktualizowało jego samego). Pracuję na tej samej instalacji Debiana w tej samej sieci (sieć akademicka, dosyć spory LAN).
Co więc mogło spowodować problem?
Edit:
Zapomniałem dodać, że takie rzeczy jak IP, maska, brama itp. zostały bezproblemowo przydzielone mu przez DHCP.
Oczywiste, czyli jakie?Eon pisze:wszystkie "oczywiste" rozwiązania u mnie nie podziałały
Dosyć dawno nie wirtualizowałem systemów - nie jestem pewien co do mojej propozycji. Czy w ustawieniach virtualboksa, nie masz czegoś w rodzaju włączenia dostępu do sieci w uruchamianym systemie?
Podobny temat.
Dziękuję za tak szybką odpowiedź.
Mam możliwość włączenia karty sieciowej (u mnie włączona) i sposobu komunikacji z hostem (u mnie NAT).
[Dodano: 2009-06-14, 02:18]
- mam już najnowszą wersję vboxa dla Lenny,
- mam ustawioną kartę sieciową,
- mam ,,guest additions'' na Windows XP.
Mam możliwość włączenia karty sieciowej (u mnie włączona) i sposobu komunikacji z hostem (u mnie NAT).
[Dodano: 2009-06-14, 02:18]
Aktualizacja, dopasowanie wersji kernela, edycja /etc/default/virtualbox-ose, ręczne ładowanie vboxdrv.sigo pisze:Oczywiste, czyli jakie?Eon pisze:wszystkie "oczywiste" rozwiązania u mnie nie podziałały
Z tego tematu:
- mam już najnowszą wersję vboxa dla Lenny,
- mam ustawioną kartę sieciową,
- mam ,,guest additions'' na Windows XP.
Spróbuj zainstalować virtuala stąd:
Mam na nim zainstalowanego PLD, nie ma problemu z dostępem do internetu jak i z USB. Z czym miałem kłopoty z virtualem z repozytorium.
Kod: Zaznacz cały
deb [url]http://download.virtualbox.org/virtualbox/debian[/url] lenny non-free
Witam.
Dwie rzeczy.
Wklej tu wynik polecenia:
U mnie daje to dwa moduły:
A druga to, czy zainstalowałeś dodatki do systemu z vboxa?
Sam używam wersji 2.2.4 i działa bez problemu.
Pozdrawiam.
Dwie rzeczy.
Wklej tu wynik polecenia:
lsmod | grep box
vboxnetflt
vboxdrv
Sam używam wersji 2.2.4 i działa bez problemu.
Pozdrawiam.
Pomogło, dziękuję.steb0 pisze:Spróbuj zainstalować virtuala stąd:Mam na nim zainstalowanego PLD, nie ma problemu z dostępem do internetu jak i z USB. Z czym miałem kłopoty z virtualem z repozytorium.Kod: Zaznacz cały
deb [url]http://download.virtualbox.org/virtualbox/debian[/url] lenny non-free