Otoz walcze z czyms takim:
zainstalowalem wifi i wszystko fajnie dziala
ale tylko gdy wejde na konto root, tam mam ikonke z ndiswrapper'em, a na starcie pyta mnie o haslo do AP.
Niestety tego nie mam juz na zwyklym koncie, nie moge tez odpalic tego programu w nijaki sposob (teminal root, polecenie "ndiswrapper").
znalazlem cos takiego
"dodaj do panelu" brakujace aplety
i w tym kierunku kombinuje, ale moze zle...
ndiswrapper
wejdź we właściwości tej ikonki i zobacz jakie polecenie jest pod nią ukryte, potem już będziesz wiedział jak odpalać z konsoli, ewentualnie stwórz podobną ikonkę na zwykłym userzeal_bundy pisze:gdy wejde na konto root, tam mam ikonke z ndiswrapper'em, a na starcie pyta mnie o haslo do AP.
Niestety tego nie mam juz na zwyklym koncie, nie moge tez odpalic tego programu w nijaki sposob (teminal root, polecenie "ndiswrapper").

PS.
nie powinno się logować na konto root w trybie graficznym.
PPS.
z ndiswrapperem nie mam doczynienia, bo niee mam radiówki, ale na pewno ktoś Ci tutaj powie jak uruchamiać ndiswappera w bardziej "elegancki" sposób

aloha
Trochę nie rozumie al_bundy co Ty robisz tym klikanym sposobem? Uruchamiasz kartę?
ewentualnie:
W każdym razie jeżeli chcesz aby sieć uruchamiała się przy starcie systemu:
który nadpisuje modprobe by moduł ndiswrapper ładował się ze startem systemu. Bywa jednak że i tak karta nie chce się po tym zabiegu włączyć ale wówczas wystarczy dodać jedną linijkę do pliku modules.
Po tym sieć (ndiswrapper) startuje bez problemów, bez ingerencji użytkownika przy starcie systemu ]/etc/network/interfaces[/code]
i jeżeli edytowałeś ten plik wcześniej system nie powinien pytać o żadne ustawienia (zresztą nie spotkałem się z czymś takim w debianie)
//edit
co do tej otwieralności...
ndiswrapper nazwał bym raczej poleceniem (a nie programem)
np. polecenie cd (chociaż to też jest "program"
przenosi Cie w odpowiednie miejsce, tak samo "polecenie" ndiswrapper wraz z odpowiednią opcją wykonuje określone funkcje:
instaluje sterownik windowsowy. itd. itd.
Mam nadzieje że rozjaśniłem Ci troszkę temat
Pozdrawiam
Szczególnie to mnie dziwi... ndiswrapper to nie jest "otwierany" program...al_bundy pisze:Niestety tego nie mam juz na zwyklym koncie, nie moge tez odpalic tego programu w nijaki sposob (teminal root, polecenie "ndiswrapper").
Kod: Zaznacz cały
$ man ndiswrapper
# ndiswrapper -h
# ndiswrapper -m
# echo ndiswrapper >>/etc/modules
i jeżeli edytowałeś ten plik wcześniej system nie powinien pytać o żadne ustawienia (zresztą nie spotkałem się z czymś takim w debianie)
//edit
co do tej otwieralności...
ndiswrapper nazwał bym raczej poleceniem (a nie programem)
np. polecenie cd (chociaż to też jest "program"

cd /katalog
ndiswrapper -i plik.inf
Mam nadzieje że rozjaśniłem Ci troszkę temat

Pozdrawiam
Jak to przeczytalem to malo nie fiknolem z krzesla. Masz 100% racji, chodzilo mi o NetworkManager, nie mam pojecia skad wystrzelilem tam z ndiswrappper'em.Maciorra pisze:Hmmm... A nie pomylil Ci sie przypadkiem ndiswrapper z NetworkManagerem? Jesli uzywasz KDE (a tak mi sie zdaje) to rzuc okiem w KMenu - Internet i odpal Knetwork Manager... moze o to Ci chodzi?
Ale zeby nie bylo za latwo to nie kde, a gnome

Wlasnie wiem i dlatego staram sie cos zrobic, aby NetworkManager sie odpalal na zwyklym koncie, niestety takie zycie, ze czesto zmieniam AP, a nie raz pod kablem, i dobrze by bylo miec takie szybkie narzedzie.velmafia pisze: PS.
nie powinno się logować na konto root w trybie graficznym.
Zwykle "ustawienia sieci" nie urzadzaja mnie, gdyz niektore routery maja ustawione klucze WPA-PSK, a w tym nie trawi tego, zreszta napisane jest klucz WEP. Zainstalowanie wpa_supplicant tez jest srednio na reke, jak za kazdym razem wpisywac mam tam paramerty.
Pewnie juz sie wyjasnilo, zamieszalem troche :-/ Karta dziala, zalezy mi tylko na zmianach z sieci kablowych na AP i podawanie hasel.el_carles pisze:Trochę nie rozumie al_bundy co Ty robisz tym klikanym sposobem? Uruchamiasz kartę?
Niestety tak jak napisal velmafia nie moge sprawdzic wlasciwosci tej ikonki i dalej jestem w kropce.
Pozdrawiam.
Hah, wiedziałemal_bundy pisze:Jak to przeczytalem to malo nie fiknolem z krzesla. Masz 100% racji, chodzilo mi o NetworkManager, nie mam pojecia skad wystrzelilem tam z ndiswrappper'em.
Ale zeby nie bylo za latwo to nie kde, a gnome![]()

O ile się nie mylę Network Manager w Debianie działa domyślnie, natomiast pewnie potrzebujesz uruchomić na koncie użytkownika graficzną nakładkę i ustawić ją tak żeby uruchamiała się przy każdym logowaniuWlasnie wiem i dlatego staram sie cos zrobic, aby NetworkManager sie odpalal na zwyklym koncie, niestety takie zycie, ze czesto zmieniam AP, a nie raz pod kablem, i dobrze by bylo miec takie szybkie narzedzie.
Zwykle "ustawienia sieci" nie urzadzaja mnie, gdyz niektore routery maja ustawione klucze WPA-PSK, a w tym nie trawi tego, zreszta napisane jest klucz WEP. Zainstalowanie wpa_supplicant tez jest srednio na reke, jak za kazdym razem wpisywac mam tam paramerty.

wpa_supplicant zainstaluj i tak, bo bez niego nie uda Ci się łączyć do żadnych sieci szyfrowanych przez WPA.
Poczytaj sobie o NetworkManagerze - zwlaszcza o tym jak ma wygladac plik /etc/network/interfaces zeby NetworkManager poprawnie wykrywal sieci...