ograniczenie praw użytkownika do w

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
Awatar użytkownika
rmika
Beginner

ograniczenie praw użytkownika do własnego katalogu

Post autor: rmika »

Witam.
Jak zrobić aby użytkownik po zalogowaniu na swoje konto z poziomu konsoli (tryb graficzny nie jest zainstalowany i nie będzie) nie mógł wychodzić poza swój domowy folder oraz aby po zalogowaniu od razu uruchamiał mu się dowolny program.
thalcave
Junior Member

Post autor: thalcave »

Ad1. możesz pobawić się jailem lub prawami dostępu
Ad2. jeśli ma to być globalne do /etc/bash.bashrc dopisz nazwę programu, jeśli lokalnie do pliku .bashrc w katalogu domowym użytkownika.
Awatar użytkownika
rmika
Beginner

.bashrc jest uruchamiany gdy się włącza tryb graficzny, a .profile gdy konsole. Więc chyba muszę pobawić się w .profile?
thalcave
Junior Member

Post autor: thalcave »

W konsoli to co jest w .bashrc też jest ładowane.
.profile czy .bash_profile zawiera odpowiednią instrukcję.
Awatar użytkownika
rmika
Beginner

Dobrze, zrozumiałem już. Gdzieś przeczytałem, że pierwsze po zalogowaniu jest sprawdzane co znajduje się w pliku .bashrc, a potem przechodzi na .profile.
Osobiście dodałem wpis, który będzie uruchamiał program zaraz po zalogowaniu do .profile i to mi działa dla jednego użytkownika. Gdy chciałem zrobić tak aby każdemu użytkownikowi po zalogowani uruchamiał się dany "wspólny" program to wystarczyło edytować plik /etc/profile

Dziękuję, thalcave.
Awatar użytkownika
grzesiek
Junior Member

Post autor: grzesiek »

Ale to użytkownik może sobie zmienić. Ja poniżej katalogów domowych (czyli w /home) zrobiłem 770 i nie tylko tam, na cały system, /etc i w ogóle, nikt nigdzie nie wejdzie.
ODPOWIEDZ