KDE 4 brak dźwi

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
szeq

KDE 4 brak dźwięków

Post autor: szeq »

Witam.

Naczytałem się wiele tematów na temat pojawiających się problemów z dźwiękiem po aktualizacji do KDE 4 czy też przy czystej instalacji Sida, w którym jest już KDE 4. Wszystkie te problemy są podobne, a jednak sporo się różni.

Jak to było zdań kilka. Po zainstalowaniu gołego systemu bez żadnego głębszego konfigurowania, karta dźwiękowa zachowywała się tak że przy starcie bym dźwięk i przy wyłączaniu komputera oraz komunikat przy starcie informujący ze:
Urządzenie odtwarzające HDA Intel ALC883 Analog nie działa następuje przywracanie default
po czym to by było na tyle odtwarzanych dźwięków.

Zainstalowałem pulseaudio postępowałem zgodnie tym: http://szyms.wordpress.com/2009/06/04/b ... untu-9-04/ poradnikiem. Może źle zrobiłem się nim posiłkowałem. Efekt był taki że zaznaczyłem jak zalecali w poradniku wszystkie pola w każdej zakładce ,,prefernecje pulseaudio'' tyle tylko że u mnie była dostępna tylko jedna do zaznaczenia w ostatniej zakładce już nie pamiętam jak się nazywała cała reszta zakładek otwierała się ale każde z pół nieaktywne (szare). Odinstalowałem pulseaudio zostało po nim:
pulseaudio-utils, libpulse0,libpulse-mainloop-glib0, libpulse-browse0, libaudiofile0, libaudio2, gstreamer0.10-pulseaudio, gnome-audio.
Nie odinstalowałem tego gdyż zwątpiłem czy w ogóle powinienem to robić. Jednak po odinstalowaniu dokładnie poleceniem:

Kod: Zaznacz cały

apt-get remove pulseaudio
przestał wyskakiwać komunikat przy starcie o treści

Urządzenie odtwarzające HDA Intel ALC883 Analog nie działa następuje przywracanie default
Jednak wcześniej wykonałem jeszcze polecenie zanim odinstalowałem pulseaudio

apt-get install phonon-backend-xine
i nie mam pewności co do tego co spowodowało, że komunikat tuż nad zegarem przestał się pojawiać.

Następnie:

spekater-test 

Playback device is default
Stream parameters are 48000Hz, S16_LE, 1 channels
Using 16 octaves of pink noise
Rate set to 48000Hz (requested 48000Hz)
Buffer size range from 2048 to 8192
Period size range from 1024 to 1024
Using max buffer size 8192
Periods = 4
was set period_size = 1024
was set buffer_size = 8192
 0 - Front Left
Time per period = 2,835863
Po wejściu w ustawienia systemowe > multimedia > HDA Intel (Alc883 analog) i przetestowaniu dźwięk wydobywa się z głośników. Parę razy resetowałem komputer żeby się upewnić czy to może nie jakieś odbicia. Jednak w moc, YouTube brak dźwięku.

Wykonałem polecenie:

alsa reload.
Zabiłem procesy, które korzystały z ALSY czyli:

3630(knotify4) 3700(kmix) 3771(mocp)
i ponownie:

alsa reload
na ekranie pojawia się komunikat:
Obrazek
klikam „TAK”.
Ponownie otwieram moc po czym zapuszczam jakiś utwór – wszystko działa. Oczywiście po restarcie komputera wszystko wraca do początku problemu. Czyli dźwięku nie ma.

Natomiast niezależnie od tego co robiłem dźwięku np. na YouTube nie ma nadal.

Card: HDA Intel
Chip: Realtek ALC888

lsmod
Module                  Size  Used by
snd_hda_intel         325688  0      
snd_pcm_oss            32832  0      
snd_pcm                62596  2 snd_hda_intel,snd_pcm_oss
snd_page_alloc          7816  2 snd_hda_intel,snd_pcm    
snd_mixer_oss          12320  1 snd_pcm_oss              
snd_seq_dummy           2660  0                          
snd_seq_oss            24992  0                          
snd_seq_midi            5728  0                          
snd_rawmidi            18528  1 snd_seq_midi             
snd_seq_midi_event      6432  2 snd_seq_oss,snd_seq_midi 
snd_seq                41456  6 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi,snd_seq_midi_event
snd_timer              17800  2 snd_pcm,snd_seq                                          
snd_seq_device          6380  5 snd_seq_dummy,snd_seq_oss,snd_seq_midi,snd_rawmidi,snd_seq
snd                    45604  9 snd_hda_intel,snd_pcm_oss,snd_pcm,snd_mixer_oss,snd_seq_oss,snd_rawmidi,snd_seq,snd_timer,snd_seq_device
soundcore               6368  1 snd                                                                                                     
nvidia               7085144  34                                                                                                        
appletalk              25952  20                                                                                                        
ppdev                   6500  0                                                                                                         
lp                      8164  0                                                                                                         
nfsd                  186672  13                                                                                                        
lockd                  54568  1 nfsd                                                                                                    
nfs_acl                 2912  1 nfsd                                                                                                    
auth_rpcgss            33952  1 nfsd                                                                                                    
sunrpc                162464  13 nfsd,lockd,nfs_acl,auth_rpcgss                                                                         
exportfs                3904  1 nfsd                                                                                                    
acpi_cpufreq            6796  0                                                                                                         
cpufreq_ondemand        6476  2                                                                                                         
cpufreq_powersave       1856  0                                                                                                         
cpufreq_conservative     5960  0                                                                                                        
cpufreq_userspace       3172  0                                                                                                         
cpufreq_stats           3776  0                                                                                                         
freq_table              4224  3 acpi_cpufreq,cpufreq_ondemand,cpufreq_stats                                                             
ipv6                  235364  31                                                                                                        
loop                   12748  0                                                                                                         
parport_pc             22500  1                                                                                                         
parport                30988  3 ppdev,lp,parport_pc                                                                                     
pcspkr                  2432  0                                                                                                         
psmouse                32336  0                                                                                                         
usblp                  10592  0                                                                                                         
i2c_i801                7920  0                                                                                                         
i2c_core               19828  2 nvidia,i2c_i801                                                                                         
button                  6096  0                                                                                                         
serio_raw               4740  0                                                                                                         
evdev                   8000  3                                                                                                         
ext3                  105512  2                                                                                                         
jbd                    39444  1 ext3
mbcache                 7108  1 ext3
sd_mod                 22200  4
ide_cd_mod             27652  0
cdrom                  30176  1 ide_cd_mod
ata_generic             4676  0
ide_pci_generic         3908  0 [permanent]
usb_storage            77024  0
uhci_hcd               18672  0
ata_piix               14180  3
libata                140416  2 ata_generic,ata_piix
scsi_mod              129324  3 sd_mod,usb_storage,libata
dock                    8304  1 libata
r8169                  23684  0
jmicron                 2208  0 [permanent]
ide_core               96136  3 ide_cd_mod,ide_pci_generic,jmicron
ehci_hcd               28396  0
intel_agp              22556  0
usbcore               118224  5 usblp,usb_storage,uhci_hcd,ehci_hcd
agpgart                28776  2 nvidia,intel_agp
thermal                15228  0
processor              32544  2 acpi_cpufreq,thermal
fan                     4164  0
thermal_sys            10856  3 thermal,processor,fan

cat /proc/asound/cards
 0 [Intel          ]: HDA-Intel - HDA Intel
                      HDA Intel at 0xfb000000 irq 22[/quote]
[quote]cat /proc/asound/version
Advanced Linux Sound Architecture Driver Version 1.0.16.
Firstborn

Post autor: Firstborn »

Zerknij do działu FAQ How To to będziesz wiedział co spowodowało poprawę :) Jest tam mój poradnik na ten temat :)

Spróbuj odinstalować dokładnie wszystko co instalowałeś do pulseaudio, a następnie w ustawieniach systemu w dziale MULTIMEDIA w zakładce OBS£UGA upewnij się że XINE jest na pierwszym miejscu.
szeq

Usunąłem niektóre składniki pulseaudio zostało natomiast:

libpulse0  
gdyż przy próbie odinstalowania chcą być jeszcze usunięte:

debian:/home/szeq# aptitude remove libpulse0
Czytanie list pakietów... Gotowe            
Budowanie drzewa zależności                 
Odczyt informacji o stanie... Gotowe        
Odczyt dodatkowych informacji o stanie      
Inicjalizacja stanów pakietów... Gotowe     
Odczyt opisów zadań... Gotowe               
Następujące pakiety mają NIESPE£NIONE zależności:
  kdebase-runtime libxine1-misc-plugins          
Następujące pakiety zostaną USUNIÊTE:            
  libpulse0                                      
0 pakietów aktualizowanych, 0 instalowanych, 1 do usunięcia i 0 nie aktualizowanych.
Do pobrania 0B archiwów. Zwolnione po rozpakowaniu: 750kB.                          
Następujące pakiety mają niespełnione zależności:                                   
  kdebase-runtime: Wymaga: libpulse0 (>= 0.9.14) którego nie można zainstalować     
  libxine1-misc-plugins: Wymaga: libpulse0 (>= 0.9.14) którego nie można zainstalować
Następujące działania rozwiążą problemy z zależnościami:                             

Usunięcie następujących pakietów:
akonadi-kde                      
akregator                        
ark                              
dragonplayer                     
gwenview                         
juk                              
kaddressbook                     
kalarm                           
kamera                           
kcalc                            
kcharselect                      
kcolorchooser                    
kcron                            
kde-window-manager               
kdeadmin                         
kdeartwork                       
kdeartwork-style                 
kdebase-bin                      
kdebase-runtime                  
kdebase-runtime-bin-kde4         
kdebase-workspace                
kdebase-workspace-bin            
kdegraphics                      
kdegraphics-strigi-plugins       
kdemultimedia                    
kdemultimedia-kio-plugins        
kdenetwork                       
kdenetwork-filesharing           
kdepim                           
kdepim-groupware                 
kdepim-kresources                
kdepim-strigi-plugins            
kdepim-wizards                   
kdessh                           
kdeutils                         
kdf                              
kdm                              
kfloppy                          
kgamma                           
kget                             
kgpg                             
khelpcenter4                     
kjots                            
kleopatra                        
klipper                          
kmail                            
kmix                             
knetworkconf                     
knode                            
knotes                           
kode                             
kolourpaint4                     
konsole                          
konsolekalendar                  
kontact                          
kopete                           
korganizer                       
kpackage                         
kpilot                           
kppp                             
krdc                             
krfb                             
kruler                           
kscd                             
kscreensaver                     
kscreensaver-xsavers             
ksnapshot                        
ksysguard                        
ksystemlog                       
ktimer                           
ktimetracker                     
kuser                            
kwalletmanager                   
libkabcommon4                    
libkcddb4                        
libkde4-ruby1.8                  
libkdepim4                       
libkholidays4                    
libkleo4                         
libkontactinterfaces4            
libkopete4                       
libkpgp4                         
libksieve4                       
libmaildir4                      
libmimelib4                      
libplasma-ruby                   
libplasma-ruby1.8                
libsmokekde4-2                   
libsmokeplasma2                  
libxine1                         
libxine1-misc-plugins            
libxine1-plugins                 
okteta                           
okular
phonon-backend-xine
plasma-dataengines-workspace
plasma-scriptengine-googlegadgets
plasma-scriptengine-javascript
plasma-scriptengine-python
plasma-scriptengine-qedje
plasma-scriptengine-ruby
plasma-scriptengine-superkaramba
plasma-scriptengine-webkit
plasma-scriptengines
plasma-widgets-workspace
python-kde4
sweeper
system-config-printer-kde
systemsettings
yakuake

Pozostawienie następujących problemów z zależnościami:
kdelibs5 poleca kdebase-runtime (>= 4:4.2.2)
kdebase-runtime-data-common poleca khelpcenter4
network-manager-kde poleca kwalletmanager
Wynik: -27868

Zaakceptować rozwiązanie? [T/n/q/?]
W ustawienia systemowe > multimedia > obsługa jest xine na pierwszym miejscu. Jednak nic to nie zmieniło, nadal nie działa muzyka w odtwarzaczu moc i na YouTube czyli we flashu.

Jakieś propozycje?
Awatar użytkownika
bagsiur
Beginner

Post autor: bagsiur »

Ja miałem podobny problem i winnym okazał się proces knotify4 (przeczytałem o tym na jakimś forum wraz z dokładnym wyjaśnieniem o co tam chodzi). Dodaj do autostartu skrypcik, a w nim:

killall knotify4

Denerwujący komunikat możesz wyłączyć w ustawieniach kde. Mnie cała operacja zajęła 2minuty i już nigdy nie miałem problemu z dźwiękiem.
szeq

A mógłbyś mi napisać dokładnie treść tego skryptu i gdzie go umieścić oraz co zrobić by się uruchamiał przy starcie, pewnie jakiś ciąg poleceń?

Musi być w:

/etc/init.d
jeśli tak to jaka jego treść?

#!/bin/sh

killall knotify4 && /usr/bin/knotify4
Czy taka?

Zrobiłem dokładnie tak:
Wszedłem do:

/etc/init.d
jako root
następnie

touch skryptknotify4

nano skryptknotify4
wpisałem w niego taką treść co jest powyżej ale nic się nie dzieje

update-rc.d skryptknotify4 default

debian:/etc/init.d# chmod +x skryptknotify4
debian:/etc/init.d# ./skryptknotify4
<unknown program name>(4001)/: KUniqueApplication: Cannot find the D-Bus session server 

<unknown program name>(4000)/: KUniqueApplication: Pipe closed unexpectedly. 

debian:/etc/init.d# su szeq
szeq@debian:/etc/init.d$ ./skryptknotify4
knotify4: nie znaleziono żadnego procesu

ps aux
Ten skrypt proces usuwa tyle że są problemy by przy starcie sytemu to zrobił i wyskakuje przy jego wywołaniu właśnie to co powyżej.

Znikł z procesów, pewnie coś źle robię.
Awatar użytkownika
bagsiur
Beginner

Post autor: bagsiur »

Mimo wszystko najpierw usuń ten proces (ręcznie) i sprawdź czy usuwa problem. Ja też kombinowałem z tym autostartem ale przy dodaniu wpisu do rc.local czy też do init.d skrypt wykonuje się zanim uruchomi się kde wraz z pakietami (czyli nie znajduje tego procesu).
Można uzyskać pożądany efekt w dość klikany sposób, wejdź w:

Ustawienia Systemowe->Automatyczne uruchamianie
i zrób co trzeba. Pamiętaj o chodach. Skrypt zawiera dwie linijeki:

#!/bin/bash
killall knotify4
szeq

Napisałem ten skrypt.

W:
Ustawienia systwmowe > Automatyczne uruchamianie
zamontowałem go jednak żadnego efektu to nie dawało. Zalogowałem się jako root wszedłem:
/usr/bin/
i usunąłem tego całego knotify4
rm knotify4
Efekt dźwięk jest w odtwarzaczu np moc w Juk także, jednak alsamixer nie zapisywał ustawień głośności więc dokonałem wpisu w (jako root):
/etc/default/alsa
alsactl_store_on_shutdown="always autosave"
Usuwając te które były tam zamieszczone, efekt - alsamixer zapisuje ustawienia takie jakie ustawiłem.

Problem pozostał że nie mam jako takich dźwięków systemowych czyli przy uruchomieniu systemu i przy wyłączaniu, to bym jeszcze przeżył choć dobrze by jednak działały. Jednak we flashu np. YouTube nie mam nadal dźwięków.

Co tu jeszcze można zrobić? Inna przeglądarka? Usunięcie flashplugin i zainstalowanie ponownie go? Swoją drogą ktoś kto pracował przy tym KDE 4 nieźle namieszał że takie cyrki z tym dźwiękiem.

Dodane:
Co do flasha po jego zainstalowaniu z repozytorium dźwięk np. na YouTube jest w Konquenorze, w Operze także natomiast nie ma w Iceweasel. Tak więc poza problemami z dźwiękiem w Iceweasel, choć oprócz dźwięku mam także problem z odtwarzaniem np. klipu video na YouTube. Nie mam pewności czy problem nie jest bardziej złożony oraz z dźwiękami przy ładowaniu systemu i kończeniu pracy.
Dźwięki systemowe raz działają raz nie np. w komunikatorze pidgin raz zaskakują, jak ktoś coś napisze, raz nie. Więc już nie wiem jak z tymi systemowymi coś tu się brzydko pisząc krzaczy ale nie wiem co?
ODPOWIEDZ