w
włączenie i wyłączenie DHCP z linii poleceń
Witam.
Chciałbym zapytać, jak z linii poleceń zmienić, aby komputer pobierał adres IP poprzez DHCP?
Chciałbym zapytać również, jak zmienić, z linii poleceń ustawienie statyczne IP na komputerze zamiast DHCP?
Chodzi o taki sposób, żeby po ponownym włączeniu komputera ustawienia były takie same..
Chciałbym zapytać o te komendy bo dla Was pewnie jest to pestka, a ja nie mogę sobie z tym poradzić.
I takie pytanie troszkę poza:
czy ten sposób zadziała również w DSL?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam.
Chciałbym zapytać, jak z linii poleceń zmienić, aby komputer pobierał adres IP poprzez DHCP?
Chciałbym zapytać również, jak zmienić, z linii poleceń ustawienie statyczne IP na komputerze zamiast DHCP?
Chodzi o taki sposób, żeby po ponownym włączeniu komputera ustawienia były takie same..
Chciałbym zapytać o te komendy bo dla Was pewnie jest to pestka, a ja nie mogę sobie z tym poradzić.
I takie pytanie troszkę poza:
Pozdrawiam.
Re: włączenie i wyłączenie DHCP z linii poleceń
1. Edytować pliksalo5 pisze:Chciałbym zapytać, jak z linii poleceń zmienić, aby komputer pobierał adres IP poprzez DHCP?
Kod: Zaznacz cały
/etc/network/interfaces
iface eth0 inet dhcp
/etc/init.d/networking restart
ifconfig Ci w tym pomoże]man ifconfig[/code]salo5 pisze:Chciałbym zapytać również, jak zmienić, z linii poleceń ustawienie statyczne IP na komputerze zamiast DHCP?
Dodać odpowiednie wpisy wsalo5 pisze:Chodzi o taki sposób, żeby po ponownym włączeniu komputera ustawienia były takie same..
/etc/network/interfaces
man interfaces
Nie zapominaj, że w pierwszej kolejności jest http://www.google.plsalo5 pisze:Chciałbym zapytać o te komendy bo dla Was pewnie jest to pestka, a ja nie mogę sobie z tym poradzić.
Masz na mysli DSL z TP?salo5 pisze:I takie pytanie troszkę poza:
Jeśli masz modem DSL (z TP) i podłączasz się zaraz za nim to adres IP karty, bramę i resztę parametrów sieci musisz ustawić ręcznie. Modem DSL (z TP) nie posiada serwera DHCP.
Ja również. I raz jeszcze, nie zapominaj o google.pl.salo5 pisze:Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam.
Witam!
Chodzi mi o DSL - Damn Small Linux.
A w jaki sposób edytuje się plik? Coś trzeba wcisnąć?
Przepraszam za lamowanie, ale niestety nie znam się kompletnie, a od czegoś trzeba zaczynać.
Co do google.pl to niestety ale jest tyle wyników i każdy praktycznie nie wyczerpuje mojego pytania.
Pozdrawiam!
Chodzi mi o DSL - Damn Small Linux.
A w jaki sposób edytuje się plik? Coś trzeba wcisnąć?
Przepraszam za lamowanie, ale niestety nie znam się kompletnie, a od czegoś trzeba zaczynać.
Co do google.pl to niestety ale jest tyle wyników i każdy praktycznie nie wyczerpuje mojego pytania.
Pozdrawiam!
vi nazwa_pliku
vim nazwa_pliku
man vi[m]
Coby nie było, że google nie pomaga Damn Small Linux Network configuration
Pierwszy link od samej góry w pełni odpowiada na Twój "problem".
Można w konsoli wpisać:
i Enter, następnie podajemy hasło administratora (roota), co uprawnia do dokonania zmian w systemie.
Dla ułatwienia warto skorzystać z midnight comandera (dla użytkowników starego DOS-a podobny do Norton Comandera), wpisujemy:
i Enter.
Pozwala to nawigować po całym systemie plików oraz dokonywać zmian, przez wciśnięcie zakładki "edit" lub klawisza F4.
Taka rada dla nowicjuszy, każdy kiedyś zaczynał. Ewentualnie pytania ma maila, jeżeli będę wiedział to odpowiem :mrgreen:
su
Dla ułatwienia warto skorzystać z midnight comandera (dla użytkowników starego DOS-a podobny do Norton Comandera), wpisujemy:
mc
Pozwala to nawigować po całym systemie plików oraz dokonywać zmian, przez wciśnięcie zakładki "edit" lub klawisza F4.
Taka rada dla nowicjuszy, każdy kiedyś zaczynał. Ewentualnie pytania ma maila, jeżeli będę wiedział to odpowiem :mrgreen:
Dodam jeszcze do pobierania adresu z serwera DHCP bez używania i edytowania za każdym razem pliku interfaces.
Do manualnych ustawień potrzeba Ci: lub:
I musisz jeszcze ustawić domyślną bramę aby móc wyjść na świat. Więc:
dhclient
Do manualnych ustawień potrzeba Ci:
ifconfig
ip
route add default gw Adres_IP