Coś mi się kojarzy, że Debian przeprowadza właśnie migrację ze standardowego libc, na wersję "embedded" czyli EGLIBC. Pewnie jak tylko skończą, wszystko wróci do normy.
AdeBe pisze:Coś mi się kojarzy, że Debian przeprowadza właśnie migrację ze standardowego libc, na wersję "embedded" czyli EGLIBC. Pewnie jak tylko skończą, wszystko wróci do normy.
Dokładnie tak, od wersji 2.9-11 to już eglibc. Ostatnia wersja zgodna z ia32-libs to 2.9-13.
Obecna to już 2.9-18.
Prawdopodobnie deweloperzy zajmujący się ia32-libs czekają, aż ustabilizuje się sytuacja z libc6 i dopiero wtedy wrzucą nowe wersje swoich paczek.
Chciałem sobie poprawić paczki od wine ale tam jest takie zamieszania że szkoda gadać bo jeden pakiet wyklucza drugi. Może wiecie kiedy to nastąpi ustabilizuje się sytuacja z libc6 ;-) ?
dragonn pisze:Problem że ja się bawiłem i wywaliłem wine, i teraz go nie umiem zainstalować.
I nie zainstalujesz mając w systemie (amd64) libc6 w wersji nowszej niż 2.9-13. Musiałeś go w międzyczasie zaktualizować. Możesz cierpliwie czekać na ruch deweloperów lub cofnąć libc6 (na własną odpowiedzialność).
Zainstaluj w takim razie WINE z repozytorium Lamaresh.net
Korzystam z tej wersji (na Squeeze) i nie było na razie żadnych problemów. Oczywiście należy pamiętać, że to WINE jest w wersji rozwojowej, a nie stabilnej.