Witam.
Potrzebuję narzędzia dyskowe do np. sprawdzenia dysku czy nie ma błędów, defragmentacji itp.
Może ktoś coś doradzi?
Pozdrawiam.
[+] narz
Ale do jakiego systemu plików?
A w ogóle to
A w ogóle to
Kod: Zaznacz cały
man fsck
Ok. Dzięki.
[ Dodano: 2009-06-22, 17:54 ]
I nie poradziłem sobie. Po sprawdzeniu głównego katalogu: (/) rozsypał sie system, musiałem przeinstalować. W sumie nie miałem błędów na dysku, bo okazało sie, ze system mi sie zawiesza z powodu muszki na usb. Niedawno ją kupiłem, ale spadła mi kilka razy na podłogę i musiało coś się uszkodzić.
I teraz pytanie, jak dokładnie wykonać komendę do sprawdzenia dysku?
Mam też jeszcze jedno pytanie. W Etch 4.05 xorg.conf był wyraźnie rozbudowany, można było tam spokojnie coś zmieniać po wymianie jakichś urządzeń, a w Lenny 5.01 jest mocno ogólnie:
Na razie nic nie kombinowałem w xorg.conf, ale czy jest taka możliwość w Lennym?
Pozdrawiam
[ Dodano: 2009-06-22, 17:54 ]
I nie poradziłem sobie. Po sprawdzeniu głównego katalogu: (/) rozsypał sie system, musiałem przeinstalować. W sumie nie miałem błędów na dysku, bo okazało sie, ze system mi sie zawiesza z powodu muszki na usb. Niedawno ją kupiłem, ale spadła mi kilka razy na podłogę i musiało coś się uszkodzić.
I teraz pytanie, jak dokładnie wykonać komendę do sprawdzenia dysku?
Mam też jeszcze jedno pytanie. W Etch 4.05 xorg.conf był wyraźnie rozbudowany, można było tam spokojnie coś zmieniać po wymianie jakichś urządzeń, a w Lenny 5.01 jest mocno ogólnie:
Kod: Zaznacz cały
Section "InputDevice"
Identifier "Generic Keyboard"
Driver "kbd"
Option "XkbRules" "xorg"
Option "XkbModel" "pc105"
Option "XkbLayout" "pl"
EndSection
Section "InputDevice"
Identifier "Configured Mouse"
Driver "mouse"
EndSection