Postfix - b

Konfiguracja serwerów, usług, itp.
regimil

Postfix - błędy przy przesyłaniu na zewnętrzny serwer

Post autor: regimil »

Zainstalowałem Postfixa + Dovecot + SquirrelMail. SquirrelMail działa, loguje się elegancko i wysyłam maile do innych ale nic nie mogę przesłać z zewnątrz na postawiony serwer. W logach mam takie wyniki i nie wiem jak to ugryźć:

Kod: Zaznacz cały

postfix/tlsmgr[30210]: warning: request to update table btree:/var/spool/postfix/smtpd_scache in non-postfix directory /var/spool/postfix
postfix/tlsmgr[30210]: warning: redirecting the request to postfix-owned data_directory /var/lib/postfix
postfix/tlsmgr[30210]: warning: request to update table btree:/var/spool/postfix/smtp_scache in non-postfix directory /var/spool/postfix
postfix/tlsmgr[30210]: warning: redirecting the request to postfix-owned data_directory /var/lib/postfix
oraz zauważyłem:

Kod: Zaznacz cały

postfix/smtpd[30208]: connect from localhost[127.0.0.1]
postfix/smtpd[30208]: warning: 1.0.0.127.list.dsbl.org: RBL lookup error: Host or domain name not found. Name service error for name=1.0.0.127.list.dsbl.org type=A: Host not found, try again
postfix/smtpd[30208]: 12F4C3A8362: client=localhost[127.0.0.1]
Szukałem przez Google ale nie znalazłem rozwiązania. Serwer pocztowy to dla mnie świeży temat, może jakaś drobna pomoc by się przydała.

Pozdrawiam.
szpuni
Beginner

Post autor: szpuni »

Nigdy tego nie konfigurowałem ale logicznie myśląc trzeba dodać regułę żeby adres 127.0.0.1 nie był sprawdzany w listach RBL tylko akceptowany od razu.
ODPOWIEDZ