[+] XFCE - brak tapety i ikon po aktualizacji
[+] XFCE - brak tapety i ikon po aktualizacji
W trakcie aktualizacji systemu do wersji niestabilnej ikony zniknęły, a tapeta ustawiła się w taką jakby kratkę. Dodatkowo nie ma możliwości uruchomienia menu xfce poprzez prawy przycisk myszy. Ikony w menu natomiast wyświetlają się jako takie białe kartki z czerwonym X.
Problem występuje tylko na koncie użytkownika. Jeżeli przeloguję się na konto roota i uruchomię xfce wygląda to normalnie, poza ikonami w menu, których też nie ma.
Początkowo myślałem że to wina programu conky, którego instalowałem tuż przed aktualizacją systemu, jednak gdy uruchomię go jako root to nic się nie psuje.
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam.
Problem występuje tylko na koncie użytkownika. Jeżeli przeloguję się na konto roota i uruchomię xfce wygląda to normalnie, poza ikonami w menu, których też nie ma.
Początkowo myślałem że to wina programu conky, którego instalowałem tuż przed aktualizacją systemu, jednak gdy uruchomię go jako root to nic się nie psuje.
Z góry dziękuję.
Pozdrawiam.
Aktualizowałeś Xfce z wersji 4.4 do 4.6? Bo podobne kwiatki sam miałem.
Przynajmniej jeśli chodzi o ikony, trzeba niestety zmienić theme ikon widać coś się zmieniło jeśli chodzi o czytanie przez Xfce tematów ikon. Menu prawoprzciskowe też, różni się na moim uzytkowniku od tego, które mam na użytkowniku stworzonym po aktualizacji środowiska graficznego.
Szukałem, żeby to poodkręc ale efekt niewielki. Rozwiązaniem bardziej radykalnym jest usunięcie konfigów Xfce w folderze domowym i wygenerowanie ich jeszcze raz.
Przynajmniej jeśli chodzi o ikony, trzeba niestety zmienić theme ikon widać coś się zmieniło jeśli chodzi o czytanie przez Xfce tematów ikon. Menu prawoprzciskowe też, różni się na moim uzytkowniku od tego, które mam na użytkowniku stworzonym po aktualizacji środowiska graficznego.
Szukałem, żeby to poodkręc ale efekt niewielki. Rozwiązaniem bardziej radykalnym jest usunięcie konfigów Xfce w folderze domowym i wygenerowanie ich jeszcze raz.
Konfigi odnoszące się do Xfce znajdziesz w swoim folderze domowym.
Szukaj ukrytego folderu .config
Jeśli aktualizowałeś cały system do wersji niestabilnej to już więcej nie pomodzisz masz zainstalowane najnowsze paczki.
Pamietaj, że usunięcie przez aptitude paczek z systemu nie usuwa konfigów użytkownika z /home.
Szukaj ukrytego folderu .config
Jeśli aktualizowałeś cały system do wersji niestabilnej to już więcej nie pomodzisz masz zainstalowane najnowsze paczki.
Pamietaj, że usunięcie przez aptitude paczek z systemu nie usuwa konfigów użytkownika z /home.
To chyba oczywiste po usunięciu konfiga, zwyczajnie wybierz jeszcze w Menadzerze Ustawien Xfce tapete, która chcesz. I załaduj wybrany temat ikon. Z tym drugim nie ma gwarancji, że się załaduje poprawnie. Przeważnie takie kwiatki są z tematami ikon wziętymi z GNOME.Wieloryb pisze:Jedynie zostaly przywrocone domyslne ustawienia, a po ikonach i tapecie ani widu ani słychu
Niestety ale Xfce 4.6 jest, że tak powiem troche "bolesne" po aktualizacji.
Dla nowego użytkownika wszystko jest dobrze. Wina leży wiec gdzież w ustawieniach mojego użytkownika. Tylko gdzie?
Jako ze Linuksa mam od niedawna, to nie miałem zbyt wielu ustawień na tamtym użytkowniku. Jednak jeżeli korzystałbym z tamtego użytkownika już jakiś czas, to czy byłaby możliwość przeniesienia ustawień / rozwiązania problemu w inny sposób?
Dziękuję wszystkim.
Jako ze Linuksa mam od niedawna, to nie miałem zbyt wielu ustawień na tamtym użytkowniku. Jednak jeżeli korzystałbym z tamtego użytkownika już jakiś czas, to czy byłaby możliwość przeniesienia ustawień / rozwiązania problemu w inny sposób?
Dziękuję wszystkim.
Możesz poprzenosić ustawienia, czasem może trzeba będzie ustawić właściciela danego pliku konfiguracyjnego aby z niego skorzystać. Niestety w tej chwili nie mogę więcej pomóc. Przynam, że sam jestem nieco rozczarowany własną migracją na Xfce 4.6 i nie mam specjalnie ochoty w najbliższym czasie grzebać w jego problemach ;/