Debian 32bit czy 64bit, przegl

Wszystko Off Topic
Banshee

Debian 32bit czy 64bit, przeglądanie internetu i pisanie

Post autor: Banshee »

Nie widziałem gdzie dać ten temat. Więc pomyślałem, że dam go tutaj.
No więc mam taki problem. Ojciec w domu popsuł Windowsa, więc pomyślałem że może warto zainstalować mu Linuksa i po prostu co 3 miesiące robić aktualizacje systemu, albo nauczyć go to robić aby wszystko działało. On nie robi nic wielkiego na komputerze tylko przegląda internet i pisze coś.

Dlatego też chciałbym abyście mi doradzili czy zainstalować mu system 32-bit czy 64-bit?

Konfiguracja komputer:
Procesor: Athlon 3200+
Ram : 1 giga
dysk: 250 giga
grafika : GF 8600
drukarka : Epson
internet: Neostrada S@gem F800

Wiem że tak naprawdę liczy się w tej kwestii procesor i ram tylko, ale podałem tak na wszelki wypadek. Ogólnie myślę, że 64 bity chyba nie bo nie ma sensu bo ma tylko 1GB ramu. Co o tym sądzicie?
szydl0

Post autor: szydl0 »

Jeśli to athlon na socket A, to nie masz wyboru, i tak musisz wybrać 32bit. Jeżeli to athlon 64, to nie widzę powodu dla którego nie wybrać amd64, system szybko śmiga, wszystkie kłopotliwe (wcześniej) paczki jak flash i java już są, nie ma żadnych problemów.
Banshee

Post autor: Banshee »

To athlon64.

Czy wszystko będzie mi działać? Drukarka, Neostrada? Czy opłaca się brać system x64 z giga ramu? To mnie najbardziej nurtuje.
Awatar użytkownika
Redhead
Junior Member

Post autor: Redhead »

Banshee pisze:Czy opłaca się brać system x64 z giga ramu?
nie
genobis
Beginner

Post autor: genobis »

Nie opłaca się, główną zaletą posiadania 64-bitowego systemu jest możliwość zaadresowania większej ilości pamięci (4GB i więcej). Jeśli pamięci RAM jest mniej, nie zauważysz różnicy, a możesz spodziewać się różnego rodzaju problemów.

Jeśli to komputer do internetu i ew. jakichś zastosowań biurowych, to system 32-bitowy jest zdecydowanie najodpowiedniejszy.
ODPOWIEDZ