KDE i GNOME na jednym systemie - kto
KDE i GNOME na jednym systemie - ktoś uŻywał?
Mam KDE, a chcę sprawdzić GNOME ale nie chcę odinstalowywać KDE. Wiem, że można mieć oba na jednym systemie ale czy ktoś używał już tak? Czy to bezpieczne i czy nie ma zawirowań w systemie potem i czy można łatwo odinstalować GNOME i będzie tak jak przed instalacją?
Gnome, kde, xfce, inne środowiska graficzne czy menedżery okien to tylko zbiór kilkunastu, kilkudziesięciu czy nawet kilkuset pakietów. Ich istnienie jest takie samo, jak każdego innego programu.
Można mieć zainstalowane wszystkie dostępne środowiska graficzne jednocześnie (o ile tylko jeden nie wyklucza drugiego - np. KDE4, wyklucza KDE3, obie wersje nie mogą koegzystować w jednym systemie, chociaż są od tego wyjątki - jednak w Debianie to nie możliwe).
Można mieć zainstalowane wszystkie dostępne środowiska graficzne jednocześnie (o ile tylko jeden nie wyklucza drugiego - np. KDE4, wyklucza KDE3, obie wersje nie mogą koegzystować w jednym systemie, chociaż są od tego wyjątki - jednak w Debianie to nie możliwe).
Kod: Zaznacz cały
jednak w Debianie to nie możliwe
Jak ktoś ze źródel skompiluje to mogą być oba kde.
Ale to tak poza tematem :mrgreen:
Re: KDE i GNOME na jednym systemie - ktoś uŻywał?
Można, ja używam, tak - to w pełni bezpieczne, nie - nie ma żadnych zawirowań, całkowite usunięcie któregokolwiek środowiska jest bezproblemowe.tomekmad pisze:Mam KDE, a chcę sprawdzić GNOME ale nie chcę odinstalowywać KDE. Wiem, że można mieć oba na jednym systemie ale czy ktoś używał już tak? Czy to bezpieczne i czy nie ma zawirowań w systemie potem i czy można łatwo odinstalować GNOME i będzie tak jak przed instalacją?
Powiedziałbym, że wręcz polecam, bo gdyby *coś* się stało z samym środowiskiem, zawsze możesz awaryjnie przejść na drugie (np. aktualizowałem KDE 3 do KDE 4 siedząc na GNOME).