Konfiguracja i instalacja Linuksa od podstaw

Pomoc dotycząca instalacji systemu
fender666
Beginner

Konfiguracja i instalacja Linuksa od podstaw

Post autor: fender666 »

Hej Wam wszystkim mam kilka pytań, bądź pomysłów, powiedzcie mi czy istnieją jakiekolwiek poradniki instalacji i konfiguracji Debiana na laptopie (HP dv5) bądź stacji roboczej. Ja osobiście podczas instalacji Debiana miałem kilka problemów, a dokładnie po pobraniu sterowników zamkniętych ze strony ATI i ich instalacji dzieje się coś takiego, że po wykonanym ponownych uruchomieniu komputera xorg nie wstaje jest tylko czarny ekran i się zawiesza komputer.
Dopóki nie zainstaluje sterów dopóty komputer chodzi ale przecież akceleracja 3d jest potrzebna prawda. Miałem również problem z instalacją Adobe Photoshopa CS4 wcale nie chciała wystartować, używałem CrossOver, Wine. Chciałbym również uzyskać informacji którą gałąź dystrybucji wybrać czy Sid, Lenny, Squeeze? Liczę, że mi pomożecie. Czekam na odpowiedzi i pozdrawiam.

P.S. Wiem że po sieci chodzi poradnik jak zainstalować Debiana i skonfigurować krok po kroku, ale już z niego instalowałem i nie jestem zadowolony z niego. Wiele opcji się nie zgadzało i repozytoria też nie chciały się aktualizować, tu znajduję się link do tego poradnika. Dodam też, że niestety musiałem tymczasowo wrócić na Windows Vista Home Premium.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

1. Na temat instalacji linuksa na laptopach HP jest info pochodzące od samego producenta. Poszukaj, bo mi się drugi raz nie chce.
2. W pozostałej części Twoich pytań:
- podręczniki? tak, są. Podają różne informacje, nie można Ci pomóc co i jak i dlaczego Tobie się nie sprawdza, jeśli nie wiadomo co się nie sprawdza
- jeśli chodzi o Photoshopa, to być może zauważasz, że jest to program dla innego systemu. Jeśli nie działa, masz do wyboru, albo zgłosić się do Adobe z roszczeniem, by zaczęli robić programy dla linuksa (marne prawdopodobieństwo, że tak się stanie), albo przyłączyć się do wine i spowodować by zadziałały na nim wszystkie programy (polecamy), albo zakupić MS-coś. Nie można wymagać od innego systemu, by na nim pracowało coś, co nie jest dla niego stworzone
- na temat różnych sterowników - mnóstwo informacji w sieci i na forum, tylko trzeba wiedzieć o co Ci chodzi; proponuję jednak zacząć od supportu HP dla linuksa.
fender666
Beginner

A możesz mi powiedzieć co mogę zrobić jeśli chodzi o kartę graficzną dlaczego teraz takie krzaki się pojawiają gdy wcześniej wszystko działało?
Awatar użytkownika
iria
Junior Member

Post autor: iria »

Najpierw podaj model karty.

Chcąc mieć PS CS4, odpuść sobie Linuksa, ponieważ ta wersja pewnie jeszcze długo nie będzie działać pod Wine.

Edit:

Instalacja Debiana.
DadaD
Beginner

Post autor: DadaD »

Witaj!
Na moim laptopie HP nx7400 wszystkie dystrybucje jakie próbowałem uruchamiały się.
Jeżeli to jest laptop wyposażony w najnowsze rozwiązania techniczne mogą wystapic przejściowe trudności, które najprawdopodobniej wkrótce zostaną usunięte.
Przy instalacji Debiana na nowym sprzęcie posiłkowałem się poradnikami i wskazówkami ze strony przeznaczonej
dla początkujących
oraz wyszukanymi w internecie jako uzupełnienie tych informacji.

I jeszcze jedna uwaga może lepiej na poczatek zainstaluj wersję testing czyli Squeeze zamiast eksperymentalnej - Sid?
Albo nawet spróbuj stable czyli Lenny. W Debianie bardzo łatwo uaktualnia sie system do wyższej wersji więc nic nie tracisz. Istnieje też możliwość korzystania z pakietów wyższej wersji poprzez system backportów, gdyby zaszła taka konieczność.

Pozdrowienia
fender666
Beginner

A jakbym przeprowadził instalację oprogramowania Windowsowego przez VirtualBoksa wszystko by działało dobrze?
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

fender666, z Twoich postów zdaje się wynikać wniosek, że jedyny linux, którym powinieneś się zainteresować, to taki, który działa na zasadzie out-of-the-box. Alternatywą jest dłuższe zapoznanie się z wybranym systemem i dość mozolne i długotrwałe siedzenie w necie.

A teraz tak:
Zgodnie z regulaminem tego forum: jeden problem - jeden temat; inaczej robi się nieporządek, w którym nie wiadomo jak i co jest. Zobacz ile sam poruszyłeś już wątków. Uporządkuj to jakoś, powydzielaj i zajmij się tu jednym.

Mimo wszystko, pewne odpowiedzi:
1. Po pierwsze przyjmiesz, że google Twoim przyjacielem jest. Jeśli byś to zrobił, to prawdopodobnie uzyskałbyś adresy takich portali jak tuxmobi.org czy linux-on-laptops.com Adresy te często pojawiają się nawet na tym forum. Jeśli chodzi o rozwiązania dla HP, to jest strona utrzymywana przez samo HP, która również pomaga w konfiguracji linuksa (jeśli nie działa) na komputerach tej marki (w którymś z wątków dotyczących instalacji Debiana czy problemów z Debianem na HP podałem linka). Nadto sporo jest też informacji na forum o instalacji Debiana na notebookach HP. To jeśli chodzi o "podręczniki".
2. W swoim poście nie podałeś nic, co mogłoby umożliwić Ci pomoc w rozwiązywaniu problemów z kartą graficzną, czy nawet komputerem. Nie wiemy o Twoim systemie nic. Zanim jednakże zadasz konkretne pytanie - sprawdź, czy nie ma już odpowiedzi. Przeczytaj też materiał http://debian.linux.pl/viewforum.php?f=18 i zastosuj się do niego.
3. Oprogramowania windowsowego nie instaluje się bezpośrednio na VMWare (czy jakimkolwiek innym oprogramowaniu służącym wirtualizacji systemów), ale instalujesz w środowisku Windows, które możesz mieć zainstalowane również na VMWare. VMWare umożliwia wyłącznie instalację innych systemów operacyjnych na wirtualnej maszynie, działającej w danym systemie. Pytanie zatem po co? Jeśli masz Windows i będziesz pracować w Photoshopie raczej "ciągle", to sensowniejszym rozwiązaniem jest praca w środowisku niewirtualizowanym (bo to bez sensu, w Twoim przypadku). Jedyne co zyskasz na takim rozwiązaniu, to, że nie będziesz się musiał przełączać pomiędzy systemami rebootując komputer. Takie rozwiązanie nie jest Ci jednak, chyba, potrzebne.
ODPOWIEDZ