- To nie była aktualizacja gruba, a pliku menu.lst gruba zainstalowanego w systemie. Plik menu.lst na partycji Minta dotyczy innej instalacji gruba. Zachowanie jak najbardziej poprawne. Zapomniałem, że używasz gruba z Minta i dlatego tego nie napisałem.
- Sprawdź, czy wszystkie partycje w fstabie zostaną zamontowane po poleceniu:
Kod: Zaznacz cały
mount -a
- Według mnie nie ma takiej potrzeby. Jeśli planujesz użyć jeszcze do czegoś tego kernela, to lepiej, żeby był aktualny. Jeśli nie, to po prostu go usuń.
[+] Nie montuje partycji ext4 na ext3
Tak to wiem, sądziłem tylko, że uaktualni o wpis do menu.lst dla bootloadera z, którego startuje komp. czyli mintowe menu.lst.ArnVaker pisze:To nie była aktualizacja gruba, a pliku menu.lst gruba zainstalowanego w systemie.
Otóż nie, nie ładuje właśnie tej sda5 (ext4 /home Mint).Sprawdź, czy wszystkie partycje w fstabie zostaną zamontowane po poleceniu:Kod: Zaznacz cały
mount -a
# mount -a
mount: mount point /mnt/sda5 does not exist
Co do odinstalowania starszego jajka- czy to właściwa komenda?
dpkg --purge --force-remove-essential kernel-image-2.6.26
bolo pisze:Co do odinstalowania starszego jajka- czy to właściwa komenda?
apt-get remove --purge linux-image-wersja_jądra linux-headers-wersja_jądra
Pokaż:bolo pisze:To jest dla mnie zagadką dlaczego brak punktu montowania skoro on jest. W nim montują mi się przecież sda3 i sda4.
ls -lh /mnt
To nie do końca tak. Najprościej mówiąc, w pierwszym sektorze dysku (mbr) siedzi "wskaźnik" na partycję na której znajduje się grub (u Ciebie wskazuje na partycję z Mintem). Poza tym, grub to normalny program, jak każdy inny zainstalowany w systemie. Jeśli używasz gruba z Minta, to tego z Debiana mógłbyś całkowicie usunąć, a system odpalałby się tak jak do tej pory.bolo pisze:Tak to wiem, sądziłem tylko, że uaktualni o wpis do menu.lst dla bootloadera z, którego startuje komp. czyli mintowe menu.lst.
Przeczytaj ten artykuł, a wszystko stanie się jasne:
http://jakilinux.org/linux/wszystko-o-grub/
Oto log:
Montowanie od palca w konsoli idzie bez problemu.
Poza tym dziękuję za wskazówki. :-D
ls -lh /mnt
razem 12K
drwxr-xr-x 9 marek root 4,0K maj 29 20:08 sda3
drwxr-xr-x 21 root root 4,0K maj 30 11:17 sda4
drwxr-xr-x 2 root root 4,0K maj 1 17:37 temp
# mount -t ext4 /dev/sda5 /mnt/temp
Ehh, no przecież już to przerabialiśmy w innym temacie :-P .
Partycje montuje się do konkretnych katalogów.
W fstabie dla partycji sda5 masz ustawiony punkt montowania /mnt/sda5.
Widzisz u siebie w /mnt katalog sda5? Ja w każdym razie nie widzę...
Partycje montuje się do konkretnych katalogów.
W fstabie dla partycji sda5 masz ustawiony punkt montowania /mnt/sda5.
mkdir /mnt/sda5
Tutaj montujesz sda5 do katalogu /mnt/temp, który istnieje.bolo pisze:Montowanie od palca w konsoli idzie bez problemu.Kod: Zaznacz cały
# mount -t ext4 /dev/sda5 /mnt/temp
Faktycznie go nie mam. :mrgreen:ArnVaker pisze: W fstabie dla partycji sda5 masz ustawiony punkt montowania /mnt/sda5.
Zmyliło mnie to, że pozostałych punktów poza temp nie robiłem. Wcześniej utworzyłem jedynie punkt do montowania ręcznego z konsoli.
mkdir /mnt/temp
ls -lh /mnt
razem 12K
drwxr-xr-x 9 marek root 4,0K maj 29 20:08 sda3
drwxr-xr-x 21 root root 4,0K maj 30 11:17 sda4
drwxr-xr-x 4 root root 4,0K maj 30 10:58 sda5
Tylko to pozostaje, gdyż na pewno nie robiłem:ArnVaker pisze: Skoro jesteś absolutnie pewien, że to nie Ty, pozostaje jedna możliwość: Dobre wróżki... elfy... i im podobne ustrojstwa czuwają nad Tobą i dbają, żebyś się nie zraził do Debiana
mkdir /mnt/sda3
mkdir /mnt/sda4