EKG dla www-data

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Napster

EKG dla www-data

Post autor: Napster »

Witam. Mam problem z EKG dla użytkownika www-data. Mam serwer no i chciałbym zrobić wysyłanie wiadomości przez EKG w php (funkcje exec, system, shell_exec), jednak mam problem ponieważ www-data nie widzi: /usr/bin/ekg. W jaki sposób mogę skonfigurować EKG dla www-data?
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Post autor: lis6502 »

Najprościej chyba będzie podać ścieżkę do EKG explicte

Kod: Zaznacz cały

/usr/bin/ekg
Napster

Ale zrozum, że www-data nie widzi takiego czegoś. ;-)
sigo
Junior Member

Post autor: sigo »

Jeżeli zamknąłeś apache'a w więzieniu, musisz do jego więzienia zainstalować ekg.
Tylko to mi przychodzi na myśl.
Napster

No tak i właśnie to próbuję osiągnąć, jednak kompletnie nie wiem jak... z poziomu roota raczej nie. A na użytkownika www-data nie można się zalogować.

(łączę się przez PuTTY)
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Post autor: lis6502 »

Napster, spróbuj określić z jakiej paczki postawiłeś ekg, określ zależności i w /var/cache/apt/packages masz pakiety. Skopiuj je do więzienia i tam wypakuj przez:

dpkg *.deb --extract-only
Awatar użytkownika
bagsiur
Beginner

Post autor: bagsiur »

Napster pisze:Witam. Mam problem z EKG dla użytkownika www-data. Mam serwer no i chciałbym zrobić wysyłanie wiadomości przez EKG w php (funkcje exec, system, shell_exec), jednak mam problem ponieważ www-data nie widzi: /usr/bin/ekg. W jaki sposób mogę skonfigurować EKG dla www-data?
Chcesz wykonać coś sposobem, w który nie da się tego zrobić, czyli przez funkcje typu exec czy shell_exec (namieszałem). Programy konsolowe typu ekg korzystają z bibliotek ncurses co wiąże się z potrzebą dostępu do powłoki (o ile jeszcze masz zainstalowane biblioteki ncurses), dlatego nie dziw się, że twoje wspaniałe funkcje nie zwracały wyniku. Jeśli chcesz napisać coś takiego wykorzystaj biblioteki ssh2 (połącz się przez ssh i otwórz powłokę). Zamieszczam przykład czegoś takiego (pamiętaj że to tylko przykład, dlatego zapoznaj się z manualem):

<?php
$lala = ssh2_connect('127.0.0.1', 22)] 

[size=84][ [i][b]Dodano[/b]: 2009-06-06, 20:48[/i] ][/size]
[code]Najprościej chyba będzie podać ścieżkę do EKG explicte 
lis6502 nie uważasz że ona jest w zmiennej PATH :p
CyberDuck

Post autor: CyberDuck »

Nie wiem czy temat jest jeszcze aktualny? Co prawda data jego utworzenia jest już leciwa, ale natknąłem się na ten temat szukając pewnej informacji na temat ekg2 no i czytam tu troszkę dziwne rzeczy, więc chciałem wtrącić swoje 3 grosze. Mniejsza o to kto co napisał, ale jeśli chcesz wysyłać informacje przy pomocy zwykłego php to jest taka możliwość i jest dość prosta do wykonania.
Najlepiej będzie się do tego celu nadawać zamiast ekg - ekg2. Tak więc na początek zalecam Ci instalację i początkową konfigurację ekg2. Teraz jeśli już masz ekg2 to robisz coś takiego:

/plugin +rc 
/set rc:remote_control pipe:/sciezka/ekgpipe.ekg2 
/save
co utworzy specjalny kanał do wydawania poleceń bezpośrednio dla ekg2.
Teraz już wystarczy napisać w php:

shell_exec("echo /msg gg:xxxxxx " .$wiadomosc ." >> /sciezka/ekgpipe.ekg2");
- gdzie xxxxxx to numer gg po który wysyłamy wiadomość. Musi działać. Przetestowane.
Gdybyś miał problem bo coś nie działa to ustaw jeszcze odpowiednie uprawnienia skryptowi php, a jakbyś chciał się dowiedzieć jak zrobić ponieższe punkty przy pomocy ekg2 i php:
  1. Wysyłać wiadomości
  2. Odbierać wiadomości
  3. Reagować na przysyłane wiadomości
To odsyłam do tematu tutaj:
http://www.bluelan.pl/forum/viewtopic.php?p=169#169
gdzie dokładnie wszystko opisałem.

Natomiast jak już wcześniej napisałem, szukałem pewnej informacji na temat ekg2, a że nie mogłem jej nigdzie znaleźć to pytam bo może ktoś będzie wiedział.
Jeśli normalnie wyśle się wiadomość pod jakiś numer zawierający adres internetowy to przyjdzie coś w rodzaju, że:

w trosce o bezpieczeństwo...
Okazuje się jednak, że nie zawsze. Czy istnieje możliwość wyłączenia, a jak tak to w jaki sposób to zrobić w ekg2, tego filtra?
Kiedy wysyłam na swój numer jakiś link z innego numeru pod Windows to normalnie do mnie takie linki dochodzą. Mam stare (6.0) gg. Natomiast jeśli napiszę pod ekg2 to otrzymuje wyżej wymienioną regułkę. Jak się jej pozbyć?
ODPOWIEDZ