KDE4 i GF 5 FX

Wszystko Off Topic
Piotrus Pan
Beginner

KDE4 i GF 5 FX

Post autor: Piotrus Pan »

Cześć.
Robiłem dzisiaj instalacje Linuksa u koleżanki i mam dwie sprawy:
Pierwsza, ważniejsza, to jak to jest z KDE4 i GeForce 5 FX? Ponieważ na wolnych sterownikach obraz jest o około pół centymetra w prawo przesunięty i nie mogłem znaleźć możliwości na ustawienie tego. Poza tym otwarty sterownik trochę sobie nie radzi ze zwykłą plazmą i w ogóle wszystko w komputerze trochę "wolniej" działa. Chciałem zainstalować zamknięte ale strona nvidii proponuje mi wersje 173.14.18 i nie wiem jak ta wersja się ma do KDE4? Czy pójdzie na tym sterowniku czy pchać się na 180?

Druga to właściwie informacja, bo zainstalowałem Kubuntu na tamtym komputerze. Instalacja Debiana nie dała sobie rady z lekko uszkodzoną tasiemką od dysku. Pod Windowsem sprawdziłem SMART-a dla tego wiem, że to tasiemka. Podczas partycjonowania dysku, jak dawałem

Kod: Zaznacz cały

sformatuj i zapisz zmiany na partycjach
to mi wyskakiwał do konsoli i resetował wszystkie ustawienia (język, układ klawiatury i inne). Kubuntu przeleciało gładko i nie wiem czemu?
Debian -> expert install
Kubuntu -> przez tryb graficzny
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Piotrus Pan, zerknij do tego tematu:
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?p=85589#85589

Niezbyt się wysiliłeś w dostarczaniu informacji.
Piotrus Pan pisze:KDE4 i GF 5 FX
Debian -> expert install
Kubuntu -> przez tryb graficzny
Czy sądzisz, że komuś będzie się chciało to rozszyfrowywać?
Piotrus Pan
Beginner

Już się rozpisuje :
Instalacji Debiana dokonałem poprzez włożenie płyty, wybraniu z menu

Advanced instalation
a potem wybrałem

expert install
A instalacji Kubuntu dokonałem poprzez włożenie płyty i wybraniu bezpośrednio

Instaluj z płyty
po czym uruchomił mi się graficzny instalator systemu.
Poza tym napisałem, że to drugie to tylko informacja, głównie chodzi mi o kompatybilność sterowników z KDE4 ponieważ zostałem poinformowany, że podobno KDE4 działa poprawnie dopiero na sterownikach od 180.

A tak na stronie to i tak pisanie "epopeji" powoduje, że ludziom się nie chce tego czytać, dla tego staram się jak najszybciej streścić temat.
szydl0

Post autor: szydl0 »

Możesz śmiało instalować sterowniki zalecane przez nvidie, instalowałem Lennego koleżance z fx5200 i doinstalowałem kde4.2 z backportów - wszystko dobrze działa na 1920x1200. Czasami zdarzają się zwolnienia przy większej ilości otwartych programów, ale z drugiej strony działają standardowe efekty kwin.

Co do drugiego pytania, nie wiele da się wywnioskować, opisz kolejne kroki instalacyjne, co dokładnie się dzieje?
Piotrus Pan
Beginner

Na tym problemie przy instalacji mi aż tak nie zależy, to tak tylko z ciekawości pytam.
A już piszę co tam się działo.
Jak włącza się instalację poprzez

expert install
po kolei konfiguruje się język -> układ klawiatury -> sprawdza płytkę -> ładuje składniki systemu z płytki -> wykrywanie dysku -> i partycjonowanie ...
Przy partycjonowaniu wybrałem

ręczne partycjonowanie
Wybrałem partycję która była przeznaczona na system, wybrałem system plików i punkt montowania. Po wciśnięciu

Zapisz zmiany na dysku
pokazuje się jeszcze taka lista operacji jakie zostaną wykonane na dysku i które partycje zostaną sformatowane i w momencie jak daje

Dalej
wyłącza mi się instalator, wskakuje w konsole, coś tam w niej napisze, wraca do instalatora i zaznacza krok

Partycjonuj Dyski
ale wszystkie wcześniejsze konfiguracje, czyli język, układ klawiatury i inne zostają zrestartowane jakby to była świeża konfiguracja.
Jak w tym momencie dam "Partycjonuj Dyski" komp wisi i tylko reset pomaga.
fnmirk
Senior Member

Piotrus Pan, Ty kpisz? Czy jak usunę temat do kosza to zaczniesz wcześniej myśleć?

Przecież wystarczy przedstawić wynik polecenia:

lspci -k
zamiast głupot, które wypisałeś?
Piotrus Pan
Beginner

Jakbym miał taką możliwość to bym tak zrobił, poza tym nie pisz "przecież wystarczy ...", nie wszyscy są tak zaznajomieni z systemem jak Ty.
ArnVaker

Post autor: ArnVaker »

Piotrus Pan pisze:Ponieważ na wolnych sterownikach obraz jest o około pół centymetra w prawo przesunięty i nie mogłem znaleźć możliwości na ustawienie tego.
To nie kwestia wersji sterowników, a odświeżania ekranu.

Ja mam monitor o natywnej rozdzielczości 1280x1024 i odświeżaniu 76Hz. Na domyślnych ustawieniach odświeżanie jest ustawiane na 60Hz i występuje właśnie takie przesunięcie. Ustawiłem na sztywno w xorg.conf i jest w porządku:

Section "Monitor"
    Identifier     "Configured Monitor"
    Option         "metamodes" "1280x1024_76"
EndSection
Przeważnie na monitorach jest też przycisk automagicznie korygujący takie przesunięcia. Ja jednak wolałem ustawić prawidłowe parametry systemowo.
Piotrus Pan
Beginner

ArnVaker to było pierwsze co mi wpadło do głowy ale zmiana częstotliwości nie pomogła. Tylko ja zmieniłem na 75Hz według specyfikacji monitora.
fnmirk
Senior Member

Wynik polecenia można dostarczyć z dowolnego Linuksa i wystarczy do tego tylko tryb tekstowy. Nawet z systemu uruchomionego w wersji livecd.
Piotrus Pan pisze:A tak na stronie to i tak pisanie "epopeji" powoduje, że ludziom się nie chce tego czytać, dla tego staram się jak najszybciej streścić temat.
Za ten tekst to powinieneś zarobić ostrzeżenie. Bo nawet nie przejrzałeś tam zawartych informacji. Przejrzenie ich zajmuje mniej czasu niż to co napisałeś powyżej w dwóch wiadomościach.
ODPOWIEDZ