OpenOffice z Ubuntu instalowany pod Debianem, czy można?

Pomoc dotycząca instalacji systemu
kaef

OpenOffice z Ubuntu instalowany pod Debianem, czy moŻna?

Post autor: kaef »

Witam.

Czy jest możliwe zainstalowanie pakietów zawartych na płytce Ubuntu? Konkretnie chodzi mi o OpenOffice'a całego. Waży to trochę za dużo jak na mój limit przez modem.

Nie mogę zainstalować z płytki Debiana - błędne sumy kontrolne. Przeszkadzało mi to także podczas instalacji, ale już doprowadziłem większość błędów do porządku.

Pozdrawiam.
yantar
Member

Post autor: yantar »

Możliwe to jest ale nikt nie da gwarancji, że nie pojawia się błędy (a przy całym pakiecie jest to nawet bardzo możliwe). Canonical troche przerabia standardowe "deby".
Awatar użytkownika
ilin
Senior Member

Post autor: ilin »

To najprostsza droga do katastrofy. :-)
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

OpenOffice to dziwny przypadek? Nie powiem jak będzie działała wersja OpenOffice3 przeniesiona z Ubuntu ale do wersji 2x takie zabawy działały bez problemowo. Nawet przekształcane z rpmów z pomocą programu alien.

Najlepiej przejdź się do empiku i przekartkuj trochę prasy komputerowej i na pewno na jakiejś płytce CD dodawanej do czasopism znajdziesz wersję OpenOffice dającą się zainstalować pod Debianem. Podejrzewam, że wersję w postaci pakietów deb też uchodzisz. Szukaj na płytach wersji OpenOffice.ux.pl.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Według mnie - nie można. Mi coś takiego, przy próbie którejś wcześniejszej wersji (i Debiana i OO) nie powiodło się. (Przy okazji - skoro sumy md5 są wadliwe, to i oprogramowanie, którego one dotyczą - są wadliwe).
Dla Debiana masz przygotowane następujące paczki:
pl.openoffice.org - oryginalne paczki
ux.pl - wersja zmieniona przez ux.pl
paczki z GoOO
paczki z Professional (niestety obecnie jeszcze z 2.4)
No i przede wszystkim paczki z repozytoriów Debiana.
W tej chwili w sprzedaży masz Linux+ z płytką Debian Lenny. Sprawdź w necie, ale prawdopodobnie OO jest tam zawarte. Jeśli nie - pójdź do kafejki, gdzie można wypalić płytkę, bądź ściągnąć na pendrive'a i ściągnij sobie, którąś z wersji ux.pl bądź pl.openoffice.org (wymagają one nieco "uzdatniania" by pracowały pod Debianem, ale jest to proste).
steb0

Post autor: steb0 »

Czy jest możliwe zainstalowanie pakietów zawartych na płytce Ubuntu? Konkretnie chodzi mi o OpenOffice'a całego. Waży to trochę za dużo jak na mój limit przez modem.
A nie lepiej kupić płytkę/i powiedzmy na Allegro? Wcześniej czy później będziesz potrzebował doinstalować coś jeszcze i staniesz znowu przed tym problemem.
ODPOWIEDZ