Szybkie wyszukiwanie pakietów we wszystkich wersjach Debiana

Archiwalne, stare wpisy FAQ i HowTo Użytkowników
sigo
Junior Member

Szybkie wyszukiwanie pakietów we wszystkich wersjach Debiana

Post autor: sigo »

Przedstawiane przeze mnie działania nie są niczym szczególnym, jednak cały pomysł na wyszukiwarkę przyspiesza znajdowanie pakietów we wszystkich wersjach Debiana jednocześnie.
Narzędzia takie jak aptitude czy apt-get szukają pakietów jedynie w repozytorium jednej wersji systemu.
  • 1. W dowolnym miejscu (można tego dokonać za pomocą menedżera zakładek) tworzymy zakładkę - ja zakładki wyszukiwarek umieszczam w katalogu zakładki nieprzypisane.
    2. Nadajemy jej dowolną nazwę (np. Debian packages).
    3. Jako adres podajemy:

Kod: Zaznacz cały

http://packages.debian.org/%s
    4. Dodajemy słowo kluczowe dla zakładki - ja użyłem nazwy dpack.
Teraz, aby szukać pakietu, w pasku adresu wpisujemy:

słowo-kluczowe szukana-nazwa-pakietu
W moim przypadku będzie to np.:

dpack apache2
Zostają nam wyświetlone wszystkie pakiety z szukanym ciągiem znaków w nazwie.
Dodatkowym usprawnieniem może być wiadomość, iż do paska adresu można przechodzić za pomocą klawisza [F6], kombinacji [Alt] + [D] lub [Ctrl] + [L] (oczywiście okno przeglądarki musi być aktywne).

Cały proces można skrócić - należy kliknąć prawym przyciskiem myszy na polu formularza, oraz wskazać na Utwórz słowo kluczowe dla wyszukiwarki - ja jednak pokazałem dłuższy sposób, by wszyscy zapoznali się z mechanizmem tworzenia wyszukiwarek - po prostu ciąg znaków %s zamieniany jest na wpisane przez nas dane.

W innych przeglądarkach także można tworzyć tego typu wyszukiwarki, jednak potrzebne działania mogą wyglądać inaczej.
Awatar użytkownika
ilin
Senior Member

Post autor: ilin »

ArnVaker

Post autor: ArnVaker »

sigo pisze:Narzędzia takie jak aptitude czy apt-get szukają pakietów jedynie w repozytorium jednej wersji systemu.
Właściwie to przeszukują repozytoria jakie mamy w sources.list. Ja na przykład mam wpisy dla wszystkich wersji, zaczynając od "old-stable", a kończąc na "experimental". Czyli wyszukiwanie przeprowadzane jest we wszystkich wspieranych obecnie repozytoriach.
Zablokowany