Zainstalowa

Ogólne pytania dotyczące systemu
ekmh

Zainstalowałem Debiana i kilka spraw wymagających...

Post autor: ekmh »

Zainstalowałem Debiana i:
  • - nie mam sterowników. Mam kartę VN800 i spróbowałem je zainstalować ze strony: http://jumper.jogger.pl/id/270069/ niestety konsola informuje, że nie może znaleźć polecenia "svn". Próbowałem zainstalować lecz prosi o płytkę, a ja jej nie mam. Jak to zainstalować? Proszę o łopatologiczny opis, początkujący jestem. Dodam, że system nie wykrywa rozdzielczości i ekran o rozdzielczości 1280-800 jest niekompatybilny z tym co wyświetla Debian (nie widzę dolnego paska).
    - nie ma paczki z code::blocks. Jak zainstalować?
    - nie ma paczki z Mozillą Firefox. Jak zainstalować?
    - jeszcze jedno - wirnik w laptopie lata ja szalony - można coś z tym zrobić? Tzn. chciałbym go tak ustawić jak jest domyślnie na Windowsie czyli proporcjonalnie do grzania się procesora/gfx karty/dysku twardego.
Wiem że pytania są prymitywne lecz chciałbym mieć system sprawy i odpowiadający moim preferencją.
Pozdrawiam.
ekmh
Awatar użytkownika
xmaster
Junior Member

Post autor: xmaster »

Witaj.
Dobrze jest zakładać jeden temat z jednym problemem - łatwiej jest potem potomnym odszukać odpowiedź.
Na początek polecam: http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=6073 oraz to http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=1253
Instalacja firefoksa: wpisz w konsoli z poziomu roota:

Kod: Zaznacz cały

aptitude install iceweasel
ekmh

Jak wejść w poziom roota?

Edit:
Wszedłem, nic się nie dzieje po wpisaniu?
Awatar użytkownika
xmaster
Junior Member

Post autor: xmaster »

ekmh - gdybyś to pytanie wpisał w Google na pewno dostałbyś odpowiedź. Może lepiej zacznij od czegoś innego niż Debian np. Ubuntu, SuSE czy Mandriva - tam wszystko* działa od razu po instalacji.
U Ciebie widzę całkowity brak podstaw pracy z Linuksem.

* prawie wszystko

[Dodano: 2009-05-31, 13:05]
ekmh pisze:jak wejść w poziom root-a? edit: weszłem, nic się nie dzieje po wpisaniu
Co zrobiłeś?
ekmh

W pliku xorg.conf nie ma wpisu Driver "vesa"? Gdzie to dać?

Driver "via"
Option "VBEModes" "true"
Przedstawiam cały plik:

# xorg.conf (X.Org X Window System server configuration file)
#
# This file was generated by dexconf, the Debian X Configuration tool, using
# values from the debconf database.
#
# Edit this file with caution, and see the xorg.conf manual page.
# (Type "man xorg.conf" at the shell prompt.)
#
# This file is automatically updated on xserver-xorg package upgrades *only*
# if it has not been modified since the last upgrade of the xserver-xorg
# package.
#
# If you have edited this file but would like it to be automatically updated
# again, run the following command:
#   sudo dpkg-reconfigure -phigh xserver-xorg

Section "InputDevice"
	Identifier	"Generic Keyboard"
	Driver		"kbd"
	Option		"XkbRules"	"xorg"
	Option		"XkbModel"	"pc105"
	Option		"XkbLayout"	"pl"
EndSection

Section "InputDevice"
	Identifier	"Configured Mouse"
	Driver		"mouse"
EndSection

Section "Device"
	Identifier	"Configured Video Device"
EndSection

Section "Monitor"
	Identifier	"Configured Monitor"
EndSection

Section "Screen"
	Identifier	"Default Screen"
	Monitor		"Configured Monitor"
EndSection
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

ekmh, przyjmujemy zasadę aby zakładając temat poruszać w nim jeden problem. Proszę wybierz faktycznie jeden problem i przedstaw go w odpowiednim dziale.

Wcześniej spróbuj przejrzeć forum. Poruszane przez Ciebie kwestie zostały bardzo dobrze opisane w wielu tematach.

Na początek sprawdź swój system według np. tego tematu.

Jeżeli coś nie będzie działać wtedy przedstaw to z czym sobie nie radzisz - dostarczając informacji w podobny sposób jak:
tu?

pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

ekmh,
1. Opis ze znalezionej przez Ciebie jest dobry i z tym sterownikiem VIA Chrome pracuje. Nie wiem, niestety czy VN800 także z akceleracją 3D - sprawdź na openchrome.org
2. W xorg.conf zmień na razie "via" na "vesa" - powinno zadziałać, choć z Debianem i kartami VIA różnie bywa. Sterownik "via" nie istnieje obecnie i stąd masz problemy. Możesz też spróbować zmienić "via" na "openchrome", oczywiście o ile masz zainstalowany ten sterownik w systemie (paczka nazywa się xserver-xorg-video-openchrome). Może z tym chipsetem sterownik z repozytorium zadziała.
3.
ekmh pisze:nie może znaleźć polecenia "svn"
Cóż, to może trzeba zainstalować? :)
xmaster pisze:Może lepiej zacznij od czegoś innego niż Debian np. Ubuntu, SuSE czy Mandriva - tam wszystko* działa od razu po instalacji.
Małe sprostowanie. Niestety w Ubuntu (i wszystkich przetestowanych przeze mnie pochodnych Debiana włącznie z nim), karty z serii Chrome firm VIA i SiS (to drugie bodajże, bo nie pamiętam dokładnie, która jeszcze firma wykorzystuje ten układ) nie działają out-of-the-box. Trzeba dokonać tych samych zmian co w Debianie. Jeśli się nie mylę, obecnie jedyna dystrybucja, która po instalacji prawidłowo wykrywa i uruchamia prawidłowy sterownik obsługujący te karty, to Mandriva.
ODPOWIEDZ