Debian 64bit czy 32bit lepszy dla gracza?

Wszystko Off Topic
Bloves

Debian 64bit czy 32bit lepszy dla gracza?

Post autor: Bloves »

Siema
Mam do was takie pytanie prawdopodobnie większa ilość gier, programów itp. nie działają pod 64bitowym system. Czytałem, że trzeba jakieś biblioteki ustawiać pod 32bit. Więc dla początkującego ilu bitowy system wystarczy? Nie chciałbym mieć problemów z "grami", no a jeśli jakoś łatwo by się ustawiało te biblioteki na 64bit pod 32bit to mógłbym spróbować. Z pomocą oczywiście. Tak więc co polecicie bo zastanawiam się nad kupnem.
ArnVaker

Post autor: ArnVaker »

Bloves pisze:zastanawiam sie nad kupnem
Nad kupnem czego? Masz na myśli gry pisane pod Linuksa, czy odpalane przez wine?
(niezależnie od powyższych odpowiedzi polecam 64bit)
Bloves

Post autor: Bloves »

Gry odpalane przez Wine lub inne tego typu programy odpalające gry windowsowskie. Polecasz 64bit ale jak z tymi bibliotekami i problemami, czy występują jakieś?
ArnVaker

Post autor: ArnVaker »

Tak dokładnie i szczegółowo nie jestem w stanie odpowiedzieć, co będzie działać a co nie. Natomiast wine jest w repozytorium Debiana dla obu przytoczonych architektur. Jak już masz wine i coś przez niego instalujesz, to nie ma znaczenia, czy jest to system 32bit, czy 64bit.
giaur
Member

Post autor: giaur »

Jak chcesz używać komputera tylko do grania to przepraszam ale instaluj Windows i nie zawracaj sobie głowy, pod Linuksem nie pograsz, od razu cię lojalnie uprzedzam.
steb0

Post autor: steb0 »

giaur pisze:Jak chcesz używać komputera tylko do grania to przepraszam ale instaluj Windows i nie zawracaj sobie głowy, pod Linuksem nie pograsz, od razu cię lojalnie uprzedzam.
Nie koniecznie się zgodzę z przedmówcą. Na pewno nie pograsz we wszystkie gry, ale dużo ciekawych tytułów odpalisz bez problemu, przy niektórych będziesz musiał pokombinować (tutaj przychodzi z pomocą google). Z każdą nową wersją wine sytuacja się poprawia. Na stronie projektu jak i na wiki jest inponująca baza gier.

Tutaj są tytuł aktualnie zainstalowane na mojej maszynie:
call of duty 4
Sins of a Solar Empire
Counter-Strike 1.6
Half-Life
Homeworld2
command & coonquer - tiberium wars
Heroes of Might & Magick V
ra3
...
Dodam tylko że instalacja powyższych tytułów przebiegła w identyczny sposób jak na Windows, wkładasz płytę i klikasz OK :)

pozdrawiam i powodzenia
Awatar użytkownika
parrotlarch
Beginner

Post autor: parrotlarch »

Jak kogoś skutecznie na zawsze zrazić do linuksa? Wmówić mu, że będzie mógł śmiało grać w mnóstwo gierek. Do grania jest Windows.
Awatar użytkownika
KeFaS
Beginner

Post autor: KeFaS »

steb0, a porównaj sobie działanie tych gier opartych na DX9 pod Linuksem i pod Windowsem. Niektóre (głównie starsze) chodzą tak samo, lub czasem nawet lepiej (kilka FPS-ów więcej pod Debianem), ale większość działa gorzej, nawet pomimo dobrej karty graficznej.
Ja się zgadzam, że jeżeli ktoś większość czasu przy komputerze spędza przy grach i to głównie nowych to dla niego jest raczej Windows XP. Co nie oznacza, że nie można mieć Debiana na drugiej partycji i od czasu do czasu sobie na nim podziałać.

Nie ma idealnego systemu do wszystkiego. Z resztą to dobrze, bo co jest do wszystkiego to jest do niczego. ;-)
mateo

Re: Debian 64bit czy 32bit lepszy dla gracza?

Post autor: mateo »

Bloves pisze:Siema
Mam do was takie pytanie prawdopodobnie większa ilość gier, programów itp. nie działają pod 64bitowym system. Czytałem, że trzeba jakieś biblioteki ustawiać pod 32bit. .
Nie korzystałem z Debiana 64 bit. Jednak z tego co mi wiadomo potrzebna jest najczęściej instalacja pakietu linux32 czy jakoś tak. Problem dotyczy natywnych gier dla systemu Linux. Obecnie producenci dbają aby nie było problemów z uruchomieniem gier pod 64 bitowym dystrybucjami po instalacji wcześniej wspomnianego pakietu Część firm powoli również tworzy wersje gier dla 64 bitowych dystrybucji Linuksa - jednak nie jest ich na razie zbyt wiele.
Bloves pisze:Gry odpalane przez Wine lub inne tego typu programy odpalające gry windowsowskie. Polecasz 64bit ale jak z tymi bibliotekami i problemami, czy występują jakieś?
Wine jest fajnym narzędziem jesli masz dwie czy trzy gry i są one dość dobrze wspierane przez ten program. Jeśli natomiast chcesz korzystać z tego do codziennego użytku to stanowczo odradzam. Największym problemem Wine jest fakt że nie wszystko działa tak jak jest to przedstawione w często w długich i nudnych opisach uruchomienia gry czy programu. Cedega i Crossover są znacznie lepszym i prostszym rozwiązaniem pod warunkiem że ograniczysz się do uruchamiania programów i gier zalecanych przez producenta. Choć i tutaj zdarzają się wpadki. Dla mnie Wine jest raczej zabawką niż poważnym programem. Ponieważ często wymaga pewnej wiedzy do rozwiązania jakiegoś problemu z uruchomieniem czy działaniem gry/programu. Natomiast ja nie lubię marnować czasu i dlatego unikam uruchamiania gier, programów pod system dla którego nie zostały stworzone.
giaur pisze: pod Linuksem nie pograsz, od razu cię lojalnie uprzedzam
Nie ma co ukrywać Linux (+Wine) nie jest dobrym system do uruchamiania gier i programów z systemu Windows. jednak zawsze możesz skorzystać z gier natywnych dla systemu Linux i obecnie jest całkiem duży wybór. Więc bez przesady.
parrotlarch pisze:Jak kogoś skutecznie na zawsze zrazić do linuksa? Wmówić mu, że będzie mógł śmiało grać w mnóstwo gierek. Do grania jest Windows.
Na ilość gier dla systemu Linux nie ma co narzekać.Niestety problem z grami pojawiają się, ponieważ ludzie często chcą uruchomić gry dedykowane dla zupełnie innego systemu pod Linuksem. W tym przypadku każdy system nie podoła temu zadaniu.
giaur
Member

Post autor: giaur »

Jak kogoś skutecznie na zawsze zrazić do linuksa? Wmówić mu, że będzie mógł śmiało grać w mnóstwo gierek.
Dokładnie się z tym zgadzam. Najgorsze co można zrobić, to powiedziec komus ze pod linuksem dzialaja gry z Windows. Otóż NIE, nie działają tu gry i jeżeli ktoś chce grac to niech używa do tego Windowsa. To, że kilka gierek udało się odpalic pod Wine nic nie znaczy - można to potraktować raczej jako ciekawostkę.
ODPOWIEDZ