Witam.
Mam prośbę o podanie zawartości plików konfiguracyjnych SSH tak abym mógł się łączyć z serwerem za pomocą putty z Windowsa przez sieć lokalną.
Sieć lokalna jest na interfejsie wlan0, a adres karty to 10.0.0.1 maska 255.0.0.0
Nie potrzebuję żadnych dodatkowych zabezpieczeń.
Z góry dziękuję.
Konfiguracja ssh do po
Rozumiem, że zainstalowałeś jakiś serwer ssh?
Napisz co się dzieje, czy serwer nie wstaje, czy może wstaje, ale Windows go nie widzi? Czy masz na Linuksie jakikolwiek firewall? A może na Windowsie? Czy dochodzą pingi? Wreszcie jeśli wszystkie te pytania nie przyniosą Ci odpowiedzi, wrzuć tu swój plik konfiguracyjny i pomyślimy co jest źle.
Aha, nie zapomnij wcześniej poszukać, czy czegoś Ci Google nie podpowie. Plik konfiguracyjny serwera ssh znajdziesz na pewno.
Napisz co się dzieje, czy serwer nie wstaje, czy może wstaje, ale Windows go nie widzi? Czy masz na Linuksie jakikolwiek firewall? A może na Windowsie? Czy dochodzą pingi? Wreszcie jeśli wszystkie te pytania nie przyniosą Ci odpowiedzi, wrzuć tu swój plik konfiguracyjny i pomyślimy co jest źle.
Aha, nie zapomnij wcześniej poszukać, czy czegoś Ci Google nie podpowie. Plik konfiguracyjny serwera ssh znajdziesz na pewno.
Jak zainstalujesz ssh (np. na Debianie) to w pliku konfiguracyjny /etc/ssh/sshd_config masz linijkę:
Jeżeli nie wiesz czy masz firewalla na serwerze to nie zaszkodzi jak wydasz polecenie: (wyczyści regułki iptables).
Teraz wystarczy, że odpalisz putty i zalogujesz się po IP i numerze portu jaki sobie wpiszesz do konfiguracji sshd_config.
Jak coś to wklej swój plik konfig.
Pozdrawiam
http://www.garwi.pl
- Port - domyślnie jest 22 (czyli port na jakim ssh nasłuchuje).
Kod: Zaznacz cały
/etc/init.d/ssh restart
iptables -F
Teraz wystarczy, że odpalisz putty i zalogujesz się po IP i numerze portu jaki sobie wpiszesz do konfiguracji sshd_config.
Jak coś to wklej swój plik konfig.
Pozdrawiam
http://www.garwi.pl
No nie jestem przekonany, czy czyszczenie firewalla jest dobrym rozwiązaniem. Jeśli jest postawiony, to raczej celowo. Ja zacząłbym od sprawdzenia czy jest, czyli obejrzenia wyniku komendy
dopiero potem trzeba pomyśleć co dalej.
iptables -L