Kopiowanie danych z wy

Tematy związane z oprogramowaniem, instalacją, konfiguracją
Asty1988

Kopiowanie danych z wyłączeniem katalogów

Post autor: Asty1988 »

Witajcie, chciałbym zapytać o możliwość/sposób kopiowania danych, ale nie wszystkiego "jak leci" tylko selektywnie, tzn:

Przykładowo w katalogu /home/nazwa użytkownika/backup/ są spakowane dane użytkowników. Chodzi o skopiowanie wszystkiego do np. /mnt/backup/nazwa użytkownika/ poza tym katalogiem (poza backup).

Wiem, że standardowo polecenie ,,cp'' nie ma tej opcji, ale można to zrobić tarem, przy czym tutaj pojawia się problem. Użytkowników w /home/ jest kilkudziesięciu/kilkuset i pakowanie wszystkiego zajęłoby dużo czasu oraz pożarło bardzo dużo zasobów (procesor jak i ram), a zasoby są w moim przypadku szalenie ograniczone.

Co byście mogli tutaj poradzić? Jak to obejść? Z góry dziękuję za podpowiedzi.
sigo
Junior Member

Post autor: sigo »

Backup bez pakowania według mnie nie ma trochę sensu (chyba, że jest to kilka plików konfiguracyjnych). Jeżeli chodzi o zasoby - pakować możesz w dni robocze, gdy większość ludzi śpi, a serwer nie jest bardzo wykorzystywany (np. 3 - 4 godzina) - wykorzystaj crontab.

Wracając do sedna. W tym temacie, a także i w tym poruszono Twój problem.
Myślę, iż po przeczytaniu tego, będziesz już wiedział jak postąpić.
yantar
Member

Post autor: yantar »

Sbackup chyba powinien sie nadać do tego. Tworzy kopie przyrostowe wiec zajmuje to niewiele czasu. Mozna zaznaczyć, które pliki lub katalogi maja być wyłaczone z kopii.
ODPOWIEDZ