Teoretycznie powinienem mieć jeszcze 400MB wolnej przestrzeni - pokazuje 13 MB
Chciałbym troszkę "posprzątać" partycję główną "/".
Mam więc pytanie czy aptitude po pobraniu jakieś paczki np. "kadu" oraz po jej instalacji, trzyma ją w systemie czy też wyrzuca po instalacji?
I jeśli zostawia to jak można te pobrane packi usunąć i w ten sposób zwolnić miejsce?
I czy znacie inne dobre (nie niszczące systemu) sposoby na oczyszczenie dysku?
xmaster pisze:Mam więc pytanie czy aptitude po zassaniu jakieś paczki np "kadu" oraz po jej instalacji, trzyma ją w systemie czy też wyrzuca po instalacji?
I jeśli zostawia to jak można te pobrane packi usunąć i w ten sposób zwolnić miejsce
oczyści pobrane paczki. Miejsce w którym powinienesz zacząć szukać to /var/log. Czasami logi potrafią ładnie napuchnąć ]I czy znacie inne dobre (nie niszczące systemu) sposoby na oczyszczenie dysku? [/quote]Jest tego od groma. Usuwanie źródeł skompilowanych programów, źródeł kernela (/usr/src/linux, najlepiej przez odinstalowanie paczki -source* z opcją --purge), samych jąder wraz z ich modułami.
Ja korzystam z bardzo przydatnego polecenia, wyrzucającego osierocone paczki z systemu. Konieczne jest doinstalowanie pakietu deborphan, a później wykonanie polecenia:
Jeszcze znalazłem taki fajny poradnik, tylko tam jest to robione z poziomu klatki chroot, o ile dobrze zerknąłem. Aha, co do pytania 'gdzie podziało się moje 400 mb': 5% miejsca systemu plików jest zarezerwowane dla roota. Da się to zmienić przy formatowaniu i prawdopodobnie poleceniem tune2fs.