piobad
Sprawdź czy masz zainstalowany sterownik vesa. Jeśli tak, to istnieje możliwość, że będziesz mieć Xy z takim xorgiem:
Kod: Zaznacz cały
Section "Device"
Identifier "Configured Video Device"
Driver "vesa"
Option "UseFBDev" "true"
EndSection
Section "Monitor"
Identifier "Configured Monitor"
EndSection
Section "Screen"
Identifier "Default Screen"
Monitor "Configured Monitor"
Device "Configured Video Device"
EndSection
To jest xorg tworzony przez Xy z wymuszonym buforem ramki (możesz zmienić na false) oraz wymuszoną vesą. Taki xorg powinien działać, jeśli w systemie masz, a powinieneś, sterownik vesy. Możesz mieć jedynie problemy z rozdzielczością, ale jeśli one wystąpią, a w ogóle Xy się podniosą napisz.
Kiedy ostatni raz miałem Debiana z Xami (bodaj 1.5; było to ok. listopada ubiegłego roku, potem jeszcze sprawdzałem po wypuszczeniu oficjalnego Lenny w jego pierwszej wersji) to:
- z moją (taką samą jak Twoja) kartą nie działał sterownik xserver-xorg-video-openchrome - po jego instalacji i z chwilą inicjacji Xów ekran stawał się czarny i tyle go widziałem,
- ze sterownikami vesa - otrzymywałem na monitorze miałem ok. 1/4 desktopu, niestety nie pomagało ustawienie jakichkolwiek rozdzielczości, także "na sztywno" w xorg.conf - system wiedział lepiej, czego potrzebuję
Obecnie mój xorg.conf wygląda tak:
Kod: Zaznacz cały
Section "Monitor"
Identifier "Configured Monitor"
EndSection
Section "Screen"
Identifier "Default Screen"
Monitor "Configured Monitor"
Device "Configured Video Device"
EndSection
Section "Device"
Identifier "Configured Video Device"
Driver "openchrome"
Option "UseFBDev" "true"
EndSection
Section "ServerFlags"
Option "DontZap" "False"
EndSection
I działa również zmiana rozdzielczości. Jak widzisz, zmianie uległo wyłącznie ustawienie Driver w sekcji Device z vesa na openchrome. Oczywiście w systemie mam załadowany, skompilowany przez siebie sterownik z svn, z podanej wcześniej strony i w sposób, który przedstawiony został na podanej przeze mnie stronie dotyczącej kart Chrome na Ubuntu 8.10 (ale problem dotyczy praktycznie wszystkich linuksów z Xami od 1.5).
Przejściowo miałem wygenerowany xorg.conf przez komendę X -configure, następnie ustawioną vesę, a potem po kompilacji - openchrome. Ze sterownikiem z repozytorium, czyli xserver-xorg-video-openchrome - niestety nie działało nawet jeszcze jakiś miesiąc temu (obecnie już nie sprawdzam). Dodatkowo, w menu.lst w grubie miałem ustawiony parametr wymuszający vesę (o czym pisałem).
Mój obecny system, to (w zakresie Xów):
X.org - 1.6.1.901 (aka 1.6.2 RC1)
sterownik openchrome w wersji 0.903 zbudowanej z svn po marcu tego roku (czyli aktualny)
Pokaż może raz jeszcze swój obecny /etc/X11/xorg.conf (dokładnie ten).
PS: mógłym Ci podesłać swoją paczkę openchrome, ale nie mam pewności, czy zbudowana na moim systemie u Ciebie będzie pracować poprawnie.
PS2: Jeśli to sprawka xorgów, to masz jeszcze możliwość cofnięcia Xów, do wersji z Lenny i nieaktualizowanie jej do Squeeze.