Witam,
Mam problem ze sterownikiem nvidii. Mam kartę GF 7300 GT. Mianowicie mam podłączone dwa monitory VGA+DVI. Po starcie systemu (Debian Lenny) jest wykrywany tylko jeden monitor na VGA. Aby włączyć drugi monitor podłączony do DVi to muszę uruchomić nvidia-settings, wykryć monitor bo nie jest on widoczny, muszę przynajmniej 3 razy nacisnąć na przycisk "Detect Display" aby drugi monitor został wykryty. Jak już zostanie wykryty to mogę go podłączyć włączyć klonowanie i jest poprawnie. Zapisuje ustawienia, robię reset i znowu włącza mi się tylko jeden monitor na VGA a z drugim ta sama procedura.
Co może być nie tak że monitor nie jest wykrywany od razu?
Da się klonować monitor z terminala, bez uruchamiania nvidia-settings, tak aby napisać jakiś skrypt który uruchamiał by się wraz ze wstawaniem powłoki?
NVIDIA nie wykrywa automatycznie drugiego monitora
Jeżeli chodzi o ustawienia dwóch monitorów w xorg.conf to już próbowałem, korzystałem z kilkunastu postów na tym i inncyh forach i dalej ekran na DVI nie działał. Po prostu nie jest on widoczny do czasu aż się go ręcznie wykryje w nvidia-settings. Dodam że jak podłącze tylko 1 monitor na DVI to działa od razu, problem pojawia się jak chcę podłączyć dwa monitory
cancer85, ale przecież po ustawieniu przez nvidia-settings musisz ten plik wynikowy dopisać lub zamienić z xorg.conf.
Program nvidia-settings daje się uruchomić z poziomu użytkownika i będzie działał do zamknięcia sesji. Zmiany globalne musi wykonać root.
W zakładce: ,,X Sever Display Configuration'' posiadasz opcję zapisz do pliku. Plik zapisz w katalogu domowym i przepisz z niego brakujące opcje do xorg.conf. Zamiana plików, z moich doświadczeń wynika, nie jest wskazana. Może nie działać taki xorg.conf, np. brak poprawnej klawiatury i inne problemy mogą się pojawić.
Program nvidia-settings daje się uruchomić z poziomu użytkownika i będzie działał do zamknięcia sesji. Zmiany globalne musi wykonać root.
W zakładce: ,,X Sever Display Configuration'' posiadasz opcję zapisz do pliku. Plik zapisz w katalogu domowym i przepisz z niego brakujące opcje do xorg.conf. Zamiana plików, z moich doświadczeń wynika, nie jest wskazana. Może nie działać taki xorg.conf, np. brak poprawnej klawiatury i inne problemy mogą się pojawić.
fnmirk, wiem zmiany zapisałem do pliku konfiguracyjnego w /etc/X11/xorg.conf problem tylko w tym, że po zamknięciu sesji drugi monitor jest znowu wyłączony i trzeba na nowo uruchomić nvidia-settings i wykrywać ekran.
Wygląda to właśnie tak jakby te ustawienia nie były zapisywane ale są, coś właśnie jest nie tak z wykrywaniem DVI przy podłączonym drugim monitorze. Można jakoś sprawdzić czy system dobrze wykrywa podłączone monitory bez użycia nvidia-settings?
Wygląda to właśnie tak jakby te ustawienia nie były zapisywane ale są, coś właśnie jest nie tak z wykrywaniem DVI przy podłączonym drugim monitorze. Można jakoś sprawdzić czy system dobrze wykrywa podłączone monitory bez użycia nvidia-settings?