grafika na amillo pro 2055
grafika na amillo pro 2055
Problem wygląda następująco:
Mam fujitsu siemens v2055. Próbowałem zainstalować drivery openchrome. Wszystko niby poszło dobrze wg opisu dla Debiana na stronce. ale...
Po zmianie w xorg.conf "vesa" na "via" xserver nie wstal a w logu otrzymałam informację, że nie znaleziono urządzenia. W programie "Screen configuration editor" można wybierać sterowniki karty. na dole widzę informację, że znaleziono urzdązenie OpenChrome, ale ustawienie go nic nie zmienia.
Błędny sterownik czy moze coś innego ? :/
Pozdro
Mam fujitsu siemens v2055. Próbowałem zainstalować drivery openchrome. Wszystko niby poszło dobrze wg opisu dla Debiana na stronce. ale...
Po zmianie w xorg.conf "vesa" na "via" xserver nie wstal a w logu otrzymałam informację, że nie znaleziono urządzenia. W programie "Screen configuration editor" można wybierać sterowniki karty. na dole widzę informację, że znaleziono urzdązenie OpenChrome, ale ustawienie go nic nie zmienia.
Błędny sterownik czy moze coś innego ? :/
Pozdro
Ten via to otwarty sterownik? Pokaż logi po ustawieniu w xorg.conf sterownika viaPo zmianie w xorg.conf "vesa" na "via" xserver nie wstal a w logu otrzymałam informację, że nie znaleziono urządzenia. W programie "Screen configuration editor" można wybierać sterowniki karty. na dole widzę informację, że znaleziono urzdązenie OpenChrome, ale ustawienie go nic nie zmienia.
//edit
Poczytaj:
Kod: Zaznacz cały
man via
ok ponizej wycinek logu od momentu zaladowania sterownika.
wlasnie przyuwazylem ze nie mogl zaladowac modulu do openchrome Oo' dziwne :/
(II) LoadModule: "via"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/via_drv.so
(II) Module via: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 7.1.1, module version = 0.2.1
Module class: X.Org Video Driver
ABI class: X.Org Video Driver, version 1.0
(II) LoadModule: "glx"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libglx.so
(II) Module glx: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 7.1.1, module version = 1.0.0
ABI class: X.Org Server Extension, version 0.3
(==) AIGLX enabled
(II) Loading extension GLX
(II) LoadModule: "GLcore"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/extensions/libGLcore.so
(II) Module GLcore: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 7.1.1, module version = 1.0.0
ABI class: X.Org Server Extension, version 0.3
(II) LoadModule: "v4l"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/drivers/v4l_drv.so
(II) Module v4l: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 7.1.1, module version = 0.1.1
ABI class: X.Org Video Driver, version 1.0
(II) LoadModule: "openchrome"
(WW) Warning, couldn't open module openchrome
(II) UnloadModule: "openchrome"
(EE) Failed to load module "openchrome" (module does not exist, 0)
(II) LoadModule: "kbd"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/input/kbd_drv.so
(II) Module kbd: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 7.1.1, module version = 1.1.0
Module class: X.Org XInput Driver
ABI class: X.Org XInput driver, version 0.6
(II) LoadModule: "mouse"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/input/mouse_drv.so
(II) Module mouse: vendor="X.Org Foundation"
compiled for 7.1.1, module version = 1.1.1
Module class: X.Org XInput Driver
ABI class: X.Org XInput driver, version 0.6
(II) LoadModule: "synaptics"
(II) Loading /usr/lib/xorg/modules/input/synaptics_drv.so
(II) Module synaptics: vendor="The XFree86 Project"
compiled for 4.2.0, module version = 1.0.0
Module class: XFree86 XInput Driver
ABI class: XFree86 XInput driver, version 0.3
(II) VIA: driver for VIA chipsets: CLE266, KM400/KN400, K8M800,
PM800/PM880/CN400
(II) v4l driver for Video4Linux
(II) Primary Device is: PCI 01:00:0
(EE) No devices detected.
Fatal server error:
no screens found
Mój brat też ma ten laptop i ja też walczę z unichrome. Dziś goglowałem i chyba znalazłem rozwiązanie pod tym linkiem http://forum.ubuntu.pl/viewtopic.php?t=16013
Zrobiłem podobnie lecz zamiast make install użyłem programu checkinstall i zrobiłem paczkę deb.
Robiłem to na ubuntu więc na Debianie będzie podobnie. Wszystko chodzi dobrze ale teraz próbuje zmusić unichrome do akceleracji 3d.
Pozdrawiam
Zrobiłem podobnie lecz zamiast make install użyłem programu checkinstall i zrobiłem paczkę deb.
Robiłem to na ubuntu więc na Debianie będzie podobnie. Wszystko chodzi dobrze ale teraz próbuje zmusić unichrome do akceleracji 3d.
Pozdrawiam
o lol checkinstall po poprawkach w informacjach tworzonego pakietu w koncu do stworzyl (bez zmian nie chcial go utworzyc) ale nie moglem go zainstalowac (nie mogl nadpisac /usr/bin/nm oo' ) ale... wczesniej jak pisalem przy pomocy manuala ze stronki openchrome dotyczacego debiana zainstalowalem w /usr/stow ale nie dzialal ... skopiowalem zawartosc do /usr (w stow byly katalogi /lib i /share) wiec poprostu skopiowalem je do /usr i ... zadzialalo Oo' ale ... teraz jak wylaczam system to konsola sie rozjezdza ... wyglada jak by probowal system ustawic w konsoli za wysoka rozdzielczosc Oo' oprocz tego od uruchomienia nie mialem myszki ... tzn nie bylo widac kursora wiec po omacku wybralem jakis motyw kursorow ale wyglada jak by mial jakas przezroczystosc ustawiona oO' (zdarza mu sie znikac :/ )
macie jakies lekarstwo na to ?
Pozdrawiam :P
[ Dodano: 2007-04-05, 22:45 ]
zmiana motywu kursora troche pomogla. inna sprawa: bawie sie w samobujce i chcem odpalic na lapku beryla xD
po zainstalowaniu zniknely belki a i przy okazji pasek z menu xD jak uruchomilem beryl-menager'a to belki i pasek wrocily... uruchomienie beryla skutkuje tym:
help 
Pozdrawiam
[ Dodano: 2007-04-05, 23:06 ]
znikajacy kursor jak by ktos potrzebowal:
xorg.conf -> Section Device dodac:
Option "SWCursor" "true"
i po klopocie :P
[ Dodano: 2007-04-09, 14:52 ]
Eh z tego co widzialem na forum beryla taki errorek oznacza ze na mojej karcie graficznej na laptopie to nie pojdzie :P
reszta dziala ladnie wiec:
http://wiki.openchrome.org/tikiwiki/tik ... +on+Debian
https://help.ubuntu.com/community/OpenChrome
w razie w trzeba zgrac zawartosc /usr/stow do /usr restart X'ow i bedzie dzialac :P
mozna powiedziec ze problem rozwiazany
Pozdro =P
macie jakies lekarstwo na to ?
Pozdrawiam :P
[ Dodano: 2007-04-05, 22:45 ]
zmiana motywu kursora troche pomogla. inna sprawa: bawie sie w samobujce i chcem odpalic na lapku beryla xD
po zainstalowaniu zniknely belki a i przy okazji pasek z menu xD jak uruchomilem beryl-menager'a to belki i pasek wrocily... uruchomienie beryla skutkuje tym:
Checking for GLX_EXT_texture_from_pixmap : passed
Checking for non power of two texture support : failed
Support for non power of two textures missing
libGL warning: 3D driver claims to not support visual 0x46
beryl: Support for non power of two textures missing
beryl: Failed to manage screen: 0
beryl: No manageable screens found on display :0

Pozdrawiam

[ Dodano: 2007-04-05, 23:06 ]
znikajacy kursor jak by ktos potrzebowal:
xorg.conf -> Section Device dodac:
Option "SWCursor" "true"
i po klopocie :P
[ Dodano: 2007-04-09, 14:52 ]
Eh z tego co widzialem na forum beryla taki errorek oznacza ze na mojej karcie graficznej na laptopie to nie pojdzie :P
reszta dziala ladnie wiec:
http://wiki.openchrome.org/tikiwiki/tik ... +on+Debian
https://help.ubuntu.com/community/OpenChrome
w razie w trzeba zgrac zawartosc /usr/stow do /usr restart X'ow i bedzie dzialac :P
mozna powiedziec ze problem rozwiazany
Pozdro =P
-
- Senior Member
Mam inne pytanko, do osób, które skonfigurowały sobie unichrome9 ze źródeł udostępnionych przez VIA. Mam tę kartę, obecnie działającą na sterowniku vesa. Co zyskam za swój trud? Na pewno nie 3D, ale co?
PS: Niestety odnośniki do forum ubuntu są nieaktualne, bo nastąpiła tam reorganizacja forum (żaden problem, bo znaleźć prosto można).
PS: Niestety odnośniki do forum ubuntu są nieaktualne, bo nastąpiła tam reorganizacja forum (żaden problem, bo znaleźć prosto można).
jeżeli chodzi ci o viaarena to widziałem tam opis jak dodatkowo zrobić obsługę 3D.
Ich opis jest jak drivery wrzucić do jądra. Po oblukaniu tego opisu doszedłem do wniosku, że nie chce mi się bawić. :P
Poprzedni opis jak instalować openchrome niestety nie jest aktualny jeżeli chodzi o lenny/sid. Grafika co chwilę się rozwala ;/
Ich opis jest jak drivery wrzucić do jądra. Po oblukaniu tego opisu doszedłem do wniosku, że nie chce mi się bawić. :P
Poprzedni opis jak instalować openchrome niestety nie jest aktualny jeżeli chodzi o lenny/sid. Grafika co chwilę się rozwala ;/