Zmiana rozdzielczo

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
partia

Zmiana rozdzielczości, czcionki po zainstalowaniu KDE4

Post autor: partia »

Witam
Zainstalowałem pakiet KDE 4.1 na Lennym. Po przeładowaniu systemu podczas logowania zauważyłem, że czcionka jest bardzo mała (choć nie za każdym razem) oraz po uruchomieniu sesje w KDE czcionka systemowa jest tak mała, że nic nie można odczytać z opisów ikon czy menu podręcznego.
W Gnome wszystko działa bez problemów.
Rozdzielczość ekranu też jest większa niż zalecane u mnie 1024x726. Nie mogę jej niestety zmienić go w menu nic nie widzę z racji malej czcionki.
Proszę o pomoc.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

"Czcionka podczas logowania" do systemu nie ma nic wspólnego (nie powinna) z ustawieniami KDE. To jest ustawiane w pliku /boot/grub/menu.lst - poczytaj o opcjach i wstaw taką, jaką chcesz, chyba, że chodzi Ci o logowanie w KDM.
KDM i KDE - jeśli uda Ci się wejść:
Menu K -> Ustawienia systemowe (lub w jakikolwiek sposób wywołać Systemsettings) ->Administracja systemem -> Ekran -> Rozmiar i orientacja.
Po kolei "dla niewidomego". Ustawienia systemowe winny być jedną z ikonek na pierwszej zakładce KWina. Jeśli nic nie zmieniałeś ikonka to skrzyżowany wkrętak i klucz. Administracja systemem są to ikony w dolnej części Systemsettings. Ekran ma ikonkę... ekranu. Rozmiar i orientacja jest pierwszym ustawieniem, w które powinieneś wejść.
Drugie rozwiązanie, to ręczna edycja pliku ~./kde/share/config/krandrrc i zmiana ustawień "Rect".
Jeśli tak się nie uda - daj znać, dam inne rozwiązania.
partia

Post autor: partia »

Loguję sie poprzez gdm. Przed instalacją KDE rozdzielczość ekranu i czcionka podczas logowania były standartowe, dopiero po instalacji KDE coś zaczeło się psuć, zresztą nie tylko to.
Odinstalowałem teraz KDE i wszystko jest OK, chyba poczekam na stabilną wersja okienek KDE dla Debiana jeśli takie kiedykolwiek wyjdą.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

partia pisze:Odinstalowałem teraz KDE i wszystko jest OK, chyba poczekam na stabilną wersja okienek KDE dla Debiana jeśli takie kiedykolwiek wyjdą.
Skąd Ty bierzesz takie informacje? KDE4.1 jest stabilną wersją, choć obecna - polecana przez kde.org - wersja KDE z serii 4.x jest 4.2.3, w której m.in. usunięto dotychczasowe błędy (niestety nie ma jej jeszcze w binarkach dla Debiana). Wersja 4.1 była jeszcze jakby "rozwojowa", na desktop póki co polecana jest KDE4.2. Niemniej jednak KDE4.1 nie powinno robić takich błędów, o jakich pisałeś.
ODPOWIEDZ