ścieŻka do montowanych automatycznie urządzeń w KDE4.2
Witam.
Nie bez trudu zaktualizowałem do KDE 4.2, powoli jakoś ogarniam to wszystko. Mam takie pytanie: w kde 3.5 w krusaderze (a i chyba w całym KDE) w lokalizacji ,,media:/'' miałem katalogi prowadzące do montowanych podpinanych urządzeń USB. A w kde 4.2 nie widzę czegoś takiego.
Jaki jest zamiennik ,,media:/'' w KDE 4.2? Chodzi o ścieżkę do automatycznie montowanych nośników wymiennych.
Dziękuję i pozdrawiam.
Nie bez trudu zaktualizowałem do KDE 4.2, powoli jakoś ogarniam to wszystko. Mam takie pytanie: w kde 3.5 w krusaderze (a i chyba w całym KDE) w lokalizacji ,,media:/'' miałem katalogi prowadzące do montowanych podpinanych urządzeń USB. A w kde 4.2 nie widzę czegoś takiego.
Jaki jest zamiennik ,,media:/'' w KDE 4.2? Chodzi o ścieżkę do automatycznie montowanych nośników wymiennych.
Dziękuję i pozdrawiam.
-
- Senior Member
Urządzenia takie jak USB w KDE4 też są montowane w /media. Po wprowadzeniu nowego urządzenia do systemu powinna Ci się pojawić o tym informacja (prawa dolna część panelu), a w niej podłączone urządzenie. Po wyborze montowane jest ono właśnie w tym katalogu (np. /media/KINGSTON).
Myślę, że nieco inny system nie ma tu znaczenia.
Myślę, że nieco inny system nie ma tu znaczenia.
Według mnie kolega pyta o nazwę "protokołu" czy jak to zwą "IOslave" dla konquerora, tak jak np. file:/ ftp:/
Niestety dostęp w ten sposób do nośników wymiennych jest obecnie niedostępny. Przejrzałem podręcznik pomocy dla KDE i konquerora i nic. Pewnie znajdzie się ta opcja w kolejnej wersji. Opóźnienie ma pewnie związek z przenoszeniem obsługi z dcop na dbus.
Niestety dostęp w ten sposób do nośników wymiennych jest obecnie niedostępny. Przejrzałem podręcznik pomocy dla KDE i konquerora i nic. Pewnie znajdzie się ta opcja w kolejnej wersji. Opóźnienie ma pewnie związek z przenoszeniem obsługi z dcop na dbus.
-
- Senior Member
KDE4.3 to aktualnie przyszłośćpavbaranov pisze:Sprawdź changelog dla KDE4.3, bo jeśli pamiętam, to protokół taki został przywrócony. (Sprawdzę jutro, jak będę miał dostęp do jakiegoś usba, bo nie chcę całej rodziny budzić).Firstborn pisze:Niestety dostęp w ten sposób do nośników wymiennych jest obecnie niedostępny.

-
- Senior Member
Czy ja mówię, że nie? Napisałem - w wersji 4.3 zostanie przywrócony. Inna sprawa, że konqueror odchodzi już z pozycji narzędzia do wszechrzeczy i stawać się - ponoć - ma wyłącznie przeglądarką, choć w 4.2.2 i 4.2.3 było sporo do niego wtyczek rozszerzających jego możliwości (nie tylko dotyczące przeglądania stron).Firstborn pisze:KDE4.3 to aktualnie przyszłośćNa ten moment w stabilnej wersji KDE nie ma tej opcji
![]()
Zdecydowanie użyłeś słowa "został" a nie "zostanie", stąd moje sprostowaniepavbaranov pisze:Czy ja mówię, że nie? Napisałem - w wersji 4.3 zostanie przywrócony. Inna sprawa, że konqueror odchodzi już z pozycji narzędzia do wszechrzeczy i stawać się - ponoć - ma wyłącznie przeglądarką, choć w 4.2.2 i 4.2.3 było sporo do niego wtyczek rozszerzających jego możliwości (nie tylko dotyczące przeglądania stron).Firstborn pisze:KDE4.3 to aktualnie przyszłośćNa ten moment w stabilnej wersji KDE nie ma tej opcji
![]()