Jak widzisz nie mam obecnie Debiana, a Kubuntu, ale sytuacja zdarza się chyba we wszystkich systemach, zatem będę się "wymądrzał".PrEZeS pisze:Aha i jest jeszcze jeden problem. Część środowiska jest po polsku natomiast część nie (np menu K). Jak sobie z tym poradzić?
Doświadczenie uczy, że od czasu do czasu, przy przejściu pomiędzy jedną a drugą wersją KDE4, pliki lokalizacyjne nie są jeszcze dostosowane do nowszych wersji. Po jakimś czasie powstają nowe paczki i wszystko wraca do normy. Np. obecnie całe moje środowisko to KDE4.2.85 (czyli KDE4.3 beta 1), ale paczki kde-l10n-pl pochodzą jeszcze z 4.2.2 i o ile w 4.2.3 działały (tzn. wszystko było spolszczone, oczywiście za wyjątkiem niektórych aplikacji, które nie mają polskiej wersji), to obecnie mam spolszczone aplikacje, ale - nazwijmy to - kde-core nie jest spolszczone. Nadto, jeśli chcesz mieć spolszczenia do innych programów niż natywne z KDE4 będziesz prawdopodobnie musiał użyć plików dla tych programów lub środowisk (np. by spolszczone były programy z Gnome potrzebna jest paczka lokalizacyjna z Gnome, dla spolszczenia programów z KDE3 mogą być potrzebne stosowne paczki związane bądź to z tymi programami bądź z całym KDE3).
Generalnie - cierpliwość, zwłaszcza, jeśli nie używa się stabilnych wydań KDE4. Jedno jest natomiast dobre. Jak mi się wydaje naprawa błędów, spolszczenia itp. są udostępniane znacznie sprawniej niż w KDE3. Choć, nie przeczę, może to być wyłącznie "zachłyśnięcie się" nowością. W końcu czwórki używam dopiero pół roku, zaś trójki przez poprzednie trzy lata. Niemniej jednak mam takie wrażenie. Jeśli chcesz mieć zawsze wszystko doprwacowane - patrz na wersje i używaj tylko tych, które są stabilne. 4.3 planowana jest na lipiec (i pewnie tak się pojawi). Do tego czasu będą tu jeszcze pewne zamieszania, włącznie z brakiem stabilności plazmy (choć odtwarza się szybko), większym apetytem plazmy itp. Na jakieś 2 tygodnie przed wydaniem stabilnym wszystko będzie ok. Jeśli potrzebujesz stabilnego KDE4 używaj obecnie wyłącznie wersji 4.2.3. Przetestowałem w codziennym użyciu przez jakiś czas i jest naprawdę bardzo stabilna.