Witam serdecznie.
Chciałbym poradzić się Was jako specjalistów od Debiana w kwestii zakupu kamerki internetowej działającej pod Debianem. Chcę by działała z programem Skype. Chodziłem po różnych sklepach z komputerami, ale jedyną reakcją na moje pytania była panika w oczach, szukanie po pudełkach z kamerami, czy pracuje pod Linuksem i stwierdzenie "chyba Panu nie pomożemy".
Proszę napiszcie mi jakiego typu szukać, czy jest bardzo droga, i czy dobrze pracuje z Debianem w programie Skype.
Pozdrawiam.
wybór kamery internetowej - Skype pod Debianem
Nie jestem specjalistą od linuksa. Mam taką kamerę jak poniżej wskazuje odnośnik i mogę podzielić się kilkoma informacjami.
http://www.allegro.pl/item638032790_kam ... m_pro.html
lsusb
Na pewno działa. Lepiej pracowała z kernelem 2.6.26 i zainstalowanym gspca. Przy 2.6.28 i 2.6.29 obraz troszeczkę nie nadąża za ruchem, a może mi się wydaje. Zawiera jakiś sensor obsługiwany na pewno w XP i Viście. Po zainstalowaniu oryginalnego oprogramowania podobno śledzi obraz i automatycznie zmienia jakiś parametr urządzenia. Po uruchomieniu wideo w Skype zgłasza"
Może to ten błąd powoduje lekkie opóźnienie obrazu w odniesieniu do czasu bieżącego.
Jest to tańsza wersja kamer Logitech sprzedawanych przez firmę Labtec pod własną nazwą. Zapłaciłem za nią około 70 zł z opłatą za przesyłkę. Jak widać w ofercie obecnie jest znacznie tańsza.
Ten dostawca nie oferuje sterowników Microsoftu, ale są dostępne na stronie Labtec'a. Chociaż na zdjęciu z kamerą widać płytę z oprogramowaniem.
Wydaje mi się, że z tych tańszych kamer obraz jest najlepszy.
Aby uruchomić Skype z obsługą wideo należy, albo w konsoli wydać polecenie jak poniżej, może być bez "env", albo stworzyć aktywator z poniższym poleceniem:
Pozdrawiam
sj65
http://www.allegro.pl/item638032790_kam ... m_pro.html
lsusb
Kod: Zaznacz cały
Bus 004 Device 002: ID 046d:08a2 Logitech Inc. Labtec WebCam Pro
libv4lconvert: Error decompressing JPEG: unknown huffman code: 0000ffff
Jest to tańsza wersja kamer Logitech sprzedawanych przez firmę Labtec pod własną nazwą. Zapłaciłem za nią około 70 zł z opłatą za przesyłkę. Jak widać w ofercie obecnie jest znacznie tańsza.
Ten dostawca nie oferuje sterowników Microsoftu, ale są dostępne na stronie Labtec'a. Chociaż na zdjęciu z kamerą widać płytę z oprogramowaniem.
Wydaje mi się, że z tych tańszych kamer obraz jest najlepszy.
Aby uruchomić Skype z obsługą wideo należy, albo w konsoli wydać polecenie jak poniżej, może być bez "env", albo stworzyć aktywator z poniższym poleceniem:
env LD_PRELOAD=/usr/lib/libv4l/v4l2convert.so skype
sj65