jaki antywirus pod Debiana?
jaki antywirus pod Debiana?
Jakiego antywirusa polecacie na Debiana 5.0.1 I jeszcze bym prosił o linka do niego najlepiej z rozszerzeniem deb.
KlamAVkazek31 pisze:Jakiego antywirusa polecacie na Debiana 5.0.1
Mam dzisiaj dzień dobroci dla ludzi więc Ci podam :-PI jeszcz bym prosił o linka do niego najlepiej z rozszerzeniem deb.
Kod: Zaznacz cały
aptitude install klamav
@panel
Mogę zapytać z czym sobie radzi Avast? Przespałem coś, czy jest jakiś wysyp szkodliwego kodu na Uniksy? Oczywiście pomijając propagandowy news pewnej firmy na "K", na osnews.pl.
@kazek31
Programy instaluje się z repozytorium. Nie instaluje się paczek, ani nie wykonuje się skryptów pochodzących z niepewnych źródeł, oraz pracuje się na koncie ze zmniejszonymi uprawnieniami. Wtedy masz niemal zerowe szanse na złapanie "komputerowego kataru".
Mogę zapytać z czym sobie radzi Avast? Przespałem coś, czy jest jakiś wysyp szkodliwego kodu na Uniksy? Oczywiście pomijając propagandowy news pewnej firmy na "K", na osnews.pl.

@kazek31
Programy instaluje się z repozytorium. Nie instaluje się paczek, ani nie wykonuje się skryptów pochodzących z niepewnych źródeł, oraz pracuje się na koncie ze zmniejszonymi uprawnieniami. Wtedy masz niemal zerowe szanse na złapanie "komputerowego kataru".
-
- Senior Member
I tu leży problem. Przeczytaj to co napisał iria, odrzuć swoje windowsowe przyzwyczajenia ("muszę mieć antywirusa, którego instaluje się na samym początku, bo inaczej będzie źle, nadto system będzie się darł, że nie jest zabezpieczony"), poczytaj o antywirusowej ochronie Linuksa i jej potrzebie.kazek31 pisze:jak to miało miejsce w Windows.
Pomimo istnienia szkodliwych kodów na tę platformę, problem ten praktycznie nie istnieje (co nie znaczy, że bez sensu jest mieć jakiegoś clamava, już choćby, by przez przypadek nie rozsyłać wirusów, które znajdą się w poczcie).
kazek31, napisałeś, że potrafisz szukać? Dostajesz w każdym Twoim temacie nieomal podobną odpowiedź.
Wystarczy zadać pytanie własnemu systemowi:
Wydrukuj sobie:
Debian reference
Wystarczy zadać pytanie własnemu systemowi:
apt-cache search virus
Debian reference
I tylko w tym ostatnim zdaniu masz rację. I nie chodzi tylko o serwery mailowe czy inne komercje, nie możemy również zapominać o tych (np. znajomych, czasem bliskich), którzy korzystają z okienek, a często również z naszych ,,usług'' typu np. korekta zdjęcia, pomoc w napisaniu czy prawidłowym sformatowaniu pracy dyplomowej itd., itp.pavbaranov pisze:I tu leży problem. Przeczytaj to co napisał iria, odrzuć swoje windowsowe przyzwyczajenia ("muszę mieć antywirusa, którego instaluje się na samym początku, bo inaczej będzie źle, nadto system będzie się darł, że nie jest zabezpieczony"), poczytaj o antywirusowej ochronie Linuksa i jej potrzebie.
Pomimo istnienia szkodliwych kodów na tę platformę, problem ten praktycznie nie istnieje (co nie znaczy, że bez sensu jest mieć jakiegoś clamava, już choćby, by przez przypadek nie rozsyłać wirusów, które znajdą się w poczcie).
Przy okazji chciałbym na temat swoich kłopotów z antywirusem. Na początku był Avast, działał, aktualizował sobie bazę - niby wszystko w porządku. Ale kilka dni temu, podczas aktualizacji bazy wirusów (pod koniec) program się zamknął. Próba ponownego uruchomienia nie przyniosła żadnych efektów. Odinstalowałem go więc i po poszukiwaniach m.in na forum postanowiłem zainstalować Clamav. Poszło bez problemów, bo to przecież z repozytoriów... Okazało się jednak, że wersja w repozytorium jest stara i woła o nową, tę nową (0.96) można sobie zainstalować ręcznie. Ściągam plik tar.bz, rozpakowuję, ale już po wydaniu polecenia:
./confiture
Odpuszczam sobie Clamav, postanawiam wrócić do Avasta. Instalacja przebiega bezproblemowo, uruchomienie już nie.
Czy ktoś jest w stanie powiedzieć, dlaczego Avast nagle przestał działać (ten poprzednio zainstalowany był zarejestrowany i miał prawidłowo wprowadzony klucz)?
Dlaczego z Clamav jest taki problem? Dlaczego w repozytorium jest stara wersja, która domaga się nowszej. Podobno wpisując:
aptitude update