Jak przy
Jak przyśpieszyć Debiana?
Witam.
Mój sprzęt:
AMD Duron 901MHz, 256MHz RAM, geforce2 (ale chyba nie działa), karta sieciowa realtek.
Obecnie mam Debiana Squeeze z XFCE. Chodzi w miarę ale chciałbym większej prędkości. Jakie lekkie środowisko graficzne by w tym pomogło? Możecie mi wymienić te lekkie aplikacje, które są zamiennikami tych cięższych?
I proszę wytłumaczcie mi czym się różni środowisko graficzne od menadżera okien bo się już gubię.
Pozdrawiam, Amadeusz.
Mój sprzęt:
AMD Duron 901MHz, 256MHz RAM, geforce2 (ale chyba nie działa), karta sieciowa realtek.
Obecnie mam Debiana Squeeze z XFCE. Chodzi w miarę ale chciałbym większej prędkości. Jakie lekkie środowisko graficzne by w tym pomogło? Możecie mi wymienić te lekkie aplikacje, które są zamiennikami tych cięższych?
I proszę wytłumaczcie mi czym się różni środowisko graficzne od menadżera okien bo się już gubię.
Pozdrawiam, Amadeusz.
¦rodowisko graficzne to pulpit + minimalny zestaw oprogramowania (edytor tekstu, menedżer plików) i menedżer okien. U Ciebie: menedżer plików: thunar jak sądzę, menedżer okien: xfwm.I proszę wytłumaczcie mi czym się różni środowisko graficzne od menadżera okien bo się już gubię.
W skład środowiska graficznego wchodzi także program do zarządzania ustawieniami: wybór tapety, ogólnie wygląd, polityka myszy, słowem: centrum/panel sterowania.
Menedżer okien to program, który zarządza oknami: u mnie jest nim OpenBox. Pozwala on na przesuwanie okien, ich mini/maksymalizacje, dekoruje je (ta belka z góry z przyciskami).
Jest jeszcze Fluxbox, który jest czymś pomiędzy.
Na Twój sprzęt polecałbym LXDE. W jego skład wchodzi dobry edytor tekstu Leafpad (choć do pisania kodu lepszy gedit/kwrite), menedżer plików - zarządcę pulpitu PCmanFM i jest to środowisko bardzo szybkie z tego co zauważyłem po testowaniu; wybór programów pozwala zaliczyć go do środowisk.
Przyspieszenie?
Kod: Zaznacz cały
apt-get install sysv-rc-conf
Możesz także kompilować kernel (powyłączać zbędne funkcje, ustawić optymalizację pod wariant K7 architektury i686, wkompilować na stałe moduły odpowiedzialne za obsługę sprzętu, który masz w komputerze).
Włącz tryb UltraDMA w biosie (,,UDMA Support'' czy coś tam ze SMART-em).
Co miałeś na myśli?Jakie iksy wybrać?
Miał na myśli jaki wybrać menedżer okien (lub środowisko graficzne) - opisałeś je już pokrótce.lis6502 pisze:Co miałeś na myśli?Jakie iksy wybrać ?
Spis może znaleźć na:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Interfejs_graficzny
http://pl.wikipedia.org/wiki/Mened%C5%BCer_okien
Nexus:/# apt-cache depends lxde
lxde
Depends: lxde-core
Depends: lxappearance
Depends: gpicview
Depends: leafpad
Depends: xarchiver
Depends: lxrandr
Depends: obconf
Depends: lxterminal
Suggests: lxlauncher
Suggests: <lxtask>
Recommends: gdm
Recommends: hal
apt-get install lxde -no-install-recommends
startx
Banalnie. Instalujeszvirnik pisze:jak skonfigurować tego xinit
apt-get install xinit
echo 'startlxde &' > ~/.xinitrc
update-rc.d [kxg]dm remove
startx
Nie mógłbym. Każdy z nas ma swoje preferencje. Ja do muzyki używam np Audacious2, ktoś powie że lżejszy jest moc. Dlatego tutaj masz temat w którym ludziska chwalą się swoim zestawem programów. Poszukaj, potestuj, w razie czego zawsze możesz odinstalować.virnik pisze:Mógł byś mi wymienić(...)
Gdy tak chcę zainstalować LXDE wyskakuje mi komunikat:lis6502 pisze:Kod: Zaznacz cały
apt-get install lxde -no-install-recommends
Opcja lini poleceń "n" [z -no-install-recommends] jest nie znana.
aptitude install lxde --without-recommends
Witam.
Podepnę się pod temat.
Jeśli mam serwer, na którym mam zainstalowanego Gnome, to czy przy zmianie na LXDE i ustawieniu logowania tak, aby logował mi się system do konsoli (bez środowiska graficznego) i połączeniu się przez SSH, wykonaniu komendy startx, uruchomi mi się środowisko graficzne?
Pytam ponieważ nie chce namieszać i stracić połączenia przez VNC, z którego czasem korzystam. Poza tym to jest leciwy komputer więc Gnome trochę mi obciąża serwer.
Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.
Podepnę się pod temat.
Jeśli mam serwer, na którym mam zainstalowanego Gnome, to czy przy zmianie na LXDE i ustawieniu logowania tak, aby logował mi się system do konsoli (bez środowiska graficznego) i połączeniu się przez SSH, wykonaniu komendy startx, uruchomi mi się środowisko graficzne?
Pytam ponieważ nie chce namieszać i stracić połączenia przez VNC, z którego czasem korzystam. Poza tym to jest leciwy komputer więc Gnome trochę mi obciąża serwer.
Dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam.