To mój pierwszy post na forum. Historia jest mniej więcej taka. Potrzebuję mieć Debiana (Ubuntu jakieś takie dziwne dla mnie jest). Obraz netinstall Lennego nie wykrywał mi poprawnie sieci. Zainstalowałem Debiana przez debootstrapa z jakiegoś starego Knoppiksa, ale również sieci nie wykrywał. Zrobiłem więc normalną instalację Knoppiksa na dysk. Knoppix jest stary (ma jądro 2.6.12, jeszcze XFree86 -- po tym wnioskuję, że chyba jest na bazie Sarge). Sieć działa. W /etc/apt/sources.list wpisane było "testing". W tamtym czasie pewnie było to testing, ale teraz testing to Squeeze, więc coś się nie zgadza. Zacząłem od usuwania niepotrzebnych pakietów, bo ponad 7 GB było (z DVD Knoppiksa skopiowane). W sources.list było podane "ftp.de.debian.org". Nie szło to najszybciej, chciałem zmienić na "ftp.pl.debian.org". I chyba niepotrzebnie, bo ściągnęło listę pakietów nowego testinga (czyli Squeeze), a nie tego który mam na dysku. Próbowałem wpisać też ,,sarge'', ale nie działało. Między wywołaniami:
Kod: Zaznacz cały
aptitude remove [pakiet1] [pakiet2] [pakiet3] [...]
aptitude update
root@pudelko:/usr/bin# apt-get install aptitude
Czytanie list pakietów... Gotowe
Budowanie drzewa zależności... Gotowe
Zostaną zainstalowane następujące dodatkowe pakiety:
[tutaj kilka długich list pakietów]
86 zaktualizowanych, 54 nowo zainstalowanych, 69 do usunięcia i 1518 nie zaktualizowanych.
Konieczne pobranie 0B/75,9MB archiwów.
Po rozpakowaniu zostanie zwolnione 30,5MB miejsca na dysku.
Czy chcesz kontynuować? [T/n] T
Prekonfiguracja pakietów ...
(Odczytywanie bazy danych ... 280865 plików i katalogów obecnie zainstalowanych.)
Przygotowanie do zastąpienia coreutils 5.2.1-2 (wykorzystując .../coreutils_6.10-6_i386.deb) ...
Rozpakowanie pakietu zastępującego coreutils ...
dpkg: błąd przetwarzania /var/cache/apt/archives/coreutils_6.10-6_i386.deb (--unpack):
próba nadpisania `/usr/share/man/man1/md5sum.1.gz', który jest ominięciem `/usr/share/man/man1/md5sum.textutils.1.gz'
dpkg-deb: podproces paste został zabity sygnałem (Przerwany potok)
Wystąpiły błędy podczas przetwarzania:
/var/cache/apt/archives/coreutils_6.10-6_i386.deb
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)
root@pudelko:/usr/bin# ls /usr/share/man/man1/md5sum.1.gz
ls: /usr/share/man/man1/md5sum.1.gz: Nie ma takiego pliku ani katalogu
root@pudelko:/usr/bin# ls /usr/share/man/man1/md5sum.textutils.1.gz
ls: /usr/share/man/man1/md5sum.textutils.1.gz: Nie ma takiego pliku ani katalogu
root@pudelko:/usr/bin#