kde4 i kadmin nie można skonfigurowa

Ogólne pytania dotyczące systemu
wieszti
Beginner

Post autor: wieszti »

¯e też chciało Ci się to tyle razy instalować system

Mam KDE 4.4.2 , tą samą kartę wifi co ty, i konfiguruje to za pomocą network-manager-kde i działa bez problemów włącznie z szyfrowaniem WPA2.
Moge też podać Ci ustawienia które należy wpisać na sztywno do pliku interfaces aby wifi działało bez żadnych menadzerów

Ale chyba nie jesteś już zainteresowany, pisze to jednak żeby pokazać że wifi w KDE4 działa
Awatar użytkownika
iria
Junior Member

Post autor: iria »

@wieszti.

Korzystasz z Network Menadżera dla KDE3, czy z plazmoidu KDE4?
wieszti
Beginner

Post autor: wieszti »

Plazmoid to nie jest, więc chyba raczej to Network Menadżer dla KDE3, grunt że działa.
Znasz jakieś repozytorium skąd można zainstalować taki plazmoid? W Debianie chyba go nie ma, a faktycznie kiedyś widziałem to na jakimś zrzucie ekranu z Kubuntu.
Ale chyba spróbuję teraz z wicd, bo denerwuje mnie w Network Menadżerze że nie konfiguruje sieci jeśli nie odpali się wcześniej środowiska graficznego.
Awatar użytkownika
iria
Junior Member

Post autor: iria »

Plazmoid jest w repozytorium experimental.
Awatar użytkownika
jacbob77
Beginner

Post autor: jacbob77 »

Network Menadżer dla KDE3
problem w tym e pod kde3 też mam problem z konfiguracją,
pod trójką robię to tak, że mam zainstalowany kWlan i za jego pomocą ustawiam radiówkę.
Więc nie wiem że zdałoby by to egzamin pod 4 skoro jest problem z 3. W KDE4 próbowałem instalować kWlan, ale nie pomogło mi to.
Dlatego poczekam może KDE 4.3 jak będzie stabilne to może już będzie ok, kto wie zobaczymy.
Póki co to wszystko jest na zasadzie kombinowania i wspomagania się kde3, bo inaczej nie pójdzie.
Radzę mniej doświadczonym (jak również sobie) poczekać na bardziej dopracowaną wersję. Jak na razie to jedyna przeszkoda dla mnie, która nie pozwala mi używać nowej czwórki.

Pozdrawiam.
wieszti, iria, dziękuję za informacje.
Przepraszam, że teraz dopiero odpisuję.
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

jacbob77 pisze:Dlatego poczekam może KDE 4.3 jak będzie stabilne to może już będzie ok, kto wie zobaczymy.
Mam betę. Wprawdzie network itd. dorobiło się jakiejśtam nowej wersji, jednakże nie widzę jakościowej różnicy w ich działaniu.
Mimo wszystko, osobom, które pod KDE4 (ale także i 3) mają problemy z ustawianiem sieci, polecam dwa programy: WICD (zdaje się, że już jest w repozytorium Debiana, jeśli nie, projekt ma przygotowane własne repozytorium dla Debiana) oraz Ceni (ten program jest dostępny w repozytorium Siduksa). Oba rozwiązania radzą sobie lepiej niż "standardowo" dostępne w systemie.
Awatar użytkownika
jacbob77
Beginner

Post autor: jacbob77 »

Dziękuję, kiedyś słyszałem o tym WICD ale nigdy z niego nie korzystałem. Właśnie zainstalowałem i muszę przyznać że mi się podoba na pierwszy rzut oka, chyba będę z niego korzystał zamiast kwlan.

pavbaranov, czy ty korzystasz z wlan na kde4? Czy wyświetla ci taki błąd?

Kod: Zaznacz cały

Could not parse the XML file ().
pavbaranov
Senior Member

Post autor: pavbaranov »

Nie, korzystam ze standardowego apletu, który jest powiązany ze standardowym w Kubuntu NetworkManagerem. Tam, gdzie ten programik nie daje sobie rady (czyli na innym komputerze, gdzie jest Broadcom na b43) korzystam z WICD.
Z KWlana korzystałem kiedyś, pod Debianem (testing/sid za czasów stabilności Etcha) w środowisku KDE 3.5.x.
Błąd, o którym piszesz jest dość popularny dla aplikacji KDE3 używanych pod KDE4. Jak wrzucisz w google'a, to znajdziesz sporo stron, na których jest to poruszane. Niektóre błędy dają się rozwiązywać, inne nie. Nie wiem, jak jest z KWlanem.
ODPOWIEDZ