[+] Grub i start drugiego systemu

Ogólne pytania dotyczące systemu
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

Akkon, ustaw flagę boot na partycji Siduksa i spróbuj:

Kod: Zaznacz cały

update-grub
Ciekawy jestem czy grub rozpozna partycję Siduksa bez błędów.
Akkon
Junior Member

Post autor: Akkon »

lis6502 pisze:Jak najbardziej, pamiętając o składni root=/dev/disk/by-uuid/numer_uuid
Nic to nie dało. Zresztą UUID wygenerowany czy pod Debianem, czy pod Siduxem jest taki sam - no ale właśnie, jak rozumiem ideę UUID, o to w tym chodzi. Tak czy inaczej próba uruchomienia Siduxa z poziomu Gruba zainstalowanego w MBR sda takimi sposobami:

title		Sidux-amd64
root		(hd0,5)
kernel		/boot/vmlinuz-2.6.26-5.slh.6-sidux-amd64 root=UUID=f978b914-a27d-4af9-af46-e09e1bf0a22d ro quiet vga=791
initrd		/boot/initrd.img-2.6.26-5.slh.6-sidux-amd64

title		Sidux-amd64
root		(hd0,5)
kernel		/boot/vmlinuz-2.6.26-5.slh.6-sidux-amd64 root=/dev/disk/by-uuid/f978b914-a27d-4af9-af46-e09e1bf0a22d ro quiet vga=791

title		Sidux-amd64
root		(hd0,5)
kernel		/boot/vmlinuz-2.6.26-5.slh.6-sidux-amd64 root=/dev/sda6 ro quiet vga=791
nic nie daje :-?
fnmirk pisze:ustaw flagę boot na partycji Siduksa i spróbuj:
Kod:
update-grub
Ciekawy jestem czy grub rozpozna partycję Siduksa bez błędów.
W wygenerowanym przez niego pliku menu.lst nie ma odwołań nie tylko do Siduxa, ale również do zainstalowanego na sdb1 Windowsa - czyli nadal jest ślepy.

Brakuje mi już pomysłów. Dodam, że w przeszłości na tej partycji były zainstalowane: Mandriva i Mint i oba systemu bootowały się bezbłędnie. Chyba, że... jakiś wpływ na tą sytuacją (tylko jaki?) miał fakt, że po usunięciu Minta a przed zainstalowaniem Siduxa zmniejszyłem tą partycję o mniej więcej połowę.
fnmirk
Senior Member

Wykonaj sobie kopię zawartości obecnego mbr z grubem Debiana. Nadpisz mbr z poziomu instalatora Windows lub wyzeruj (nie kasuj). Uruchom SuperGrubdisk i uruchom Siduksa. Z jego poziomu zainstaluj gruba w mbr. Sprawdź czy startuje Sidux. Dodaj ręcznie wpisy pozostałych systemów jeżeli nie zostały dodane. Sprawdź działanie systemów.
stalker

Post autor: stalker »

Masz jakieś dodatkowe dyski? Jeśli tak to sprawdź kolejność bootowania dysków.
Akkon
Junior Member

Pytam dla ścisłości.
fnmirk pisze: Nadpisz mbr z poziomu instalatora Windows lub wyzeruj (nie kasuj).
Cały MBR (łącznie z tablicą partycji) - czy tylko jego sektor rozruchowy? Inaczej pisząc:

dd if=/dev/zero of=/dev/sda bs=512 count=1
czy

dd if=/dev/zero of=/dev/sda bs=446 count=1 
Uruchom SuperGrubdisk i uruchom Siduksa. Z jego poziomu zainstaluj gruba w mbr.

Czyli:

update-grub
:?:
To będzie oznaczało, popraw mnie jeśli się mylę, że grub będzie czytał z menu.lst Siduxa?
stalker pisze:Masz jakieś dodatkowe dyski? Jeśli tak to sprawdź kolejność bootowania dysków.
Tak mam jeszcze jeden - sdb. On się bootuje jako drugi, ale sprawdzę to jeszcze.
stalker

Post autor: stalker »

Super Grub Disk to specjalna dystrybucja LiveCD w ktorej możesz wykonać m.in.

update-grub
a także postawić mbr windowsa itd. jestem posiadaczem tej dystrybucji i jeszcze nigdy mnie nie zawiodła. http://www.supergrubdisk.org/
Utumno
Beginner

Post autor: Utumno »

No coz, ja mocno podejrzewam ze to wszystko ma zwiazek z architektura twoich grubow i systemow:

1) Twoj Debian jest, jak widze, 32 bitowy (kernel ***-686);
2) Twoj Sidux jest 64 bitowy;
3) Grub zainstalowany w MBRze jest zapewne 32 bitowy (dobrze zgaduje?);
4) Super Grub jest pewnie 64 bitowy (potwierdz?).

Mialem u siebie kiedys 2 systemy (glowny system - 64 bitowego Lennego i 32 bitowego bodajze Edgy'ego dla testow) i pamietam, ze z 32bitowego gruba Edgy'ego nie moglem zaladowac 64 bitowego jadra Debiana, natomiast z 64 bitowego gruba debianowego udawalo sie ladowac obydwa jadra. And that makes sense, jak mowili starozytni Rzymianie...

Wyglada na to, ze ty masz cos podobnego.
fnmirk
Senior Member

Akkon pisze:Cały MBR (łącznie z tablicą partycji) - czy tylko jego sektor rozruchowy?:
Tylko sektor rozruchowy. Tablicy partycji nie dotykaj bo stracić możesz dane.

Wydaje mi się, że bardzo istotną sprawę dla Twojego problemu zauważył Utumno. Wygląda, że jako jedyny zauważył problem we właściwy sposób.

To o czym napisałem - zerowanie/nadpisanie mbr - ułatwi instalację gruba z poziomu Siduksa.
Akkon
Junior Member

[ Dodano: 2009-01-05, 21:01 ]
[quote="Utumno"]1) Twoj Debian jest, jak widze, 32 bitowy (kernel ***-686)]
ad.1) tak
ad.2) tak
ad.3) tak
ad.4) nie, jest dla architektury i386 - innego zresztą nie ma

Edit1: [ Dodano: 2009-01-05, 21:01 ]
Utumno, miałeś rację. Ponowne zainstalowanie Gruba z poziomu Siduxa (bezpośrednio lub przy wykorzystaniu Super Grub Disck) rozwiązało problem. Dziękuję wszystkim za pomoc.

Edit2: [ Dodano: 2009-05-09 ]
Niestety problem powtórzył się z Mandrivą-32-bity. Tak więc kwestia różnić pomiędzy tymi architekturami nie tłumaczy już tej sytuacji. Debianowy grub nadal nie widzi plików jądra Mandriva. Czyżby to jakiś błąd programu? Z różnych względów wolałbym pozostać przy grubie z Debiana, więc poprzednie rozwiązanie odpada. Ktoś ma może jeszcze jakiś pomysł?
fnmirk
Senior Member

Pokaż wynik polecenia:

sfdisk --list /dev/[sh]d[a-l]
ODPOWIEDZ