touchpad i jego konfiguracja

Wszystko związane z jądrem systemowym, sterownikami, sprzętem itp.
dezerter-a

touchpad i jego konfiguracja

Post autor: dezerter-a »

Witam, od jakiegoś czasu mam problem z touchpadem, spokojnie działa przesuwanie i przyciski z dołu, ale samą powierzchnią ruszającą nie mogę klikać, do czego się przyzwyczaiłem, próbowałem konfiguracji z http://tuxuni.wikidot.com/przykladowa-konfiguracja-alps ale wszystko działa oprócz tego nieszczęsnego naciskania.
ponton
Beginner

Post autor: ponton »

Spróbuj zainstalować paczkę gsynaptics i stamtąd skonfigurować touchpad.
dezerter-a

Dzięki, nie znałem tego programu, a było w nim odchaczone "włącz stukanie" ;)
gdzie ten program zapisuje ustawienia do xorg.conf?
mysza-j

Post autor: mysza-j »

dezerter-a pisze:gdzie ten program zapisuje ustawienia do xorg.conf?
On nie zmienia xorg.conf tylko zmienia na bierząco ustawienia synapics'a, żeby przy starcie się ustawiały to trzeba dopisać do autostartu "gsynaptics-init"
button
Beginner

Post autor: button »

Prawdopodobnie zrobiłeś aktualizację do x.orga 1.6, moduł synaptica, który się z nim instaluje jest zepsuty (znów).

Tutaj jest opisane najprostsze obejście problemu: http://bugs.debian.org/cgi-bin/bugrepor ... =497523#80. U mnie działa to ładnie, ale nie mogę zmusić pionowego kółka przewijania w touchpadzie do pracy. Klikanie, 2-klik, i przenoszenie działa ładnie.

Pozdrawiam.
tydell

Post autor: tydell »

Przy xorgu w wersji od 1.5 po prostu usunąłem xorg.conf i hal załatwia mi obsługę wszystkich urządzeń, tzn. karty graficznej, touchpada itp.
Jedynie trzeba mieć zainstalowane sterowniki i działa bez żadnych kombinacji alpejskich.
button
Beginner

Post autor: button »

U mnie były problemy z grafiką, musiałem przenieść xorg.conf, który używałem z xorgiem 1.4. A co do błędów, o których pisałem wcześniej, to jednak raczej nie są błędy, po prostu w sterowniku w wersji 1.1 opcje klikania w touchpad są standardowo wyłączone. Jest dodatkowo fajna opcja "Two-finger scroll", ale zwykłego kólka i tak nie udało mi się uruchomić, możliwe, że to przez ten błąd http://bugs.freedesktop.org/show_bug.cgi?id=21214 źle wykrywający rozdzielczość touchpada.
dezerter-a

A czy ta konfiguracja z halem działa także z wykrywaniem sterowników nvidii i przede wszystkim czy działa szybciej?
Wiele mówiło się o rewolucyjnym przyśpieszeniu działania xorga od wersji 1.4, a jest już 1.6, a ja żadnych zmian nie zauważyłem oprócz tego domyślnego wyłączenia ,,tapowania'' i ctrl+alt+backspace.
Awatar użytkownika
iria
Junior Member

Post autor: iria »

dezerter-a

Na twoim konfigu ,,tappowanie'' nie działa mi?
ODPOWIEDZ