B

Pomoc dotycząca instalacji systemu
Awatar użytkownika
mq

Post autor: mq »

Jest metoda na dociągnięcie uszkodzonej części pliku za pomocą klienta torrent, ale jej nie testowałem. Opis metody pod linkiem:
http://czytelnia.ubuntu.pl/index.php/20 ... la-ciebie/
sigo
Junior Member

Post autor: sigo »

Na przyszłość - używaj akceleratorów pobierania plików, lub jakiś p2p (najlepiej torrenty) - większa pewność, iż plik zostanie pobrany poprawnie.
AREL

Post autor: AREL »

Ok, dziękuję za odpowiedzi.
Tymczasem ściągnąłem wersję stabilną netinstall i znów problem. Tym razem inny. Wszystkie pliki ładują się z płyty i wszystko gra aż do momentu, kiedy jest potrzeba ściągnąć resztę plików z internetu. ¯aden z serwerów lustrzanych nie zawiera tych danych (o czym informował mnie instalator) i na dodatek nie znalazłem możliwości dociągnięcia reszty plików z innej płyty, a wkładając inną płytę z Debianem do napędu powoduje kolejne błędy.
Chyba zrezygnuje z tego ,,cukierka'' za przeproszeniem i nie wiem co w tym Debianie widzicie dobrego jak nawet się go zainstalować porządnie nie da.
ArnVaker

Post autor: ArnVaker »

¯eby zainstalować podstawowy system z obrazu netinstall nie potrzebujesz nawet dostępu do sieci.
AREL pisze:nie znalazłem możliwości dociągnięcia reszty plików z innej płyty
Nie musisz jej szukać, instalator sam Cię zapyta. Pewnie nie doszedłeś do tego momentu.
Ja nie widzę problemu, zainstaluj system bazowy, a resztę z płyty DVD i tyle...
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

AREL pisze:¯aden z serwerów lustrzanych nie zawiera tych danych (o czym informował mnie instalator) i na dodatek nie znalazłem możliwości dociągnięcia reszty plików z innej płyty, a wkładając inną płytę z Debianem do napędu powoduje kolejne błędy.
AREL, tak to jest jak się chce tylko naciskać klawisz enter.

Czy przejrzałeś wcześniej forum, jakie muszą zostać spełnione warunki aby instalacja powiodła się?

Wielokrotnie Twoje i podobne problemy były i ciągle są do znudzenia omawiane na forum.

Aby zainstalować pełną wersję systemu zaczynając od wersji netinstall instalatora musimy posiadać możliwość skonfigurowania połączenia z internetem w trakcie lub bezpośrednio po instalacji.
Aby uzupełnić lokalne zasoby pakietów korzystając z posiadanych płytek instalacyjnych Debiana też musimy spełnić pewne kryteria ich doboru.

Takich i podobnych uwag do Twojego podejścia do instalacji jest wiele i wszystkie posiadają rozwiązanie na forum lub w podanych poradnikach.
AREL pisze:nie wiem co w tym Debianie widzicie dobrego jak nawet się go zainstalować porządnie nie da.
My mamy za sobą ten krok przy, którym się zatrzymałeś i nie możesz go wykonać. Aby przejść dalej należy zmienić podejście do systemu. System sam udziela informacji jeżeli w odpowiedni sposób go o to poprosimy.

Na początek wypada mieć rozeznanie odnośnie posiadanego sprzętu.

Pierwsze polecenie jakie do tego służy wygląda tak:

Kod: Zaznacz cały

lspci -k
Przedstaw jego wynik na forum i napisz w jaki sposób łączysz się z internetem (dostawca itp.).
AREL

ArnVaker pisze:¯eby zainstalować podstawowy system z obrazu netinstall nie potrzebujesz nawet dostępu do sieci.
Wiem, podstawowy system został zainstalowany i mogę pracować z wykorzystaniem powłoki ale nie to na razie chciałem.
ArnVaker pisze:Nie musisz jej szukać, instalator sam Cię zapyta. Pewnie nie doszedłeś do tego momentu.
Ja nie widzę problemu, zainstaluj system bazowy, a resztę z płyty DVD i tyle...
Instalator mnie o to nie zapytał. I wiem co mówię. Było kopiowanie danych z płyty, było partycjonowanie, była instalacja podstawowa, było wszystko. Nie było pytania czy można pobrać dane z innego nośnika lub z czegokolwiek innego. Nie było!

Ja też nie widzę problemu, abym zainstalował system bazowy, a resztę z płyty DVD. Tyle, że pracując w wierszu poleceń nie potrafię tego dokonać. Gdybym miał interfejs graficzny to może udałoby się włożyć tę płytkę DVD z Debianem i cokolwiek doinstalować, ale nie mam!

Próbowałem w czasie instalacji zmienić płytę na tę DVD, ale błędy były. Ciągle mi pisało, że potrzebuje zobaczyć ten nośnik z netinstall, bo inaczej instalacja się nie powiedzie.
fnmirk pisze:Aby zainstalować pełną wersję systemu zaczynając od wersji netinstall instalatora musimy posiadać możliwość skonfigurowania połączenia z internetem w trakcie lub bezpośrednio po instalacji.
Instalator sprawdzał mi sieć i wszystko było poprawne. Napisał, że poprawnie skonfigurował sieć DHCP.
fnmirk pisze:Aby przejść dalej należy zmienić podejście do systemu. System sam udziela informacji jeżeli w odpowiedni sposób go o to poprosimy.
Dobrze, zmieniam podejście do tego systemu. Instaluję na nowo. I co? Lepiej nie pytajcie...
Chyba przeszukałem cały instalator w poszukiwaniu możliwości doinstalowania czegokolwiek z innego źródła. Więc nie mówcie mi, że system zrobi wszystko o co go poproszę, bo to już śmieszne nie jest.
fnmirk pisze:Na początek wypada mieć rozeznanie odnośnie posiadanego sprzętu.
Znam dobrze swój sprzęt. Mam opisać wszystkie podzespoły? Może napisze maila do twórcy Debiana z całym opisem swojego komputera i poproszę, żeby zrobił wersję Debiana specjalnie tylko dla mnie?
fnmirk pisze:Przedstaw jego wynik na forum i napisz w jaki sposób łączysz się z internetem (dostawca itp.).
Polecenie:

lspci -k
niestety mi nie działa. Pewnie dlatego, bo interpreter poleceń tego nie rozumie, bo nie ma bibliotek, bo mam zainstalowany tylko podstawowy system?
Mój dostawca internetu to UPC. Internet hula jak widać, bo piszę do Was z tego samego komputera.
ArnVaker

Post autor: ArnVaker »

Masz rację, instalator netinstall nie pyta o inne płyty (sprawdziłem przed chwilą na wirtualnej maszynie). Przepraszam za zamieszanie.

Jeśli chcesz instalować pakiety z tamtej płyty wydaj polecenie (jako root):

apt-cdrom add

Włóż płytę, a potem wykonaj jeszcze:

aptitude update
AREL

Dobrze, więc wykonałem to co mi zaleciłeś.
Po wklepaniu komendy:

apt-cdrom add
włożeniu płyty dvd z Debianem do napędu i kliknięciu Enter wyskakuje komunikat:

Failed to mount the cdrom.
A więc nie da się zamontować. Pewnie, gdyby się dało, to instalacja ruszyłaby też z tej płytki wtedy, tak sądzę.

Po wklepaniu drugiego polecenia

aptitude update
wyskakuje komunikat:

Błąd [url]http://security.debian.org[/url] lenny/updates Release.gpg
Tymczasowy błąd przy tłumaczeniu "security.debian.org"
a następnie:

Błąd [url]http://security.debian.org[/url] lenny/updates/main Translation-pl
Tymczasowy błąd przy tłumaczeniu "security.debian.org"
a następnie komunikat, że coś tam zostało wykonane i tyle.

Ja nie wiem, czy to ja mam takiego pecha? Czy może mój sprzęt? W każdym razie na jedno wychodzi.

Muszę sprostować pewną rzecz, a mianowicie płytę DVD z tym Debianem, przy której miałem ten pierwszy błąd, o którym pisałem w pierwszym poście tego tematu, ściągałem jednak nie przez Firefoxa, lecz za pomocą Flashgeta.
Natomiast ostatnio postanowiłem ściągnąć go raz jeszcze, tym razem przez Download Aceelerator Plus i, co mnie bardzo dziwi, pokazuje on śmieszną pojemność tego pliku obrazu dvd Debiana, a mianowicie: 384.70 MB(!). I tak na każdym przy każdym obrazie z każdego serwera. Chciałoby się rzec... po ściągnięciu tego pliku na dysku również zajmuje on te 384.70MB.
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć przy okazji dlaczego tak się dzieje? Dokładnie ten sam link ściągany przez dowolną przeglądarkę pokazuje wartość prawidłową, czyli 4.4GB.
fnmirk
Senior Member

Post autor: fnmirk »

AREL, aleś w gorącej wodzie kąpany. Więcej nie powiem bo...

Jaki system plików masz pod tym Windowsem?

Przynajmniej przystąp do przekartkowania tych poradników:
ODPOWIEDZ