B
Błąd montowania cd-romu na początku instalacji
Witam, problem wygląda następująco:
komputer uruchamia napęd dvd, wszystko się załącza, wybieram instalator raz graficzny raz tekstowy, wybieram język i klawiaturę, a następnie... Wyskakuje komunikat, że nie da się zamontować cd-romu "co prawdopodobnie jest spowodowane wyciągniętym nośnikiem z napędu".
Niestety nośnik jest w napędzie i wkładam i wyciągam go w kółko, by zadziałało. Restartuje komputer i na nowo rozpoczynam instalację co nic nie daje?
W internecie znalazłem jeden taki przypadek, lecz nie został wyjaśniony.
Proszę o jakąkolwiek pomoc, bo chciałbym zacząć w końcu przygodę z Debianem, a tu już taki śmieszny problem?
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
komputer uruchamia napęd dvd, wszystko się załącza, wybieram instalator raz graficzny raz tekstowy, wybieram język i klawiaturę, a następnie... Wyskakuje komunikat, że nie da się zamontować cd-romu "co prawdopodobnie jest spowodowane wyciągniętym nośnikiem z napędu".
Niestety nośnik jest w napędzie i wkładam i wyciągam go w kółko, by zadziałało. Restartuje komputer i na nowo rozpoczynam instalację co nic nie daje?
W internecie znalazłem jeden taki przypadek, lecz nie został wyjaśniony.
Proszę o jakąkolwiek pomoc, bo chciałbym zacząć w końcu przygodę z Debianem, a tu już taki śmieszny problem?
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
Oto link do obrazu, który pobrałem:
http://cdimage.debian.org/debian-cd/5.0 ... -DVD-1.iso
Poprawność wypalenia sprawdziłem jedynie w sposób standardowy - otwierałem płytkę pod Windowsem... Wypalałem ją w programie Alcohol, który potwierdził dobrze wykonane nagranie. Nie wiem jak sprawdzić sumy kontrolne... Ale płytka się bootuje i instalator się załącza, dlatego z płytą chyba raczej ok?
http://cdimage.debian.org/debian-cd/5.0 ... -DVD-1.iso
Poprawność wypalenia sprawdziłem jedynie w sposób standardowy - otwierałem płytkę pod Windowsem... Wypalałem ją w programie Alcohol, który potwierdził dobrze wykonane nagranie. Nie wiem jak sprawdzić sumy kontrolne... Ale płytka się bootuje i instalator się załącza, dlatego z płytą chyba raczej ok?
Są pod Windowsem jakieś programy specjalnie do tego celu. Obstawiałbym właśnie, że to obraz został nieprawidłowo pobrany i stąd problemy.
Sumy kontrolne do tego obrazu:
MD5: b0cad4ed6b8c1b14b31114380d14ef47
SHA1: 0fc575667eb67726cfa0707cb2bf132bc5e10c85
Sprawdź. Poza tym nie bardzo jest sens pobierania płyty DVD, chyba, że w ogóle na tym komputerze nie masz połączenia z internetem.
Sumy kontrolne do tego obrazu:
MD5: b0cad4ed6b8c1b14b31114380d14ef47
SHA1: 0fc575667eb67726cfa0707cb2bf132bc5e10c85
Sprawdź. Poza tym nie bardzo jest sens pobierania płyty DVD, chyba, że w ogóle na tym komputerze nie masz połączenia z internetem.
Mam połączenie, ale nie wiem za bardzo w jaki sposób wygląda instalacja bezpośrednio przez internet. Jeżeli pliki i tak będą pobierane, to instalacja będzie trwała tyle co ściąganie obrazu prawda, a w tle już nic innego robić nie można?
W ogóle w jaki sposób wygląda ta instalacja, skoro do połączenia z internetem potrzebny jest system operacyjny? Odbywa się ona przez Windowsa?
W ogóle w jaki sposób wygląda ta instalacja, skoro do połączenia z internetem potrzebny jest system operacyjny? Odbywa się ona przez Windowsa?
Nie ma nic wspólnego z Windowsem. Jeśli masz połączenie przez kartę sieciową, to wystarczy skonfigurować połączenie podczas instalacji, ewentualnie DHCP.
W przypadku netinstall do zainstalowania systemu bazowego nie jest potrzebne połączenie z siecią. Ja tak robiłem, a potem konfiguracja połączenia przez modem usb.
Jeśli to Twoja pierwsza instalacja to możesz pobrać płytkę CD, masz na niej środowisko graficzne. No i sprawdź najpierw te sumy kontrolne, żeby mieć pewność.
W przypadku netinstall do zainstalowania systemu bazowego nie jest potrzebne połączenie z siecią. Ja tak robiłem, a potem konfiguracja połączenia przez modem usb.
Jeśli to Twoja pierwsza instalacja to możesz pobrać płytkę CD, masz na niej środowisko graficzne. No i sprawdź najpierw te sumy kontrolne, żeby mieć pewność.
Sprawdziłem za pomocą MD5sum. Suma jest inna niż podałeś, a powinna być dokładnie taka sama? Sprawdzałem plik tego obrazu jaki mam na dysku i który wypaliłem na dvd.
Mam jeszcze pytanie tak przy okazji. Jaki błąd mógł wystąpić podczas ściągania z internetu, który pozwolił do końca plik ściągnąć i następnie dobrze odczytać przez kolejne programy? I czym ten błąd mógł być spowodowany? Pytam, bo chciałbym uniknąć kolejnych takich sytuacji.
Mam jeszcze pytanie tak przy okazji. Jaki błąd mógł wystąpić podczas ściągania z internetu, który pozwolił do końca plik ściągnąć i następnie dobrze odczytać przez kolejne programy? I czym ten błąd mógł być spowodowany? Pytam, bo chciałbym uniknąć kolejnych takich sytuacji.
Powinna być identyczna. Sam zobacz:
http://cdimage.debian.org/debian-cd/5.0 ... vd/MD5SUMS
Skoro masz już tę płytę, to proponuję pobrać obraz netinstall.
Podczas instalacji zostaniesz zapytany, czy posiadasz inne płyty i będziesz mógł ją dodać do sources.list. Potem będziesz mógł instalować pakiety z tej płyty, żeby niepotrzebnie nie ściągać wszystkiego co Ci potrzebne jeszcze raz.
Poradnik instalacji Debiana.
A to po instalacji Debiana.
http://cdimage.debian.org/debian-cd/5.0 ... vd/MD5SUMS
Skoro masz już tę płytę, to proponuję pobrać obraz netinstall.
Podczas instalacji zostaniesz zapytany, czy posiadasz inne płyty i będziesz mógł ją dodać do sources.list. Potem będziesz mógł instalować pakiety z tej płyty, żeby niepotrzebnie nie ściągać wszystkiego co Ci potrzebne jeszcze raz.
Poradnik instalacji Debiana.
A to po instalacji Debiana.
Miałem na myśli, że suma pliku z obrazem, który mam na dysku jest inna niż suma pliku, który jest na serwerze, a przecież to ten sam plik, bo stamtąd go ściągałem. Dziwne rzeczy się dzieją w tym moim komputerze, a ściągałem plik przez firefoxa. Ciekaw jestem co to za błędy?
No nic, spróbuje z netinstall.
Dziękuję za pomoc, pozdrawiam.
No nic, spróbuje z netinstall.
Dziękuję za pomoc, pozdrawiam.