Michał Wróbel - Pon Maj 04, 2009:
Witajcie,
w końcu udało się przygotować pierwszą wersję "deweloperską" nowego cdlinuksa. Najważniejsze jest, że działa ona na nowym jądrze 2.6.29 i nie powinno być problemów z uruchamianiem na nowych komputerach.
Cały system został zbuowany od nowa na bazie czystej instalacji Debiana, a nie na bazie starego cdlinuksa.
Wersja jest "deweloperska" tzn. jest tu jeszcze dużo, dużo rzeczy do poprawienia zanim będzie można ją zacząć testować. Kilka ważnych rzeczy, które wymagają poprawy:
1. Z Debiana został usunięty program Xdialog, w związku z czym praktycznie wszystkie programy konfugracyjne muszą zostać przepisane na nowy interfejs. Najprościej będzie chyba wykorzystać zenity, ale czekam również na inne propozycje.
2. Trzeba poprawić i ujednolicić wygląd, motywy, skórki itp, czy mówiąc po polsku Look-and-Feel.
3. Przejrzeć i poprawić wszystkie programy cdlcenter.
4. Przetłumaczyć najważniejsze programy.
Jak widać dla każdego znajdzie się coś ciekawego, potrzeba nie tylko programistów, czy administratorów, ale rózwnież tłumaczy i grafików.
Niedługo napiszę więcej. Obraz tymczasowo znajduje się pod adresem: http://153.19.52.39/cdlinux-1.1-dev1.iso
cdlinux.pl 1.1 - wersja "deweloperska"
-
- Beginner
cdlinux.pl 1.1 - wersja "deweloperska"
http://forum.cdlinux.pl/viewtopic.php?t=2178
gtkdialog, whiptail lub dialog - tak jak to wykonał azhag w swojej Wiedźmie.sidjestgit pisze:Z Debiana został usunięty program Xdialog, w związku z czym praktycznie wszystkie programy konfiguracyjne muszą zostać przepisane na nowy interfejs. Najprościej będzie chyba wykorzystać zenity, ale czekam również na inne propozycje.
-
- Beginner
Jak mozesz to napisz o tym w watku na forum cdlinuksa (nie wiem jak czesto Wrobel tu zaglada).
Ja mam za soba pierwsze testy na laptopie, "blaszaku" i wirtualnej maszynie.
:-)
Dotąd najlepiej dziala na virtualce
Na thinkpadzie startuje i dziala tez ale juz jest do czego sie przyczepic - np. niska jasnosc matrycy itd., itp.
Na blaszaku tez startuje i wstaja ixy - monitor 24 cale - wyglada fajnie - odpowiednia jasnosc i rozdzialke ustawia. Ale myszka mi nie dziala
.
Jest sporo do poprawienia dlatego zapraszam(y) wszystkich chetnych do testowania i zdawania relacji. Bardziej doswiadczeni użytkownicy Debiana wiedza jak skladac "donosy".
Mniej doswiadczeni moga napisac/wkleic wynik polecenia lspci oraz dopisac wlasnymi slowami co lub w ktorym momencie system sie posypal.
Piszcie tez o tym, ktorych programow wam brak - jakiego sprzetu system nie obsluguje (moze bedzie trzeba dodac jakies firmware do plytki)
Mozecie tez po prostu pisac o tapetach, kolorystyce - jesli masz pomysl na wyglad cdlinuksa to mozesz zaproponowac motyw wlasnego autorstwa.
Przyda sie kazda opinia.
Ps. cdlinux.pl jest systemem zbudowanym z pakietow z repozytorium Debiana (Sid) - i jest w 100% zgodny z Debianem. W skrocie jest to Debian/sid livecd okodekowany, dodatkowo zawiera autorskie programy konfiguracyjne (np. program do tworzenia wlasnego livecd opartego na Debianie) - do tego jest to lekkie wydanie Debiana i jest skierowane dla poczatkujacych uzytkownikow Linuksa. Jest to polski Debian livecd.
Ja mam za soba pierwsze testy na laptopie, "blaszaku" i wirtualnej maszynie.
:-)
Dotąd najlepiej dziala na virtualce

Na thinkpadzie startuje i dziala tez ale juz jest do czego sie przyczepic - np. niska jasnosc matrycy itd., itp.
Na blaszaku tez startuje i wstaja ixy - monitor 24 cale - wyglada fajnie - odpowiednia jasnosc i rozdzialke ustawia. Ale myszka mi nie dziala

Jest sporo do poprawienia dlatego zapraszam(y) wszystkich chetnych do testowania i zdawania relacji. Bardziej doswiadczeni użytkownicy Debiana wiedza jak skladac "donosy".
Mniej doswiadczeni moga napisac/wkleic wynik polecenia lspci oraz dopisac wlasnymi slowami co lub w ktorym momencie system sie posypal.
Piszcie tez o tym, ktorych programow wam brak - jakiego sprzetu system nie obsluguje (moze bedzie trzeba dodac jakies firmware do plytki)
Mozecie tez po prostu pisac o tapetach, kolorystyce - jesli masz pomysl na wyglad cdlinuksa to mozesz zaproponowac motyw wlasnego autorstwa.
Przyda sie kazda opinia.
Ps. cdlinux.pl jest systemem zbudowanym z pakietow z repozytorium Debiana (Sid) - i jest w 100% zgodny z Debianem. W skrocie jest to Debian/sid livecd okodekowany, dodatkowo zawiera autorskie programy konfiguracyjne (np. program do tworzenia wlasnego livecd opartego na Debianie) - do tego jest to lekkie wydanie Debiana i jest skierowane dla poczatkujacych uzytkownikow Linuksa. Jest to polski Debian livecd.
Już pisałem o tym na forum.
Wklejam sumę kontrolną obrazu iso:
Wklejam sumę kontrolną obrazu iso:
Kod: Zaznacz cały
1d0a17e1ccf0330ce679b8fb3b891e5c cdlinux-1.1-dev1.iso
Pobawiłem się nim trochę na desktopie. Kilka drobnych spostrzeżeń:
To na razie byłoby na tyle.
- Nie dałem rady uruchomić go w "trybie specjalnym", po wybraniu tej opcji uraczył mnie zwiechą. Przy kolejnym uruchomieniu wysypał się na sprawdzaniu HDD. Przy trzeciej próbie odpalił się i działa do tej pory :mrgreen: .
- Mam na dysku dwie instalacje Debiana (Sid-sda5 i Lenny-sda6), w fstabie ta druga widnieje jako / cdlinuksa.
- Partycje reiserfs, ntfs montują się bez problemu.
- X-y odpaliły się od razu, tyle, że w niewłaściwej rozdzielczości (1024x768). Po ręcznej zmianie w xorg.conf jest dobrze (1280x1024), jasność i odświeżanie w porządku.
- Mała niedogodność z neostradą. Po ręcznej instalacji ppp oraz libpcap0.8 działa bez zarzutu.
- Mysz na usb u mnie akurat bezproblemowo.
- Flash, kodeki video (sprawdzałem .avi .m4v .mkv) działają u mnie bez zająknięcia, dźwięku niestety brak.
- Przydałyby się skojarzenia rozszerzeń plików z aplikacjami.
- Brak automatycznego montowania pendrive (choć nie wiem, czy miało być).
- W menu jest sporo odnośników do programów, których w rzeczywistości nie ma w systemie.
- Padły mi raz X-y na koncie użytkownika. Ogólnie odnoszę wrażenie, jakby działały stabilniej na koncie root.
- Sterowników do grafiki nvidii nie da się zainstalować, bo w żadnym repo nie ma nagłówków do tego jądra (w Siduksie jest już 2.6.29-2).
cdlinux:/# lspci
00:00.0 RAM memory: nVidia Corporation MCP61 Memory Controller (rev a1)
00:01.0 ISA bridge: nVidia Corporation MCP61 LPC Bridge (rev a2)
00:01.1 SMBus: nVidia Corporation MCP61 SMBus (rev a2)
00:01.2 RAM memory: nVidia Corporation MCP61 Memory Controller (rev a2)
00:02.0 USB Controller: nVidia Corporation MCP61 USB Controller (rev a2)
00:02.1 USB Controller: nVidia Corporation MCP61 USB Controller (rev a2)
00:04.0 PCI bridge: nVidia Corporation MCP61 PCI bridge (rev a1)
00:05.0 Audio device: nVidia Corporation MCP61 High Definition Audio (rev a2)
00:06.0 IDE interface: nVidia Corporation MCP61 IDE (rev a2)
00:07.0 Bridge: nVidia Corporation MCP61 Ethernet (rev a2)
00:08.0 IDE interface: nVidia Corporation MCP61 SATA Controller (rev a2)
00:08.1 IDE interface: nVidia Corporation MCP61 SATA Controller (rev a2)
00:09.0 PCI bridge: nVidia Corporation MCP61 PCI Express bridge (rev a2)
00:0b.0 PCI bridge: nVidia Corporation MCP61 PCI Express bridge (rev a2)
00:0c.0 PCI bridge: nVidia Corporation MCP61 PCI Express bridge (rev a2)
00:18.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] HyperTransport Technology Configuration
00:18.1 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Address Map
00:18.2 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] DRAM Controller
00:18.3 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Miscellaneous Control
02:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation G70 [GeForce 7600 GS] (rev a1)
cdlinux:/# uptime
16:03:04 up 3:13, 4 users, load average: 0.18, 0.11, 0.05
-
- Beginner
Dzieki za testowanie i informacje.
Zgadza sie - /etc/X11/icewm/menu jest ze starego cdlinuksa
Po doszlifowaniu wersji mini wszystkie programy sie pojawia w wersji duzy i dvd.
A probowales w aumiksie zwiekszyc glosnosc? (domyslnie glos jest wyciszony) Jesli nie to uruchom aumixa i zwieksz glosnosc.Flash, kodeki video (sprawdzałem .avi .m4v .mkv) działają u mnie bez zająknięcia, dźwięku niestety brak.
W starym cdlinuksie to funkcjionowalo w nowej wersji dopiero zacznie dzialac# Brak automatycznego montowania pendrive (choć nie wiem, czy miało być).

# W menu jest sporo odnośników do programów, których w rzeczywistości nie ma w systemie.
Zgadza sie - /etc/X11/icewm/menu jest ze starego cdlinuksa

Po doszlifowaniu wersji mini wszystkie programy sie pojawia w wersji duzy i dvd.
U mnie nie był wyciszony, "Vol" domyślnie ustawione na 100%. Co prawda reszta była na zero, ale zmiana wartości również nic nie dała. Czyli niestety jest tak, jak wcześniej napisałem, dźwięk nie działa. Dla pewności sprawdziłem jeszcze raz.sidjestgit pisze:A probowales w aumiksie zwiekszyc glosnosc? (domyslnie glos jest wyciszony)
Za to palnąłem inną głupotę ;-) , napisałem o sprawdzaniu HDD. Chodziło oczywiście o "check of the root filesystem failed". Dodam jeszcze, że nie był to jednorazowy wyskok. Ostatnio udało mi się uruchomić system za czwartym podejściem.