samba w KDE a samba w systemie

Zagadnienia dotyczące menadżerów okien, środowisk graficznych - X, KDE, GNOME, Fluxbox, XFCE., Compiz itp.
OjFelipes

samba w KDE a samba w systemie

Post autor: OjFelipes »

Witam,

W KDE mogę sobie dokonywać operacji, przeglądać itp udziały sieciowe podając ich adres w postaci smb://gdzieś/coś
I działa to bardzo dobrze, lecz jedynie w KDE. Gdybym chciał coś takiego wykorzystać w systemie (w skrypcie, cronie itp) - nie działa.

No i tu pytanie: czy można się jakoś do tego dostać z poziomu "systemu"? czy to tylko pod KDE działa?

(z tradycyjnym montowaniem udziałów sieciowych mam pewien problem (opisany tutaj: http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=14390)).

pozdrowienia,
F
Awatar użytkownika
lis6502
Member

Post autor: lis6502 »

Ja zrobiłbym to tak:

Kod: Zaznacz cały

Nexus lis6502 # gvfs-          
gvfs-cat           gvfs-less          gvfs-monitor-dir   gvfs-move          gvfs-rm            gvfs-tree
gvfs-copy          gvfs-ls            gvfs-monitor-file  gvfs-open          gvfs-save          
gvfs-info          gvfs-mkdir         gvfs-mount         gvfs-rename        gvfs-trash         
Działa spod konsoli, ostatnio program wyrzucał linki do plików w postaci 'file:///home/mietek/coś/gdzieś' i właśnie za pomocą gvfs obszedłem problem.
ODPOWIEDZ