Witam.
Chciałem zainstalować Debiana. Wszystko krok po kroku postępowałem według instrukcji. Jednak po odpaleniu wyświetla się czarny ekran. Prawdopodobnie problem wynika z karty graficznej Radeon HD3650, ponieważ kiedyś też miałem z nią kłopoty.
Teraz wpadłem na to, że można by ściągnąć sterowniki karty graficznej z internetu, potem spróbować to zainstalować z poziomu konsoli (która bez problemu się uruchamia). Pod Windowsem ściągnąłem sterowniki karty graficznej do Linuksa (rozszerzenie .run). Teraz mam pytanie jak to uruchomić? Ponieważ Windows nie widzi dysków linuksowych, a Linux dysków NTFS. Więc nie wiem jak skopiować plik instalacyjny na dysk z Linuksem. Albo czy prościej będzie zainstalować na płytę DVD lub CD tą instalkę i spróbować uruchomić? Jak tak to jak to się robi? Bo niestety jestem początkujący w tym.
Dziekuje z gory za pomoc.
instalacja sterowników Radeon HD3650
Masz kilka możliwości:
To powinno Ci pomóc:
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?p=9844#9844
- zamontować windowsowe partycje używając ntfs-3g (jeśli chcesz tylko odczytać plik to wystarczy mount)
- ściągnąć sterownik pod Linuksem, używając na przykład wget
- przenieść na pendrivie
- nagrać na płytę
- coś by się jeszcze znalazło...
To powinno Ci pomóc:
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?p=9844#9844
A czy mógłbyś tak napisać co trzeba wpisać po kolei w konsoli, żeby dało się zainstalować? Bo moja znajomość Linuksa jest bardzo kiepska i nawet nie wiem jak się to wszystko "ułożyło" na dysku po instalacji.
Zainstalowałem Debiana zgodnie z tą instrukcją:
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=819
Myślę, że jak uda mi się odpalić tryb graficzny to poznam łatwiej Debiana, bo teraz to jest jak taki DOS tyle, że z innymi komendami i nawet nie wiem jak wyświetlić pliki (żeby zobaczyć co gdzie jest).
Rozumiem, że aby zainstalować pakiet "build-essential" muszę wpisać:
Natomiast co to są nagłówki do jądra?
No i jeszcze czy na pierwszej płytce CD z Debianem to wszystko jest, bo tylko to ściągnąłem z sieci.
No a potem rozumiem, że trzeba wpisać:
¯eby dało się odczytać pliki z dysku. Co dalej potem? Przepraszam, że się pytam o takie rzeczy, no ale jestem naprawdę początkujący, a bardzo chciałbym z Debiana korzystać, a ta sytuacja tylko zniechęca mnie do tego.
Zainstalowałem Debiana zgodnie z tą instrukcją:
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?t=819
Myślę, że jak uda mi się odpalić tryb graficzny to poznam łatwiej Debiana, bo teraz to jest jak taki DOS tyle, że z innymi komendami i nawet nie wiem jak wyświetlić pliki (żeby zobaczyć co gdzie jest).
Rozumiem, że aby zainstalować pakiet "build-essential" muszę wpisać:
Kod: Zaznacz cały
aptitude install build-essential
No i jeszcze czy na pierwszej płytce CD z Debianem to wszystko jest, bo tylko to ściągnąłem z sieci.
No a potem rozumiem, że trzeba wpisać:
Kod: Zaznacz cały
mount -r -t ntfs /dev/hda1 /mnt/dysk
Na forum masz dużo informacji:lcd1 pisze:A czy mógłbyś tak napisać co trzeba wpisać po kolei w konsoli, żeby dało się zainstalować? Bo moja znajomość Linuksa jest bardzo kiepska i nawet nie wiem jak się to wszystko "ułożyło" na dysku po instalacji.
http://debian.linux.pl/viewtopic.php?p=89342#89342
Wybrałeś Debiana, zatem nie możesz bać się konsoli. Rozumiem, że brak środowiska graficznego jest dla Ciebie frustrujący, ale pytanie o polecenie wyświetlające zawartość katalogu to już lekka przesada. Zainstaluj Midnight Commander, może będzie Ci łatwiej.
Rzuć okiem na swój plik xorg.conf i skonsultuj go z tymi dostępnymi na forum. Choćby standardowym po instalacji. Pobierz Linuksa w wersji livecd, na przykład Siduksa. Jeśli system uruchomi się wraz ze środowiskiem graficznym to będzie Ci łatwiej pracować.
Będziesz mógł zamontować zarówno partycje linuksowe jak i windowsowe. Ponadto wykonywać powyższe czynności w trybie graficznym. Spróbuj skopiować xorg.conf z Siduksa, który domyślnie jest bardziej rozbudowany niż ten Debiana, może ten sposób pomoże.
Na pierwszej płycie instalacyjnej nie ma chyba wszystkich pakietów niezbędnych do instalacji sterowników. Możesz pobrać i instalować wymagane pakiety ręcznie lub skonfigurować połączenie z internetem. Ja zainteresowałbym się tym drugim rozwiązaniem. Do tego również nie potrzebujesz środowiska graficznego.
Twoich problemów jest naraz zbyt dużo i są to zagadnienia zbyt podstawowe, żeby je tu wszystkie szczegółowo opisywać. Przeszukaj najpierw dokumentację, forum, internet i sam trochę pokombinuj. Jeżeli nadal nie będziesz mógł znaleźć rozwiązania, to załóż konkretny temat, a na pewno ktoś Ci pomoże.
Rzuć okiem na swój plik xorg.conf i skonsultuj go z tymi dostępnymi na forum. Choćby standardowym po instalacji. Pobierz Linuksa w wersji livecd, na przykład Siduksa. Jeśli system uruchomi się wraz ze środowiskiem graficznym to będzie Ci łatwiej pracować.
Będziesz mógł zamontować zarówno partycje linuksowe jak i windowsowe. Ponadto wykonywać powyższe czynności w trybie graficznym. Spróbuj skopiować xorg.conf z Siduksa, który domyślnie jest bardziej rozbudowany niż ten Debiana, może ten sposób pomoże.
Na pierwszej płycie instalacyjnej nie ma chyba wszystkich pakietów niezbędnych do instalacji sterowników. Możesz pobrać i instalować wymagane pakiety ręcznie lub skonfigurować połączenie z internetem. Ja zainteresowałbym się tym drugim rozwiązaniem. Do tego również nie potrzebujesz środowiska graficznego.
Twoich problemów jest naraz zbyt dużo i są to zagadnienia zbyt podstawowe, żeby je tu wszystkie szczegółowo opisywać. Przeszukaj najpierw dokumentację, forum, internet i sam trochę pokombinuj. Jeżeli nadal nie będziesz mógł znaleźć rozwiązania, to załóż konkretny temat, a na pewno ktoś Ci pomoże.