zapisywanie pliku w dwóch miejscach
-
zoltymleczyk
- Beginner
zapisywanie pliku w dwóch miejscach
Witam. Mam zamiar podpiąć do komputera dwie pamięci przenośne o tych samych pojemnościach. Istnieje taka możliwość by jedna pamięć była kopią drugiej? Albo wszystkie pliki zapisywały się jednocześnie i na jednej pamięci i na drugiej.
-
zoltymleczyk
- Beginner
-
zoltymleczyk
- Beginner
Przeglądnięcie na szybko polskiej wikipedii nie potwierdziło mojego zdania nt. zużywalności pendrive'ów. Jednak przy nim pozostanę - na każdym bloku można wykonać ileś tam (bodajże 100k) kasowań, po czym dany fragment pamięci umiera.
Istnieją jakieś zapasowe sektory oraz ogólnie takie wymieranie pamięci trwa dosyć długo - mój pendrive od około 2-3 lat trzyma się idealnie - m.in. pracował na nim linuks przez około 2 tygodnie bez przerwy.
Jeżeli chcesz użyć pendrive'ów - potrzebujesz dwóch wolnych portów usb oraz musisz dopilnować by (to zależy od rodzaju RAIDa) zawsze były wpięte obydwie pamięci.
Jeżeli chcesz użyć jakichś kart - możesz zaopatrzyć się w jakiś czytnik, w który będą mogły być włożone jednocześnie dwie karty. Czytnik oczywiście podłączasz do komputera.
Dalej postępujesz jak z każdym innym RAIDem programowym.
Kończąc, przytoczę jeden cytat; to co robisz jest:
Istnieją jakieś zapasowe sektory oraz ogólnie takie wymieranie pamięci trwa dosyć długo - mój pendrive od około 2-3 lat trzyma się idealnie - m.in. pracował na nim linuks przez około 2 tygodnie bez przerwy.
Jeżeli chcesz użyć pendrive'ów - potrzebujesz dwóch wolnych portów usb oraz musisz dopilnować by (to zależy od rodzaju RAIDa) zawsze były wpięte obydwie pamięci.
Jeżeli chcesz użyć jakichś kart - możesz zaopatrzyć się w jakiś czytnik, w który będą mogły być włożone jednocześnie dwie karty. Czytnik oczywiście podłączasz do komputera.
Dalej postępujesz jak z każdym innym RAIDem programowym.
Kończąc, przytoczę jeden cytat; to co robisz jest:
sztuką dla sztuki
-
zoltymleczyk
- Beginner